İZMİR/AA- İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra ABD'de eğitim gören genç girişimci Yiğit Cengiz, bir süre yazılım sektöründe çalıştıktan sonra alıcı ile satıcı arasındaki ödeme hizmetlerini sağlayacak yerli ve güvenilir bir yazılım sistemi bulunmadığını görerek proje geliştirdi.
İşinden ayrılarak babasına ait emlak ofisinde yazılımını geliştiren Cengiz, 2009'da Türkiye'nin ilk yerli ödeme kuruluşu PayTR firmasını kurdu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan yetki aldı.
Kısa sürede hızla büyüyen firma, 2018'de TOBB tarafından açıklanan Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına girdi.
"Hedefimiz yüzde 100 büyümek"
Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin internetten ve mobil uygulamalardan firmaların ve işletmelerin ödeme almalarına aracılık eden bir ödeme kuruluşu olduğunu söyledi.
Resmi ve lisanslı olarak BDDK'ın lisansıyla ve denetimiyle hizmet verdiklerini ifade eden Cengiz, "İzmir ve İstanbul'da ofislerimiz var. Şu anda 6 bin 500'ün üzerinde işletmeye sanal pos ve ödeme hizmetleri sunuyoruz. Şirketin kurucusu ve yüzde 100 sermayecisi benim. Tamamen yerli bir sermaye ve kendi öz kaynaklarımızla büyüdük. Yerli ve milli olmakla gurur duyuyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin e-ticaret konusunda yolun başında olduğunu, bu konudaki devlerin pazara girmesinin sektöre pozitif katkı sağlayacağını dile getiren Cengiz, ödeme kuruluşu olarak Türkiye'nin e-ticaret serüvenine katkı sağlamak için hazır olduklarını dile getirdi.
Ödemelerin 40 milyon doları yurt dışından
Çalıştıkları firmalar ve kuruluşlar arasında spor kulüpleri, internet üzerinden uçak bileti satan firmalar ve üniversitelerin de bulunduğunu vurgulayan Cengiz, "2018'i 2 katı büyümeyle kapattık. 2019'da da en az yüzde 100 büyümeyi hedefliyoruz. E-ihracat ödemelerinde önemli bir artış bekliyoruz." dedi.
PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul da 2018'de şirket olarak 1 milyar liralık ödeme topladıklarını bunun da yaklaşık 40 milyon dolarının yurt dışında geldiğini belirtti.
Yurt dışından topladıkları ödemenin ağırlıklı olarak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Ortadoğu ülkeleri olduğunu aktaran Tombul, "Dünyanın her ülkesinde kullanıcılarımıza hizmet sunuyoruz. Şu anda 36 kişi çalışıyor. 2018'i 1 milyar lira ödeme toplayarak kapattık. 2019'da bunu 2 milyar liraya çıkartmayı, ihracata katkı anlamında da 80 milyon doları hedefliyoruz." dedi.
10:10 Trump, Hazine Bakanlığına Scott Bessent’i aday gösterdi
10:10 LPG piyasası lisans başvurularında "EPDK Başvuru Sistemi" değişikliği
10:09 İstanbul'da sağanak ve rüzgar etkili oluyor
10:09 Polisten öğrenci ve öğretmenlere siber güvenlik eğitimi
10:09 Oto lastikçilerde kış lastiği yoğunluğu
10:09 ABB Başkanı Yavaş’tan Mamak Metrosu açıklaması
10:08 Kars’ta düzensiz göçmenler kaçtı, polis kovaladı
10:07 Ticaret Bakanlığından hızlı kargo dolandırıcılığı uyarısı
10:03 Erzincan’da 3 yaşındaki çocuk işyerinin ikinci katından düşerek ağır yaralandı
10:01 Nobel Barış Ödülü adayı yazardan Arapça barış psikolojisi
09:58 Demirözü’nde çiftçiye dağıtılan 200 sıvatla birlikte Bayburt’ta toplam bin 550 sıvat dağıtımı gerçekleşti
09:57 Doğal antibiyotik: İşkembe çorbası
09:54 Gaziantep’te sahte zeytinyağı operasyonu
09:52 Kayseri Süper Amatör Küme’de 6. hafta hakemleri belli oldu
09:52 Ceylanpınar’da yasa dışı bahis operasyonu
09:52 Polislere küfür edip sosyal medyadan "Erkekseniz beni alın" diyen kişi tutuklandı
Yerli ödeme yazılımı 'milyar liraya' ulaştı
İnternet üzerinden alışverişlerde ödeme ve sanal POS hizmeti veren yerli yazılım, kısa sürede 1 milyar liralık ödemeye aracılık etmeyi başardı.