67 yaşındaki Rıza Kara, emekli olduktan sonra ilgi duymaya başladığı ve yaklaşık 12 yıldır gerçekleştirdiği ağaç kök sanatı ile 350’den fazla eser oluşturdu. Evinin bahçesinde bulduğu bir ağaç kökünü büyük bir dinozora benzetmesiyle birlikte bu sanata ilgi duymaya başlayan Kara, doğadan topladığı ve genellikle kurumuş olanlarını tercih ettiği ağaç parçalarını kesip, törpü, zımpara ve cilalama olmak üzere toplam 4 aşamadan geçirerek doğada benzettiği objelere dönüştürüyor. Çalışmalarını daha çok kuş figürleri üzerine yoğunlaştıran Rıza Kara, penguen, geyik, vazo, biblo gibi ev dekorları üzerine de çalışmalar yapıyor.
"SERGİM BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI"
10 kişisel sergi açtığını ifade eden Rıza Kara, "12 yıldır ağaç kök sanatı ile uğraşıyorum. Doğada bulduğum ağaç köklerinden, kurumuş ağaçlardan yararlanıp, kahve köşelerinde uzak kalmak amacıyla bu işleri yapıyorum. Erzincan’da oturduğum için bir kısım eserlerimi buraya taşıdım. Ben küçüklükten beri taşlarla oynarken, ağaçlarla oynarken bu yeteneğimi keşfettim. Daha sonra emekli olunca bahçede kurumuş bir ağaç vardı dinozora benziyordu. O kurumuş ağacı değerlendirdim, müthiş bir dinozor ortaya çıktı. İlk sergimi Şiran’da açtım 2007 yılında. Bu sergim büyük beğeni topladı çok basit olmasına rağmen. Bir iş adamı onları satın alarak Antalya’ya götürdü. Saha sonra yoğun istek üzerine ben çalışmalara devam ettim, hiç aralık vermeden sürekli yapıyorum. Şimdiye kadar 20’ye yakın kişisel sergi açtım İstanbul, Ankara ve Gümüşhane’de. Dönemin valisi eserlerimi çok beğendi, biz de il kültür müdürlüğümüzü zenginleştirelim dedi eserleri satın aldı ve eserlerim orada sergileniyor" dedi.
"BU ÇALIŞMALAR KAYBOLMASIN İSTİYORUM"
"Destekler oldukça ben topluma, gençlere sanatsal açıdan yararlı olmak adına çaba içerisine gireceğim" diyen Kara, "Bu çalışmalar kaybolmasın istiyorum, geniş kapsamlı müze açılsın, bu eserler değerlendirilsin, yetenekleri de bulalım bunlar hem ekmek parası olur. Yurt dışında da bir sergi açtım büyük beğeni topladı. Fakat ben yurt dışında ısrarlarına rağmen kalmak istemedim. Çünkü benim ülkemin zenginliği var, güzelliği var burada bir şey yapmayı düşündüm. Hedefim Türkiye’de bir müze açılsın, ya da bana yardım edebilecek bir sponsor bulunsun bu eserleri festivallere taşımada yardımcı olsun. Ben inanıyorum sanatsal etkinlikler insanları birbirleri ile daha da bütünleştirecek, sevgi bağını kuvvetlendirecek, herkes bir şey yapmaya çalışacak, ülke hepimizin sonuçta. Canla başla yapabildiklerimiz ortaya koyarsak birbirimize daha sıkı sarılırız. Sanattan konuşuruz en azından" ifadelerini kaydetti.
17:41 Bakan Tunç: "Netenyahu ve Galant hakkında çıkan tutuklama emri gecikmiş ancak olumlu bir karardır"
17:40 Cem Garipoğlu'nun mezarının açıldığı soruşturmada takipsizlik kararı
17:40 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail hükümetinin insanlık suçları çocuklarımızın korunmasız halde olduğunu gösteriyor
17:39 BM Raportörü Rajagopal, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini "tarihi" olarak niteledi
17:37 Bursaspor, 23 Elazığ FK maçı hazırlıklarına devam etti
17:27 Osman Hamdi Bey’in tablosu Paris’te 571 bin 500 euroya satıldı
17:27 Eskişehir’e soğuk hava ve kar yağışı geliyor
17:27 Bakan Tekin: “Gelecekte spor liselerimizi tematik hale getirmeye devam edeceğiz”
17:23 Yağmur suyu ile safran karışımından üretilen maya ile yoğurt yapıldı
17:23 Meteoroloji uyardı, soğuk hava geliyor
17:23 Vali Zorluğlu, öğrencilerle bir araya geldi
17:21 Sakarya’da inşaat iskelesinden düşen işçi ağır yaralandı
17:19 Çorum’un gözde mekanlarından olan Veli Çayırı’ndaki otopark yeşille buluşturuluyor
17:19 COP29’da iklim finansmanında anlaşmazlık
17:17 HÜRKUŞ Test Pilotu Özpala, tecrübelerini NEÜ öğrencileriyle paylaştı
17:17 İstanbul Boğazı’nda sağanak yağış
Ağaç kökleri sanat eserine dönüşüyor
Erzincan'da yaşayan emekli öğretmen, ağaç köklerinden sanat eserleri oluşturuyor.