Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Muhafazakar Düşünce Derneği'nce düzenlenen "Ali Fuad Başgil Sempozyumu"nda konuştu.
ABD BMGK'daki Kudüs tasarısını veto etti
Kalın, özellikle Türkiye'nin o yıllarda içinde bulunduğu siyasi, ekonomik durumunu din ile ilişkilendiren, oryantalist bir bakış açısıyla "Türkiye-Osmanlı daha sonra Türkiye Cumhuriyeti gelişmediyse, kalkınmadıysa bu din yüzündendir." diyen bakış açısının Başgil'in de temel eleştiri konuları arasında yer aldığını belirtti.
Din ve vicdan hürriyetinin her demokratik sistemin en temel unsuru olduğunu vurgulayan Kalın konuşmasında Başgil'in tezlerinden örnekler verdi.
"ABD'nin vetosuyla bu karar reddedildi"
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına da değinen Kalın, "Trump kararı her ne kadar özünde yanlış ve kötü bir kararsa da, hukuksuz bir kararsa da belki bundan da bir hayır çıktı. Zira 2011'den beri sistematik bir şekilde unutturulan Filistin meselesi tekrar bütün dünya tarafından hatırlanmış oldu." dedi.
Kalın, ABD'nin BMGK'daki Kudüs tasarısını veto etmesine ilişkin de şu ifadeleri kullandı:
"Oylamanın çok önemli olduğuna dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Amerika Birleşik Devletleri'nin aldığı kararın, BM tarafından hukuksuz ilan edilmesi için Güvenlik Konseyi toplantısında karar 14'e 1 ile reddedildi. Amerika Birleşik Devletleri'nin vetosuyla bu karar reddedildi.
Bu bile aslında çok önemli bir gösterge çünkü Amerika burada yalnız kalmıştır. Bütün dünya Kudüs konusunda birlik içerisinde hareket etmiştir. Yani Kudüs meselesinde, küresel bir ittifakın, bir konsensüsün oluştuğunu göstermesi açısından dünkü oylama aslında son derece önemlidir."
"Kararın yok hükmünde olduğu bir kez daha teyit edildi"
Oylamaya katılan ülkelerin büyükelçiliklerini, Tel Aviv'den Kudüs'e taşımayacaklarını ilan ettiklerine işaret eden Kalın, şunları söyledi:
"Dolayısıyla fiilen de Trump yönetiminin kararının yok hükmünde olduğu bir kez daha teyit edilmiş oldu. Veto kararını kınıyoruz, Amerikan yönetiminin hala hatasının farkına varmaması, dünyadan bütün uyarılara rağmen bu hatasından geri adım atmaması da çok düşündürücü. Perşembe sabahı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplanacak ve bu konuda bir oylama yapacak. Üçte iki çoğunluğun sağlanması halinde de, biz büyük ihtimalle bu çoğunluğun sağlanacağını düşünüyoruz, Birleşmiş Milletler'de Trump yönetiminin aldığı Kudüs kararın hukuksuz olduğu tescil edilmiş olacak.
Bu, Filistin, Kudüs davasında çok önemli bir kilometre taşı, bir dönüm noktası olacaktır. Biz de bugün, yarın, perşembe gününe kadar bu konuda çalışmalarımızı yoğun şekilde devam ettireceğiz. Bu kararın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan çıkması için el birliğiyle çalışacağız. Buradan Kudüs'ün, İsrail'e verilecek bir mülk olmadığını, satılık olmadığını, Kudüs'ün kutsiyetini asla ve asla çiğnetilmeyeceğini bir kez daha bütün dünyaya hatırlatmış olalım."
İbrahim Kalın, Kudüs'ten asla vazgeçmeyeceklerini bildirdi.
11:27 Altın ve gümüş bir kez daha sert düştü: Düşüşün sebebi ne?
11:25 Trafik cezaları artıyor, 6 madde daha Meclis'te kabul edildi: Hangi yeni maddeler kabul edildi? Yeni cezalar ne?
11:11 Futbolda bahis ve şike soruşturması: 52 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı
10:41 Buca Belediyesi'ne operasyon: 25 gözaltı
10:38 Netanyahu güvenlik kabinesi toplama kararı aldı
01:01 Arap basını Kante transferinin perde arkasını yazdı
00:43 Epstein adası nerede? Epstein adasına giden ünlüler kimler?
00:37 Trump: 'Epstein bana komplo kurdu'
00:29 Kasımpaşa kulübü satıldı: Yeni sahibi Kazancı Holding oldu
00:26 Suriye, petrol ve gaz araması için ABD ve Katar merkezli iki şirketle anlaştı
00:20 Türkiye’de bir avukata 430 kişi düşüyor: Sayılarla büyüyen hukuk eğitiminde kalite tartışması
23:41 Trump: Hamaney çok endişelenmeli
22:46 Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Tom Barrack'la bir araya geldi
16:04 Yapay zekanın görünmeyen bedeli: Su krizi ve sürdürülebilirlik ikilemi
16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgede barıştan yanayız
15:58 2025'te her gün ortalama 330 esnaf kapısına kilit vurdu
ABD'nin veto kararını kınıyoruz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'nin BMGK'daki Kudüs tasarısını veto etmesine ilişkin, 'Veto kararını kınıyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplanacak ve bu konuda bir oylama yapacak, çalışmalarımızı yoğun şekilde devam ettireceğiz.' dedi.
