Hindistan’ın Karnataka eyaletindeki bir devlet lisesinde başörtülü öğrencilerin okula alınmamasıyla başlayan tartışmalar büyüyor. Kalküta kentinde bulunan Aliah Üniversitesi’nde yüzlerce öğrenci, Karnataka’daki başörtüsü yasağına tepki amacıyla protesto gösterisi gerçekleştirdi. "Allah’tan korkanlar kimseden korkmazlar", "Anayasa tacımız, başörtüsü hakkımız", "Başörtüsü temel hakkımızdır" yazılı pankartlar taşıyan öğrenciler yürüyüş yaptı.
"MÜSLÜMAN KADINLARI MARJİNALLEŞTİRMEKTEN VAZGEÇİN"
Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yousafzai de Karnataka’daki devlet okulunda öğrencilerin başörtülü oldukları gerekçesiyle derslere alınmamasına tepki gösterdi. Yusufzay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kızların başörtüsü ile okula gitmesine izin verilmemesi korkunç. Kadınların açık ya da kapalı giyinmeleri üzerinden nesneleştirilmesi devam ediyor" dedi.
Hindistanlı liderlere çağrıda bulunan Yousafzai, "Müslüman kadınları marjinalleştirmekten vazgeçin" ifadelerini kullandı.
3 GÜN SÜREYLE EĞİTİME ARA VERİLDİ
Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletindeki Udupi kentinde geçtiğimiz ay bir devlet lisesinde başörtülü öğrenciler derslere alınmadı. Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamaya göre, devlet lisesinin kararının ardından eyaletteki farklı okullarda da başörtüsü yasağı uygulanmaya başladı. Öğrenciler konuyu eyalet yüksek mahkemesine taşıdı. Eyalette artan protestolar ve ara ara çıkan arbedeler nedeniyle okullarda eğitime 3 gün süreyle ara verilirken, mahkeme öğrencilerin taleplerini dinledikten sonra yasağın iptal edilip edilmemesine karar verecek.
Nüfusun yüzde 12’sinin Müslüman olduğu ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından yönetilen Karnataka’da yerel hükümet, yasağın uygulanmasını savunuyor. Muhalefet partileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu ise BJP hükümetini azınlık Müslüman nüfusa karşı ayrımcılık yapmakla suçluyor.
18:03 Progress MS-35 kargo aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi
17:28 MS NOW'a Beyaz Saray'a giriş engeli: Trump CNN, Politico ve ağı yasaklayacağını açıklamıştı
16:45 İstanbullular dikkat: Yarın iki ilçede bazı yollar trafiğe kapatılacak
16:05 Fon soruşturmasında yeni gelişme: Pusula ve Tera yöneticileri hakkında gözaltı kararı
15:45 Şehit ve gazi yakınları atama töreninde konuşan Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini bir devlet projesi olarak yürütüyoruz
15:12 Trabzonspor-Galatasaray maçının VAR hakemi açıklandı: İspanyol hakem görevlendirildi
14:47 İzmir'de galericilik adı altında tefecilik yapmışlar. Çok sayıda mağdur var
14:45 Konya'da Narko Mercek operasyonu! Kilolarca uyuşturucu madde ele geçirildi: 26 gözaltı
14:41 Gemini üç şirketi hackledi
14:34 Gorillaz üyesi Damon Albarn'dan konserde Filistin bayrağı: 'Asla tarafsız olmayın'
14:30 Türkiye'de geçen ay 66 'meteorolojik afet' yaşandı
14:17 Küçükçekmece'de yıkım sırasında bina çöktü: 2 yaralı
13:10 Ünlülere uyuşturucu ve fuhuş soruşturması: 2 isim tutuklandı
12:49 Yargıtay'dan emsal 'nafaka' kararı: Gelir düzeyi eşitse nafaka yok
12:02 Kaliforniya Valisi imzaladı: Yapay zekaya 'acil kapatma tuşu' kararnamesi
10:33 Cumhuriyet Savcısı Türkşad Kunthan Uçuk hakkında gözaltı kararı
Hindistan'da okulda başörtüsü yasağına tepkiler artıyor
Hindistan’ın Batı Bengal eyaletine bağlı Kalküta’da yüzlerce öğrenci, Karnataka eyaletindeki başörtüsü yasağına karşı protesto gösterisi düzenledi.