ÇANAKKALE/İHA - Bir dönem dünyanın hemen her yerine gönderilen Çanakkale seramiğinden hediyelik eşyalar, Anı Eşya Üretim Merkezinde yeniden canlandırılmaya çalışılıyor.
Çocuk yaşta başladığı seramik ustalığını ilerleyen yaşına rağmen sürdüren İsmail Bütün, Çanakkale Seramiği Anı Eşya Üretim Merkezinde hem üretiyor hem de gençlere kurs veriyor. Seramik mesleğine henüz ilkokuldayken babasının yanında başlayan İsmail Bütün, "Benim yaşım şuan da 76. Doğdum doğalı işin içindeyim.
Tornalarda çalışmaya 14 yaşından itibaren başladım. Babamın yanında öğrendik. 16-17 yaşlarında kalfa gibiydim. Çanakkale Seramiği Anı Eşya Üretim Merkezi olarak atölye açıldı. Bununda başına beni getirdiler. O sene bu sene devam ediyoruz. Bu atölyede 3-4 dönem kurs verildi. Baya bir kursiyerlere öğretildi" dedi.
"ŞU ANDA DA CANLANDIRMAYA UĞRAŞIYORUZ"
Geçmişte porselen, plastik ürünlerin olmadığı dönemlerde Çanakkale seramiğinden yapılmış kap-kaçak ürünlerinin sıklıkla kullanıldığını söyleyen Bütün, "O zamanın ki ustalarımız çeşitli objelerle baya bir Türkiye değil Avrupa’ya da hatta dünyanın dört bir köşesine çeşitli seramikler gönderilmişti. Bu seramikler beğeni kazanmıştı. Çeşitli müzelerde hala da sergilenmektedir. Fakat Çanakkale seramikleri daimi kullanım eşyası olarak çanaktı, kaseydi, çömlekti, testiydi. Bunun yanında yeniden daha incelikler getirerek süs eşyalarına dönüldü. Çanakkale’den geçen bir ziyaretçi bir seramik hediye almadan gitmiyordu. En güzelde Çanakkale seramiklerinin çeşitli objeleri vardı. Yani bunlarda çok beğeni kazanıyordu. Fakat kayboldu hepsi. Şu anda da canlandırmaya uğraşıyoruz. Burada duvar tabakları, simit testileri, at başlı testiler bazı Çanakkale seramikleri kaselerini, testilerini, çömleklerini yapıyoruz. Yani Çanakkale seramiklerinde ne yapıldıysa onu canlandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"HEPSİ EL SANATIDIR"
Anı eşya üretim merkezinde kalıp kullanmadan her şeyi el emeğiyle yaptıklarını söyleyen Bütün, "Şu anda her şey hazır geliyor. Gelen çamurları yoğuruyoruz. Yapacağımız objelerin büyüklüğüne göre yoğurup mapa dediğimiz hale getiriyoruz. Ve tornalarda yapıyoruz. Bizim işimiz kalıp falan değil. Hepsi el sanatıdır" dedi.
İsmail Bütün, seramiğin çamur halde atölyeye gelişinden, hazırlanıp fırınlanmasına kadar geçirdiği bütün aşamaları uygulamalı olarak anlattı. Anı eşya üretim merkezinde İsmail Bütün tarafından yoğrulup tornada şekillendirilen çamurlardan, seramik duvar tabakları, simit testileri, at başlı testiler, kase ve çömlek gibi eşyalar üretiliyor.
17:50 Antalya'da bir genç elleri arkadan bağlı halde ölü olarak bulundu
17:32 Irak Petrol Bakanlığı: Petrolün sevkiyatından alıcılar sorumlu
17:21 TMSF 106 aracı satışa çıkarıyor: İhalede lüks otomobiller de var
17:02 Tarihe geçti: Albay Özlem Karapınar Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk kadın paşası oldu
16:52 Manş Denizi'nde göçmen teknesinde yangın çıktı: 157 kişi kurtarıldı
16:21 YAŞ kararları açıklandı: Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı terfi etti
16:18 Türkiye'nin 'en lezzetli simidi' belli oldu: Hangi şehrin simidi ilk sıraya oturdu?
15:52 WMO'dan 'Süper El Nino' uyarısı: Asıl kötü kısmı Ağustos-Ekim döneminde geliyor
15:24 Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı: Hava Kuvvetleri Komutanı Rafet Dalkıran oldu
14:54 Tutuklanan Erdal Beşikçioğlu’nun esrar testi pozitif çıktı
14:28 İSKİ duyurdu: İstanbul'da 6 ilçede 20 saat su kesintisi yapılacak
14:14 Uzmanından '40 derece' uyarısı: Eyyam-ı bahur sıcaklıkları geliyor
14:01 Husiler duyurdu: Suudi Arabistan'da havalimanına İHA saldırısı
13:34 BlackRock Kriptoda ‘Kasadar’ Olmaya Hazırlanıyor: Stabil Koinler İçin İki Yeni Dev Hamle
13:32 FBI'ın kıdemli karşı istihbarat ajanı 1 milyon dolarlık kripto para çaldı, ne yapacağını yapay zekaya sordu
13:30 Japonya'da rekor sıcaklıklar: Tokyo hayvanat bahçesinde 3 aslan öldü
68 yıldır göz nuru döküyor
Çanakkaleli 76 yaşındaki seramik ustası İsmail Bütün, babasının yanında öğrendiği mesleğini tam 68 yıldır icra ediyor.