Bunlardan biri olan Mekatronik Mühendisliği, akıllı makinelerin, ergonomik ve faydalı ürünlerin tasarlanarak üretilmesi için mekanik ve elektronik (İngilizce mechanics ve electronics) kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez Japonya’da kullanılmıştır.
Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir mühendislik dalıdır.
Mekatronik Mühendisliği; Makina, Elektronik ve Bilgisayar mühendisliklerinin birleştirilmiş hali ASLA değildir. Peki nedir? KESİŞİMİDİR. Kendi içinde disiplinleri olan farklı bir branştır.
Mekanik ve elektronik bileşenlerden oluşan, verileri algılayıcıları (sensörler) yardımıyla çevre ortamdan algılayan, toplamış olduğu bu verileri kontrol donanımları (mikroişlemciler v.s.) ve hafızasındaki yazılımlar marifetiyle yorumlayan ve gerekli kararları alabilen, tahrik elemanları (aktüatörler) ile de gerekli tepkileri veren tüm makineler, cihazlar ve sistemler birer mekatronik sistemlerdir.
Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar yönünde hareket edebilen otomatik makineler (yani mekatronik sistemler) savunma sanayiinde, güvenlik sistemlerinde, otomobil, uçak, helikopter, makine sanayinde, endüstriyel otomasyon sistemlerinde, tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte ve birçok alanda kullanılmakta ve her geçen gün kullanım alanı artmaktadır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan gece görüş sistemleri, mayın tarama robotları, otomatik stoklama sistemleri, fotoğraf makinaları, videolar, çamaşır-bulaşık makinaları, bankamatikler gibi sistemler ve ürünler birer mekatronik sistemlerdir.
Şimdilerde otomotiv sektörü, akıllı araç tasarımında yenilikçi uygulamaları mekatronik mühendisleri sayesinde hayata geçiriyor. Artık kendi kendine park edebilen araçlar, sürüşte kontrolü şöförden alan sistemler, ani fren sistemleri gibi birçok özellik mekatronik mühendisleri tarafından geliştiriliyor.
Mekatronik Mühendisleri Ne İş Yapar ?
Mekatronik Mühendisliğinin uygulama ve çalışma alanları ise oldukça geniştir. Sağlık Robotları, Tarım Robotları, Otomotiv Endüstrisi, Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS), Uçan Robotlar, Robot Görme, Endüstriyel Otomasyon, Akıllı Silah ve Silah Sistemleri, Mikro Robotlar, Gezer Robotlar ve Endüstriyel Robot Kollar Mekatronik Mühendisliğinin uygulama alanlarıdır.
Çalışma alanlarına yönelik bazı örnekler vermek gerekir ise;
• NC, CNC, AC vb. tezgahlar, hızlı prototip üretim tezgahları ve benzeri otomatik üretim tezgahları,
• Araçlarda hava yastığı güvenlik sistemleri, ABS fren sistemleri, uzaktan kumandalı kapı kilitleri, sürüş ve seyir denetimi, ve güç sistemleri denetimi, yolcu güvenlik sistemleri,
• Kaynak robotları, fabrika içi kendinden yönlenmeli araçlar (AGV), uzay araştırmalarında kullanılan robotlar, askeri amaçlı mayın imha robotları, bomba taşıyıcıları ve benzeri gezer robotlar,
• MR cihazları, atroskopik cihazlar, ultrasonik problar ve benzeri diğer tıbbi cihazlar,
• Uçuş denetim eyleyicileri, iniş sistemleri, kokpit kumanda ve cihazları ve benzeri hava taşıtları sistemleri,
• Çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, otomatik buz makineleri ve benzeri makineler,
• Değişken hızlı matkaplar, sayısal tork anahtarları ve benzeri takımlar,
• Malzeme test cihazları ve benzeri laboratuvar cihazları,
• Barkotlu sistemler, konveyör sistemleri ve benzeri fabrika otomasyon sistemleri,
• El ve otomatik kumandalı hidrolik vinçler ve benzeri malzeme taşıma ve inşaat makineleri,
• Otomatik etiketleme, kalite denetiminde kamera ve benzeri kalite denetimi ve paketleme uygulamaları,
• Otomatik odaklamalı fotoğraf makineleri, video kameraları, video, CD ve DVD göstericileri, CD kayıt ve benzeri kişisel kullanım amaçlı elektronik cihazlar,
• Lazer yazıcılar, sabit disk kafa konumlayıcıları, CD okuyucu ve yazıcıları ve benzeri bilgisayar aksesuarları,
• Garaj kapısı otomatik açma sistemleri, güvenlik sistemleri, iklimlendirme denetim sistemleri ve benzeri ev ve büro uygulamaları,
• Video oyunları ve sanal gerçeklik uygulamalarında gerçek girdi denetim sistemleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Mekatronik Mühendisi olmak isteyenlerin,iyi derecede yabancı dil bilen, Matematik ve Fen alanında başarılı, hayal gücü geniş; şekil ve uzay ilişkileri görebilen ve çizebilen, dikkatli olan, elektronik makinelerle çalışmayı seven, sabırlı, yeniliklere açık, gözlerinde fazla kusur bulunmayan, algılama, sayı ve sembollerle akıl yürütme ve analiz etme yeteneğine sahip olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mekatronik Mühendisleri, ileri teknolojiye sahip laboratuarlarda, atölyelerde,fabrikalarda çalışırlar. Genellikle temiz ve sakin ortamlarda bulunurlar ama bazen işleri gereği kirli ve gürültülü ortamlarda da çalışmaları gerekebilir. Çalışırken birinci dereceden verilerle ve makinelerle birlikte olurlar. Meslektaşları ve iş sahipleriyle sürekli iletişim halindedirler. Elektriksel alanda çalıştıkları için elektriğe çarpılma ihtimalleri vardır. Dünyadaki teknolojiksel gelişmeleri yakından takip eder ve bunu kendi ünitelerine uyarlamaya çalışırlar.
İŞ BULMA OLANAKLARI
Mekatronik tasarımı; mekanik sistemlerin kontrolünde sağladığı imkanlardan dolayı son yıllarda çok geniş bir sanayi alanı bulmuştur. (Otomotiv, Tıp, Tarım, Bankacılık, Madencilik, Savunma Sanayi üretimi gibi). Kontrol sistemlerinin tasarımının mikroişlemci kontrol sistemlerine yönelmesiyle mekatronik mühendisliği gün geçtikçe önem kazanmaktadır.
Mekatronik Mühendislerinin yaptığı mekatronik tasarımlar, elektronik tartı, takometre, taşıtlardaki süspansiyon sistemi, takım tezgahlarının kontrolü gibi hassas ölçümleri gerektiren alanlarda kullanılmaktadır. Görüldüğü gibi çok yönlü karmaşık bilgi ve kavramlarla donatılmış mekatronik mühendisleri bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde öncelikle iş bulabilme ayrıcalığına sahiptirler.
Makineye beyin, Elektroniğe beden...
Günümüzde makine, elektronik, bilgisayar donanımı ve bilgisayar yazılımı sektöründe, teknolojinin hızla ilerlemesi ve endüstriyel otomasyonun gelişerek endüstride akıllı makinelerin ve robotların kullanılmaya başlanması yeni mühendislik dallarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Yorum Yazın