Sıcak günleri özleten yaz meyvelerinde en yüksek fiyata sahip olanların başında erik ve çilek geliyor. Yeşil eriğin tanesi 10, kilogramı da 600 liraya satılırken, diğer yaz meyvelerinden çilek 12 lira, kavun 10 lira, karpuz ve üzüm ise 5 liraya alıcı buluyor. Pazarcı esnafından Emin Özkaya, yüksek fiyatların bir ay içinde normale döneceğini söyledi. Özkaya, "Yazlık meyve olarak; çilek, yeşil erik, üzüm, kavun ve karpuz satıyorum. Eriğin tanesi 10 liraya geliyor. Hamileler için getiriyoruz. İhtiyacı olan vatandaşlar gelip alıyor. Sadece Eskişehir’de yaşayanlar değil, civar illerde yaşayan vatandaşlarda geliyor. Sırf erik için gelenler var. Erik bize yurt dışından, Şili’den paket hesabı geliyor. Biz de paket başına kargo masrafı ve kendi kârımızı koyuyoruz. O da 2 veya 3 lira gibi bir rakam oluyor. Bizim kazancımız yok. Kamu hizmeti yapıyoruz. Vatandaş aramasın diye getiriyoruz. Çileğimiz Anamur’dan geliyor. Anamur çileği yazdan daha hesaplı ve daha güzel bir de taze olduğu için satıyoruz. Ayrıca üzümlerimiz var. Türkiye’de Denizli Çal’da yetişiyor. Daha önce Şili’den geliyordu, ama artık üzümün bağı geldikten sonra kendi ülkemizde yetiştiriyoruz. Bu ürünleri 12 ay satabiliyoruz. Sadece Eskişehir’de değil, büyük illerin hepsinde bu meyveler var. Bizim yetiştirdiğimiz ürünlerde dışarıdan gelen mallar gibi ilaçlama yok. İlaçlama olayı olmadığı için vatandaşlar güvenerek alabiliyor. Çünkü tadında bozulma yok. Biz de ilaçlama yerine depolama var. Soğuk hava depolarımız var. Üzümler belirli bir seviyede bekliyor ve bozulmuyor. Bundan 1 ay sonra İran’ın karpuzu geliyordu, ama iki seneden beri kendi ülkemizde yetiştiriyoruz. Kavun ve karpuzu Antalya’da seralarda yetiştiriyoruz. 12 ay boyunca bu ürünleri satabiliyoruz" diye konuştu.
"ERİĞİ ADET VE PAKET OLARAK SATIYORUZ"
Pazardaki yaz meyvelerinin fiyatlarını aktaran Özkaya, eriği adet ve paket olarak sattıklarını söyledi. Pazar esnafı Özkaya, "Kavunun kilosu 10 lira, karpuzun kilosu da 5 lira. Fiyatlar cazip. Eriği adet ve paket olarak satıyoruz. Paketin içinde 3 veya 5 erik oluyor. Kilo olarak düşünürsek eriğin kilosu 600 liraya geliyor. Ancak kilo hesabı değil de paket hesabı sattığımız için bana da paket olarak geliyor. 15 gün satıyorum sonra tekrar geliyor. Çileğin kilosu 12 lira, eriğin kilosu 600 liraya geliyor ve tanesi 10 lira, üzümün kilosu 5 lira, karpuzun kilosu 5 lira ve kavunun kilosu 10 lira. Bunlar yaz meyveleri ama kışın ortasında da taze olmak şartıyla elimizde bulunduruyoruz. 1 ay sonra üretim fazlalaşmaya başladığı için bu meyvelerin fiyatı normale döner. Seralardan çilek, kavun ve karpuz daha nitelikli gelmeye başladığı için fiyatlar daha hesaplı olur" dedi.
18:03 Progress MS-35 kargo aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi
17:28 MS NOW'a Beyaz Saray'a giriş engeli: Trump CNN, Politico ve ağı yasaklayacağını açıklamıştı
16:45 İstanbullular dikkat: Yarın iki ilçede bazı yollar trafiğe kapatılacak
16:05 Fon soruşturmasında yeni gelişme: Pusula ve Tera yöneticileri hakkında gözaltı kararı
15:45 Şehit ve gazi yakınları atama töreninde konuşan Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini bir devlet projesi olarak yürütüyoruz
15:12 Trabzonspor-Galatasaray maçının VAR hakemi açıklandı: İspanyol hakem görevlendirildi
14:47 İzmir'de galericilik adı altında tefecilik yapmışlar. Çok sayıda mağdur var
14:45 Konya'da Narko Mercek operasyonu! Kilolarca uyuşturucu madde ele geçirildi: 26 gözaltı
14:41 Gemini üç şirketi hackledi
14:34 Gorillaz üyesi Damon Albarn'dan konserde Filistin bayrağı: 'Asla tarafsız olmayın'
14:30 Türkiye'de geçen ay 66 'meteorolojik afet' yaşandı
14:17 Küçükçekmece'de yıkım sırasında bina çöktü: 2 yaralı
13:10 Ünlülere uyuşturucu ve fuhuş soruşturması: 2 isim tutuklandı
12:49 Yargıtay'dan emsal 'nafaka' kararı: Gelir düzeyi eşitse nafaka yok
12:02 Kaliforniya Valisi imzaladı: Yapay zekaya 'acil kapatma tuşu' kararnamesi
10:33 Cumhuriyet Savcısı Türkşad Kunthan Uçuk hakkında gözaltı kararı
Fiyat rekortmeni meyve tezgahlarda
Kış aylarına rağmen pazar tezgahlarında yerlerini alan yaz meyvelerinin rekortmeni yeşil erik, tanesi 10, kilosu 600 liradan satılıyor.