Yaklaşık 3 ay önce hazırlıklarını tamamladıkları çilek dikim işlerinin ardından geçtiğimiz 29 Ekim’de ilk hasadını yapan Atçalı çilek üreticisi, ürününü kilosu 10-12 TL’den satıyor. Çilek hasadını zor şartlarda yapan çilek üreticisi kış üretimi ile birlikte yılın on iki ayına yaydıkları çilek üretiminden oldukça memnun. Sezon dışında da para kazanmayı başaran üreticisi yaz aylarına oranla 3-4 kat daha fazlaya sattığı çilekten artık daha çok para kazanıyor. Yaklaşık 100 dönüm çilek serası olan ama sadece 10 dönümünde ‘plak’ denilen çilekten yetiştiren üretici ve çalışanlar dışarıda soğuk havaya rağmen sera içerisinde çalışırken terliyor.
KIŞ ÇİLEĞİ YÜZLERİNİ GÜLDÜRDÜ
Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi’ndeki çilek serası sahibi Mustafa Ergen, 10 yıldır çilek üretimi ile uğraştıklarını ifade ederek, “Babamla birlikte yaklaşık 100 dönüm arazinin 10 dönümünü kış çileğine, 90 dönümünü ise yaz çileğine ayırdık. 3 yıldır da kış çileği üretiyoruz. Aile çiftçiliği yapıyoruz. Çilek daha çok nisan, mayıs, haziran aylarında hasada gelir ve toplanırdı. Biz bunu 12 aya yaymak istedik. Ve plak denen bu çeşidi ürettik. Bu sayede meyvemiz biraz daha kaliteli, dolgun ve renkli oldu. Kış çileğini haftada bir topladığımız için tonaj az oluyor. Ama yaz çileğine oranla daha iyi kazandırıyor. Biz ilk hasada 29 Ekim’de başladık. O tarihten itibaren haftada bir kez topluyoruz. Pazarımız iyi. Fiyatlarımız güzel. Çileklerimiz de iyi. İzmir’den, İstanbul’dan, Antalya’dan ve çevre illerden pazarcılar gelip bizden çilek alıyor. Bu şekilde tüketiciye ulaştırıyoruz. Çileği normal şartlarda yaz aylarında 3-4 günde bir toplamak gerekir. Güneş ışınları çileğe erken vurduğundan kızarma yapar. Ancak kış çileği güneşi geç aldığı için bir haftada bir toplanabiliyor. Bu nedenle de tadını iyice kendi içine alıyor ve daha tatlı oluyor” dedi.
“EGE’DEN AKDENİZ BÖLGESİNE ÇİLEK YOLLUYORUZ”
Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, kış çileği sayesinde yerel ekonomiye canlılık geldiğini ifade ederek, “Sultanhisar ilçemiz Aydın’ın polikültür tarım yapan tek ilçesi. Dolayısıyla yıllardan beri burada aşağı yukarı 25 yıl önce başlayan demonstrasyon çalışması başlatılan çilek bitkisi bolca üretildi. Daha önceden temmuz, ağustos aylarında diktiğimiz ve mart sonu nisan başında hasadına başladığımız cinslerin yanı sıra çiftçimizin kendisini geliştirmesiyle kış çileği üretimini de başardı. Neredeyse yılın on iki ayına yayılan çilek üretimi sayesinde ekonomiye de canlılık geldi. Ağustosta dikilip kasım veya aralık aylarında hasadına başlanan çilek sayesinde bölgemiz ve ülkemiz katma değer kazandı. Kış çileği ayrıca çiftçimizin gelirlerini artırmak adına müthiş bir buluş oldu. İnşallah jeotermal kaynaklardan yararlanmak veya kömür kullanmak suretiyle seralarımızı ısıtarak bunu yılın 12 ayına yaymaya çalışacağız. Bu ürünümüzü şu anda Ege’den Akdeniz’e gönderiyoruz. Eskiden Akdeniz’den Ege’ye ve tüm Türkiye’ye dağılan bu ürün şimdi tam tersine Ege’den Akdeniz’e gidiyor. Şu anda bu malımız bizim Antalya’ya gidiyor. Fiyat konusunda da 10-12 TL bandında seyrediyor. Sultanhisar’da şu anda 20 bin dekar arazide bu çilek üretimi yapılıyor. Bundan sonra Ukrayna başta olmak üzere Rusya ve Avrupa ülkelerine ve Arap ülkelerine inşallah Ortadoğu’ya da çilek göndermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
13:12 İstanbul Fatih'te 2 bina çöktü: Binalardan yaralılar çıkarılıyor
13:10 Küba’da bir hafta içinde ikinci kez ülke çapında elektrik kesintisi
11:55 Hürmüz Boğazı'na yönelik ortak açıklamaya katılan ülke sayısı 22'ye çıktı
11:24 İSKİ paylaştı: İstanbul'da barajların doluluk oranları nasıl?
11:22 Kayıt dışıyla mücadelede dijital hamle de geldi: Vergi incelemesinde e-izah dönemi başlıyor
11:20 Meteoroloji’den yeni rapor geldi: Soğuk ve yağmur 7 gün daha etkili olacak
11:18 Trump’tan Hürmüz Boğazı için İran’a 48 saat tehdidi
00:31 Suudi Arabistan, 5 İranlı diplomatı ‘istenmeyen kişi’ ilan etti
23:45 ABD, kendisi için büyük tehdit oluşturan beş ülkeyi açıkladı: Raporda ayrıca Türkiye detayına da yer verildi
23:43 Trump, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ekiplerini havaalanlarına göndermekle tehdit etti: 'Sabırsızlanıyorum'
22:47 Kamu şirketlerine 14,3 milyar dolarlık görev zararı: '2025 Verileri Dikkat Çekti'
22:44 ABD borsasında tarihi şok: 50 dakikada 600 milyar dolar nerede?
12:54 Türkiye'nin en büyük tekstil üreticilerindendi: 'Çok ağrıma gidiyor' diyerek fabrikasını kapatacağını duyurdu
12:50 NBA’de Rockets kazandı: Alperen Şengün’den 'double-double' performansı
12:17 Yalıkavak’taki marinada yangın paniği: Motoryatlardan 7'si battı
12:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nevruz Bayramı mesajı: Toplumlarımıza huzur ve dünyamıza barış getirmesini temenni ediyorum
Yaz çileğini kışın da ürettiler
Türkiye’de çilek yetiştiriciliğinin en önemli yerlerinden birisi olan Aydın’ın Sultanhisar ilçesi, son 3 yıldır kışın ortasında da çilek üreterek bir ilki başardı. Bahar ve yaz aylarının en lezzetli meyvelerinden biri olan çilek, kışın üreticisine daha fazla kazandırdı.
