Müzik, ruhumuzun besin kaynağı… Böylesine önemli bir işlevi olan müziğin hiç var olmadığını, müziksiz bir hayatın nasıl olacağını hızlıca bir düşünün, ilk akla gelen danssız, partisiz sıkıcı bir hayat mı ? Aslında çok daha fazlası!
Yunan mitolojisinde Musalar adıyla bilinen sanat tanrıçalarının yaptıkları eylem olan ‘ musika’dan adını alan müzik, insanlık tarihinin en eski icadıdır. Biyolojik teorilere göre ;insanın doğa ve havyan seslerini taklit etmesiyle çıkardığı sesler duyulan ilk müziktir.Yani ‘insanoğlu konuşmaya başlamadan önce şarkı söylemiştir.’ rivayeti oldukça yerinde bir görüştür.
Tabiata hakim olmak ve kendini savunmak için doğanın seslerini taklit etmeye başlayan insanoğlunun kullandığı bu ilk müzik olmasaydı, insanlık hayatta kalabilir miydi ? O da zor görünüyor! İlk çağda, kemiklerden ve hayvan derilerinden yapılan enstrümanlar ilk icatlar olarak tanımlanmış, avlanma ihtiyacını sanatsal bir boyuta taşıyarak, farkında olmadan kreatif düşünceyle tanışan insanoğlu, varlığını icatlarla sürdürebilmiştir. Müzik icada , icat medeniyetlere sebep olduysa, ya müzik olmasaydı ?
Bilinen en eski müzik yapıtının MÖ. 3000’ de Hint mitolojisinde yer aldığını düşününce, günümüz Hollywood film sektörünün müzikal enerjisinin dayandığı genetik gerçeği de anlıyoruz !
Hadi diyelim insanlık hayatta kalabildi ,ilk medeniyetler kuruldu.., müzik ve matematik aracılığıyla insan - uzay arasındaki ilişkinin ilk sorgulamasının yapıldığı, gezegenlerin yol gösterici olarak kutsal sayıldığı Mezopotamya, sizce medeniyetler beşiği olabilir miydi?
Matematiğin babası Pisagor, MÖ.6.yy.da, bir sesin yüksekliği ile telin uzunluğu arasındaki ilişkiyi saptayarak, bir telde çalan nota frekansının, iki kat uzunluktaki bir telde çalan nota frekansına göre iki kat olduğunu bulmuş, bu sayede matematik biliminin temellerini atmıştır. E o zaman, müzik olmasaydı matematik de doğmazdı, doğsa bile gelişemezdi. Matematik yoksa bilim yok, teknoloji yok…
Peki ya diller? Müziğin çıkış noktası doğadaki sesler olduğunu düşündüğümüzde de müzik olmasaydı koca dünya; sessiz ve duyma yetisi gelişmeyen insanların yaşadığı bir gezegen halini alırdı. Sonuç olarak; konuşulan diller sadece seslerden ibaret kalabilirdi! Müzik olmasaydı iletişimin en son geldiği nokta ‘akıllı duman sistemi ‘ olacaktı !
Romalılar muhtemelen ‘müzik olmasaydı olurdu’ diyenlerden olurdu,çünkü müziğin tarihsel ve sanatsal gelişimine hiçbir katkı sağlamayan tek topluluk Romalılar’dı, ancak kanlı savaşlarında düşmanlarını korkutmak amacıyla kullandıkları müziğin etkisini göz önünde bulundurduğumuzda, imparatorluğun dünya tarihinde hükmettiği topraklarının yüzölçümü, müziksiz bir hayatta böylesine ihtişamlı olabilir miydi ? Tartışılır!
Totem inancından tek tanrılı dinlere, tüm dinlerin iç içe olduğu ilahilerin ve ibadete çağrının insan ruhundaki etkisi, müziksiz bir toplumda dinin etkisini de sorgulatabilirdi! Müziğin misyonerlikteki rolü, kilise egemenliğindeki toplum anlayışı, müzik ve din ilişkisinin en etkin örneğidir. Etki alanı dar dinler, sizce savaşlara ya da reformlara neden olabilir miydi? Tabi ki hayır!
Müzik ,kültürel kodlarımızın da oluşmasında büyük rol oynuyor. Anne karnında başlayan ve erken yaşlarda zihine yerleşen müzikal yapının kodları beynimizi şekillendiriyor. Kısacası dinlenilen müziğe göre beynimiz formatlanıyor. Farklı formatların oluşturduğu farklı yaşam stilleri de haliyle müziksiz bir toplumda olmayacaktı. Herkesin tek tip olduğu,tek renk bir dünya !
Kültür kodları demişken, popüler kültür müziksiz bir toplumda ne olurdu? Evet, müzik sektörünün kült isimleri sıradan bir hayat sürecekti…
En popüler kültür ünlüleri şarkıcılar değilse, ressamlar da olamazdı çünkü ‘ sinestezik’ yani seslerin renk olarak görülmesi, renklerin de ses olarak duyulması algısına sahip birçok dahi ressam sanatını geliştiremeyecekti.
Gelişemeyen resim sanatı ne fotoğrafı ne sinemayı ortaya çıkarabilirdi! Tiyatro ise ritim duygusu olmayan insanoğlunun yapabileceği bir sanat olmadığına göre! Kısaca müzik olmasaydı sanat yok denecek kadar eksik kalırdı.
Hadi hepsi bir şekilde az da olsa var oldu diyelim, müziksiz bir toplumda stres, nefret ve karamsarlık duyguları hat safhada olacak, intihar sayısı artacak ve dünya nüfusu azalacaktı.
Özetle müzik olmasaydı, dil yok, din yok, matematik yok, sanat yok, teknoloji yok, medeniyet hiç var olmayacaktı!
Nietche ne doğru söylemiş ‘ Müziksiz bir hayat hatadır’ !
18:08 Bursagaz lodosa karşı uyardı
18:08 Bursagaz lodosa karşı uyardı
18:07 Rusya: ABD'nin eylemleri, Orta Doğu'da şiddetin artmasının tek nedeni
18:06 Başkan Kablan’dan Tutdere’ye ‘kazı ve çamur’ tepkisi
18:05 Meteoroloji’den 7 il için soğuk hava ve kar uyarısı
18:03 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Yapay zeka ve siber güvenlik gibi alanlarda özgün teknolojiler geliştirmeye odaklanmalıyız"
18:01 Yağışla gelen kaza: 1 yaralı
18:01 Adıyaman’da Dünya Çocuklar Günü konseri
17:57 Kocaeli’de sağanak günlük yaşamı olumsuz etkiledi
17:57 TEM otoyolunda 5 ton kaçak tütün ele geçilirdi
17:55 Milli sporculardan beden eğitimi branşına yapılacak atama duyurusu yayımlandı
17:55 İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 90’a ulaştı
17:52 AK Partili Yılmaz’dan muhalefete eleştiri: “Bunların memlekete hizmet gibi derdi yok”
17:49 Aliağalı genç yüzücüler Türkiye Şampiyonası’na gidiyor
17:45 Bursaspor Başkanı Enes Çelik’ten TFF’ye ziyaret
17:41 Bakan Tunç: "Netenyahu ve Galant hakkında çıkan tutuklama emri gecikmiş ancak olumlu bir karardır"
Sanatsal Gerçekler | Müzik Olmasaydı?
Sanatsal Gerçekler'den herkese merhaba. Sizleri şaşırtacak sanatsal bilgilerle dolu programımızın bu haftaki bölümünde Müzik Olmasaydı hayatımız nasıl olurdu konusuna yer verdik.