ANTALYA/İHA- Seraların içerisine 20-30 santimetre derinliğinde oluşturan havuzların üstünde yüzen süngerlerin üzerine dikilen marullar, 30-35 gün içinde hasat noktasına ulaşıyor. Kurdukları sistem hakkında bilgi veren genç üretici Fatih Tural, "Hiçbir ilaç kullanmıyoruz. Toprağa verilen gübrenin 5’te biri kadar gübre veriyoruz. Gelecek nesiller için toprak kirliliğini ve nitrat kirliğini önlüyoruz. Topraksız olduğu için hem verim daha çok hem de çok lezzetli" dedi.
6 dönüm serada yılda 8 defa hasat aldıklarını belirten Fatih Tural, "Seralarımızı periyotlara böldük. Haftada bir hasat alıyoruz. Dönüme 20 bin marul ekiyoruz. 1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor. Bize ortalama bir maruldan 50 kuruş kar kalıyor" diye konuştu. Türkiye’de daha çok dikey sistem olarak suyla üretim olduğunu aktaran Tural, "Biz de oradan örnek aldık ancak bizim yaptığımız gibi kimse yapmıyor. Biz havuz sistemiyle üretim yapıyoruz. Bu sistem daha çok Endonezya taraflarında var" ifadelerini kullandı.
"BİRİM ALANA DAHA FAZLA DİKİM YAPABİLİYORSUN"
Fatih Tural’ın babası Ali Tural ise, "2 yıldır araştırıyoruz Hollanda, Amerika, Endonezya, Malezya’da bu teknikle üretim yapılıyor. Özellikle toprakları az olan ülkelerde yapılıyor bu sistem. Şu anda gayet güzel gidiyor. Bu teknikte birim alana daha fazla dikim yapabiliyorsun. Mahsul çok iyi oluyor. Hasat süresi toprağa göre daha kısa oluyor. Hiçbir şekilde ilaç kullanmıyoruz. İyi tarım uygulaması yapıyoruz. Bu ürünün yetişme süresinin kontrol edebiliyorsun. Diğer çiftçilerimize tavsiye ederiz ama iyi araştırmaları gerekir. Her su dolu olan yerde bu ürün yetişmez" diye konuştu.
01:01 Arap basını Kante transferinin perde arkasını yazdı
00:43 Epstein adası nerede? Epstein adasına giden ünlüler kimler?
00:37 Trump: 'Epstein bana komplo kurdu'
00:29 Kasımpaşa kulübü satıldı: Yeni sahibi Kazancı Holding oldu
00:26 Suriye, petrol ve gaz araması için ABD ve Katar merkezli iki şirketle anlaştı
00:20 Türkiye’de bir avukata 430 kişi düşüyor: Sayılarla büyüyen hukuk eğitiminde kalite tartışması
23:41 Trump: Hamaney çok endişelenmeli
22:46 Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Tom Barrack'la bir araya geldi
16:04 Yapay zekanın görünmeyen bedeli: Su krizi ve sürdürülebilirlik ikilemi
16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgede barıştan yanayız
15:58 2025'te her gün ortalama 330 esnaf kapısına kilit vurdu
15:56 Buzulların altında saklanan 34 milyon yıllık 'Kayıp Dünya' keşfedildi
15:54 Rapor: Çatışmalarda son 18 ayda 100 bin sivil öldürüldü
15:51 Eski Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis: Kapitalizm çoktan sona erdi ve bunun farkında bile değiliz
15:50 FETÖ'nün avukatlığını yapan Weingarten, Epstein'in de avukatı çıktı
15:48 Epstein tsunamisi Almanya'ya uzandı: Deutsche Bank, Merkel ve AfD listede
Havuzlu sistemde su üstünde yetişiyor
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde az maliyetle birim alandan daha fazla verim alma çabasına giren Tural ailesi, Türkiye’de nadir görülen bir sistemi ilçeye kurdu. Koru Mahallesi’nde 6 dönüm arazi kiralayan aile, havuz sistemiyle marul üretimi yapmaya başladı.
