Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın Hazar Gölü’ndeki batık şehirde kale ve surların tespit edildiğini duyurmasının ardından bölgede bugün önemli bir gelişme yaşandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu’ndan arkeologların da yer aldığı dalgıçlar batık şehre inerek yüzeyden tespit edilen surlar ve su altı kalesini inceledi. Dalgıçlara AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut da su altında eşlik etti. Öte yandan Valiliğin daveti üzerine Körfez ülkelerinden Elazığ’a gelen aralarında turizm yatırımcısı, sosyal medya fenomeni ve Blogger’lerinde olduğu kafile batık şehre gitti. Arap yatırımcılar, bölgede yaptıkları incelemenin ardından yatırım gerçekleştireceklerini açıkladı.
"BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILACAK"
Elazığ’ın turizm çeşitliliği bakımından müthiş bir şehir olduğunu belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, "Müthiş potansiyelleri var. Bulunduğumuz yer müthiş bir kültürel hazine. Suyun altında müthiş bir yapı var. Yaz, kış ve doğal turizm potansiyeli olarak çok iyi. Türkiye’nin zaten ikinci büyük tektonik gölü. Dolayısıyla burada müthiş bir zenginlik var. Yıllık 2 milyonu aşan bir turizm hareketliliği var. Biz bunu çeşitlendirmek istiyoruz. Kültürel değerleri ve yer altı şehrini ortaya çıkarmak istiyoruz. Burada yapılacak çalışmalar bizim için çok kıymetli. ODTÜ’den hocalarımızda geldi ve burada bilimsel çalışma yapacaklar. Bize de güzel bir haber sunacaklar" dedi.
"SAPANCA’DAN DAHA GÜZEL"
Batık şehrin güzel olmasına rağmen uluslararası turizm piyasasında çok bilinen bir yer olmadığını aktaran turizm acente sahibi Abdulaziz Jaber "Bizim amacımız bu. Buraya geldik ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Genelde Arap dünyası olarak İstanbul’a gittiğimiz zaman Sapanca’ya gidiyoruz. Ama burası bilinmediği için gelemiyoruz. Burası Sapanca’dan da daha güzel. Burada yatırım fırsatları da iyi olabilir. Yeni ve el değmemiş bir alan. Rekabetin daha az olduğu bir yer. Yatırım için de uygun bir alan. Hem yatırımcıları buraya teşvik ederiz hem de kendimiz yatırım yapmak için karar aldık" şeklinde konuştu.
"YAPILARA DENK GELDİK, KALE VE SURLAR VAR"
Dalgıçlarla birlikte batık şehre inen Milletvekili Metin Bulut ise, "Aşağıda o yapıların tanımlanması lazım. Bizler sadece dalış ekibiyiz. Oradaki yapının tanımlanması arkeologların işi. Biz orada yapılara denk geldik. Bir kale var. oradan adaya kadar uzanan 1,5 kilometre uzunluğunda surlar var. Biz önce ne var ne yok bakacağız. Onun tanımlamasını da hocalarımız, altında yatan şeyin ne olduğunu ortaya çıkartacaklar. Ciddi bir turist potansiyelini bu bölgeye çekileceğini düşünüyorum. Çünkü aşağıda muhteşem bir potansiyel var" ifadelerini kullandı.
17:50 Antalya'da bir genç elleri arkadan bağlı halde ölü olarak bulundu
17:32 Irak Petrol Bakanlığı: Petrolün sevkiyatından alıcılar sorumlu
17:21 TMSF 106 aracı satışa çıkarıyor: İhalede lüks otomobiller de var
17:02 Tarihe geçti: Albay Özlem Karapınar Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk kadın paşası oldu
16:52 Manş Denizi'nde göçmen teknesinde yangın çıktı: 157 kişi kurtarıldı
16:21 YAŞ kararları açıklandı: Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı terfi etti
16:18 Türkiye'nin 'en lezzetli simidi' belli oldu: Hangi şehrin simidi ilk sıraya oturdu?
15:52 WMO'dan 'Süper El Nino' uyarısı: Asıl kötü kısmı Ağustos-Ekim döneminde geliyor
15:24 Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı: Hava Kuvvetleri Komutanı Rafet Dalkıran oldu
14:54 Tutuklanan Erdal Beşikçioğlu’nun esrar testi pozitif çıktı
14:28 İSKİ duyurdu: İstanbul'da 6 ilçede 20 saat su kesintisi yapılacak
14:14 Uzmanından '40 derece' uyarısı: Eyyam-ı bahur sıcaklıkları geliyor
14:01 Husiler duyurdu: Suudi Arabistan'da havalimanına İHA saldırısı
13:34 BlackRock Kriptoda ‘Kasadar’ Olmaya Hazırlanıyor: Stabil Koinler İçin İki Yeni Dev Hamle
13:32 FBI'ın kıdemli karşı istihbarat ajanı 1 milyon dolarlık kripto para çaldı, ne yapacağını yapay zekaya sordu
13:30 Japonya'da rekor sıcaklıklar: Tokyo hayvanat bahçesinde 3 aslan öldü
Batık şehir için bilimsel çalışma yapılacak
Elazığ’ın Hazar Gölü’nde bulunan batık şehirde ortaya çıkan kale ve surlar ODTÜ’den gelen arkeologların da aralarında yer aldığı dalgıçlar tarafından incelenirken, bölge Körfez ülkelerinden gelen kafileye de gösterildi.