BURDUR/İHA- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bilim insanlarının birlikte yürüttüğü, Salda Gölü’nün kimyasal ve biyolojik değişimlerini inceleme projesi kapsamında su altındaki ekosistemden birçok örnekler alındı.
“BÖLGENİN DİP FAUNASI, FLORASI, EKOSİSTEMİ VE KAYAÇ YAPILARINI İNCELEDİK”
Konuyla ilgili İHA muhabirine önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Salga Gölü’ne bir çalışma yaptık. Oranın biyo çeşitliliği ve ekosistemini görüntüledik ve bunu da bir kısa film haline getirdik. Bu kez bilim insanlarımızla birlikte bu bölgeye gittik ve bölgenin dip faunası, florası, ekosistemi ve kayaç yapılarını ve kayaç yapılarını inceledik. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen hocalarımızla birlikte örnekler aldık. Hocalarımızın yanında getirdiği çok sayıda örnekleme formları vardı ve onların hepsinin tedarikini yaparak, teslim ettik” dedi.
“SALDA GÖLÜ’NÜN İNSAN BASKISINDAN ARINDIRILMASINA İHTİYAÇ VAR”
Salda Gölü’nün sağlıklı bir ekosistemi olduğuna ve bunun bozulmaması için insandan arındırılmasına dikkat çeken Ceylan, “Salda Gölü inanılmaz harika bir ekosistem. Dalışlarımızda binlerce balığın arasında yüzdüğümüze tanık olduk. Böyle sağlıklı bir ekosistemin, insan baskılarından tamamen arındırılmasına ihtiyaç var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızda zaten çalışmalarını bu alana yoğunlaştırdı” diye konuştu.
“SALDA GÖLÜ’NÜN ETRAFINDA KUM YOK”
Sosyal medya ve bazı basın organlarında ‘Salda Gölü’nün kumu taşındı’ haberlerinin de gerçeği yansıtmadığını ifade eden Ceylan, “Salda Gölü ile ilgili önemli bir bilgiyi paylaşmak istiyorum aslında. Basın ve sosyal medyada ‘Salda Gölü’nün kumu alındı, başka yere taşındı’ gibi çok sayıda haber çıkıyor. Oysaki, Salda Gölü’nün etrafında kum yok. O görünen beyaz alanda tamamen kayaç ve hidromanyezit yapıların kırıkları. Yani bir tür mercan benzeri yapıların kırıkları. Hem sağlık açısından bir yararı yok, hem de ekonomik açıdan hiçbir değeri yok. Kireç benzeri sodyum parçacıkları suyun altında da yoğun bir şekilde mevcut. Bunların tamamını görüntüledik. Yani Salda Gölü’nün en önemli özelliği, ekosistemi çok kırılgan, herhangi bir yerden çok fazla kirleticiye maruz kalmıyor ve tek kirletici faktör olarak orada insan öne çıkıyor. İnsanların o bölgeden arındırılması ve sadece oluşturulacak teraslardan fotoğraf çekmeleri, bence Salda Gölü’nün gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir ekosistemle aktarılması için gereklidir diye düşünüyorum” dedi.
“SALDA GÖLÜ İLE MARS’TAKİ JEZERO KRATERİ ARASINDA BENZERLİK VAR”
Mars’ta yer alan Jezero Krateri ile Salda Gölü arasında benzerlik olduğunu da sözlerine ekleyen Ceylan, “Çalışan hocalarımız, Mars’ta yer alan Jezero Krateri ile Salda Gölü arasında bir benzerlik oluştuğunu belirtiyorlar. Bu benzerlikte hidromanyezit dediğimiz oluşumlardan kaynaklı. Tabii magnezyum ağırlıklıdır hidromanyezit oluşumlar. Stromatolit olarak adlandırılıyor ve büyük bölümü magnezyum kalanı da kalsiyum, karbonat olan bir kayaç yapı. Van’da da yine mikrobiyalitler var. Onları da daha önce çok görüntülemiştik. Salda Gölü’ndeki Stromatolitlerin oluşumu son derece sağlıklı. Florası da son derece sağlıklı. Balık popülasyonu da oldukça yüksek. Dolayısıyla o ekosistemi gördüğümüzde hayran kaldık. Ve bu sistemin mutlaka insandan arındırılmasında fayda görüyorum” şeklinde konuştu.
16:58 Kerem Yavaş: “Maalesef ilk iç saha mağlubiyetimizi aldık”
16:58 Ak Parti Yakutiye’de kongre heyecanı
16:55 TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, FIVB Voleybol Konsey Başkanı oldu
16:54 İlhan Palut: “Deplasmanda galip geldiğimiz için mutluyuz”
16:54 Türkiye 3. Lig: Tepecikspor: 2 - Erciyes 38 FK: 2
16:54 Kadın futbolunda Gürcistan ile dostluk maçı
16:51 Bursa’da kar yağışıyla hayat durdu...İlçe yolları kapandı, ekipler açmaya çalışıyor
16:47 Keçiören Belediyesi yağış için teyakkuzda
16:47 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: "Bebek katilleri, tarihin kara bir lekesi olarak kalacak"
16:47 Emine Erdoğan, Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği’nin karma sergisinin açılışını yaptı
16:44 Isparta’da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı
16:42 Sokak ortasında kurşunlanarak öldürülen teknik adam son yolculuğuna uğurlandı
16:40 Yerfıstığının başkenti Osmaniye’de festival heyecanı başladı
16:40 Yeni Malatyaspor - İstanbulspor maçının ardından
16:38 Balıkesir’de trafik kazası: 3 yaralı
16:38 Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünden 4 il için “sağanak yağış” uyarısı
Salda Gölü'nün ekosistemi bilimsel çalışmalar için görüntülendi
Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü’nün su altı ekosistemi bilimsel çalışmalar için görüntülendi. İstanbul teknik Üniversitesi’nden gelen bilim insanlarına eşlik eden Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan, “Salda Gölü inanılmaz harika bir ekosistem. Dalışlarımızda binlerce balığın arasında yüzdüğümüze tanık olduk. Böyle sağlıklı bir ekosistemin, insan baskılarından tamamen arındırılmasına ihtiyaç var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızda zaten çalışmalarını bu alana yoğunlaştırdı” dedi.