Maraton koşmak damar yaşını gençleştiriyor
İngiltere'de yapılan bir araştırma, bir maratona hazırlanmanın ve 42 kilometreden fazla koşmanın, kalp ve damar sağlığını olumlu etkilediğini gösterdi. Araştırmaya göre koşmaya yeni başlayanların damar yaşı bu şekilde 4 yaş gençleşiyor.
İngiltere'de Barts and University College'da görevli bilim insanları, Londra Maratonu'na katılan 138 yeni atletin verilerini inceledi.
Araştırmada, altı aylık antrenman sonucunda atletlerin damarlarının gençleşmenin işareti olarak daha elastik hale geldiği saptandı. Bunun da kalp krizi ve inme riskini azaltacağı belirtiliyor.
Atletlerin tansiyonu da ilaç kullanan bir kişinin etkilerini göstererek, düştü.
Yarışmaya hazırlanmaya başlamadan önce en az fit olanlar, antrenmanlardan en fazla fayda sağlayanlar oldu.
'Bakteriden üretilen' protein, soya fasulyesinin yerini alacak çevre dostu bir ürün olabilir
'Bakteriden' protein üreten Finlandiyalı bilim insanları, bu gıda ürününün 10 yıl içinde soya fasulyesinden üretilen proteinden çok daha ucuza mal edilen ve onun yerini alan çevre dostu bir ürün haline gelebileceğini söylüyor.
Solein adı verilen bu protein, toprakta bulunan bir bakterinin suda tutularak karbondioksit ve hidrojen gazı ile beslenmesi yoluyla üretiliyor. Bakterilerin bu şekilde beslenerek ürettiği protein daha sonra kurutularak toz haline getiriliyor.
Toz halinde yiyeceklere katılabileceği gibi, 3 boyutlu yazıcılarla belli kalıplar halinde de sunulabiliyor.
Araştırmacılar, bu elektriğin güneş veya rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir bir enerjiden elde edilmesi halinde, protein üretiminin sıfıra yakın bir sera gazı emisyonu ile başarılacağını ifade ediyor.
30 futbol sahası büyüklüğündeki Çin'in dev teleskobu resmen faaliyete geçti
Çin'de yapımı 5 yıl süren 2016'da tamamlanan, 30 futbol sahası büyüklüğündeki dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST'in test aşaması tamamlandı. Çinli bilim insanları teleskopun resmen faaliyetlere başladığını duyurdu.
Güneybatıdaki Guizhou bölgesinde yer alan teleskobun yapımı beş yıl sürdü.
180 milyon dolara mal olan teleskop, Çin'in 'gökyüzündeki gözü' olarak tanımlanıyor.
Saniyede 38 gigabyte veri toplayabilen FAST, uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar (anlık radyo dalgası yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak ve uzayda yaşam araştırmalarına yardım edecek.
Bilim insanları açıkladı! Kanser 1 saniyede tedavi edilebilir
ABD'de dünyada en çok korkulan hastalıklardan biri olan kanser üzerine çalışma yapan bilim insanları, hastalığı 1 saniyede nasıl tedavi edebileceklerini açıkladı.
Yeni bir çalışma yapan bilim insanları, kanseri tedavi etmek için bir yöntem geliştirdiler. Ancak, bu yöntemi hastalar üzerinde kullanmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Merkez tarafından yapılan karşılaştırmalı çalışma, flaş terapisinin, foton radyasyon terapisine kıyasla yan etkiyi yaklaşık üçte iki oranında azalttığı sonucuna vardı. Daha da önemlisi, yan etki riski azalmış olsa da, iki ayrı tedavi gören hastaların iyileşme oranlarının hemen hemen aynı kaldığı tespit edildi.
Bu çalışmanın en önemli noktalarından biri, haftalarca süren kanser tedavisinin 1 saniyeye indirilebilmesidir. Bilim insanlarına göre; zamanın kanser hastaları için son derece değerli olduğu düşünüldüğünde, bu inanılmaz bir gelişme.