BİLECİK/İHA- Sac ocaklarda pişen yufkaların üzerine yağ ve salça sürülerek sıcak sıcak müze ziyaretçilerine ikram edildi. Yaşayan Şehir Müzesi Müdüresi Yurdanur Kırlı, "Bugün Bilecik’te yufka kültürünü canlandırıyoruz. Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’nin geleneklerini yaşatıyoruz projesi kapsamındaki etkinliklerimizin 4’üncüsünü gerçekleştiriyoruz bugün. Müzemizin bahçesini gördüğünüz gibi saçlarımızı kurduk, yufkalarımız yapılıyor ve direk pişirilip üzerine yağ ve salça sürülerek mendil şeklinde katlanarak müzemize gelen ziyaretçilerimize ikram edeceğiz. Bir de yufkanın çeşitli olarak nerelerde kullanıldığını da bir taraftan gösterme imkanı bulacağız müzeye gelen ziyaretçilerimize. Yufka kurutularak üst üste dizilerek kışlık evlerimizde bekletilebiliyor. İstenildiği zaman bunları ıslatılıp tepsiye yufka böreği haline getirebiliyor. Aynı zamanda da mendil şeklinde katlanarak da içine peynir, patates konularak gözleme şeklinde de kızartılabiliyor. Bunları müzeye gelen ziyaretçilerimize bugün ikram edeceğiz" dedi.
"TÜRKİYE’DE MÜZECİLİKTEKİ İLK KONSEPTTİR"
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, Yaşayan Şehir Müzesi’nin sadece sözde değil, özde yaşayan hale getirme çabası içerisinde olduklarını ifade ederek, "Türkiye’de müzecilikteki ilk konsepttir. Bu tarz müzecilik Türkiye’de yok. Bizim Bilecik’te yaptığımız bu konseptle birlikte inşallah Türkiye’ye de yayılacak. Sadece geçmişte görsel olarak değil yaşayarak da hayata uyguluyoruz. İşte biliyorsunuz aşureden başladık. Salça geçen hafta tarhana çorbamız burada yaptık, burada kaynattık sizlerin huzurunda. Burada gelen misafirlerimizle paylaştık. Bu hafta da tabii Bilecik deyince ve ülkemizin birçok yerinde yufka ekmek çok önemli. Özellikle kışa girerken özel günlerde ramazana girerken bayramlarda bunları yapıyoruz. Köylerimizde kardeşlerimizle, derneklerimizle bu şekilde çalışmaları var. Hem müzemizde bunları yaparak, göstererek gelen misafirlerimiz açısından da bunları yapan organik bu anlamda gerçekten yöresel ürünler konusunda gayret sarf eden kardeşlerimize de bir zemin hazırlıyoruz bu noktada. Bilecik bu anlamda çok yeni bir şehir. Ama potansiyeli fazla olan potansiyelini kullanamayan ve bundan sonra da Bilecik ürünleriyle kendisinden çok fazla bahsedilecek yöresel güzel damak tatlarıyla kendisinden bahsedilecek" dedi.
Konuşmaların ardından odun ateşinde pişen yufkalar üzerine yağ salça sürülerek ziyaretçilere el yapımı vişne suyu birlikte ikram edildi.
09:56 Bitcoin'de 81 bin dolar aşıldı! Günlük değer kazancı yüzde 5'i geçti
09:39 Motorine indirim geldi! Fiyatı 100 TL'nin altına döndü
09:25 Putin'den Ukrayna açıklaması: 'Müzakere etmek istemiyorlar'
09:22 IBAN’la para gönderenler dikkat: Maliye’den inceleme
09:21 İran bankası Bank Mellat'ın Türkiye'deki faaliyet izni kaldırıldı
17:43 Ankara'da FETÖ soruşturması: 7 kişi tutuklandı
17:41 Fransa basını: Mossad, Elysee'nin Ortadoğu danışmanının telefonunu hackledi
17:22 Yasa dışı bahis gelirini ‘altın alımı’ göstererek aklayan şüphelilere operasyon: 67 şüpheli tutuklandı
16:45 A Milli Takım'ın aday kadrosu açıklandı: 4 isim ilk kez çağrıldı
16:43 Küresel gıda krizi kapıda: Dünya genelinde açlık çekenlerin sayısı 520 milyona ulaşabilir
16:21 Suudi Aramco Avrupa rafinerilerine sevkiyatı durduruyor
16:18 Putin, oyunu internet üzerinden kullandı
15:40 Bilim dünyasında 100 yılı aşkın süre sonra bir ilk: Yeni kedi türü keşfedildi
15:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uçak olmaz burada dedikleri İstanbul Havalimanı rekordan rekora koşuyor
14:57 Ay'da 'yüzyılda bir' oluşan dev krater keşfedildi
14:43 AKOM tarih verdi: İstanbul’a sağanak yağış geliyor
Müze ziyaretçilerine yöresel ikram
Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’nde salçalı ekmek, aşure ve tarhananın ardından ziyaretçilere bu kez yufka ikramı yapıldı.