ANKARA (AA) - Adalet Bakanlığındaki devir teslim töreninde konuşan Bozdağ, 25 Aralık 2013'te Cumhurbaşkanı tarafından kendisine emanet edilen Adalet Bakanlığı görevini, şerefle çalışma arkadaşı İpek'e devrettiğini söyledi.
İpek'in meslek hayatı, yaptığı çalışmalar, donanımı, dürüstlüğü itibarıyla kendisini ispat etmiş, bu makama layık birisi olduğunu ifade eden Bozdağ, İpek'in emaneti başarıyla taşıyacağına olan inancını dile getirdi.
AK Parti hükümetlerinde başbakan yardımcılığı ve Adalet Bakanlığı gibi son derece onurlu ve şerefli görevleri kendisine emanet ederek onurlandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na şükranlarını sunan Bozdağ, "Türk tarihinde iz bırakmış, Türk demokrasisini çok ileri noktalara taşımış, Türkiye'de büyük değişim ve dönüşümleri yapmış, olmazları başarmış, tarihi yazanların kaydedeceği en güçlü, en başarılı liderler arasında yer alan Tayyip Erdoğan gibi büyük bir liderin, devlet adamının yol arkadaşı olmayı, onunla beraber Türk milletine, devletimize şerefle hizmet yapmayı nasip ettiği için Rabbime sonsuz şükürler ediyorum" diye konuştu.
Bozdağ, Türkiye'nin yargı eliyle dizayn edilmek istendiği, kaos, istikrarsızlık oluşturulmaya çalışıldığı bir dönemde Adalet Bakanlığı yapmanın zor olduğunu ifade ederek, "Bizim yaptığımız çalışmaların tamamı, hukuk devleti anlayışının güçlenmesi, yargıya olan güvenin artırılması, yargıdan memnuniyetin üst düzeye çıkarılması, Türkiye'nin adalet politikalarının devletimizin büyüklüğüne, demokrasimizin gücüne, Cumhuriyetimizin temel niteliklerine uygun şekilde daha ileri noktalara taşınması için büyük bir çabayla gayretle geçti" dedi.
Bakanlığı dönemindeki bazı çalışmaları anlatan Bozdağ, özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığını, ihtisaslaşmaya gidildiğini, sulh ceza hakimliklerinin kurulduğunu, bazı suçlarda 10 yıl olan azami tutukluluk süresinin 5 yıla indirildiğini, dinleme, teknik takip, el koyma gibi konularda daha güvenceli mekanizmalar ortaya konulduğunu aktardı.
Bozdağ ayrıca, dinleme, tutuklama, teknik takip konusunda kuvvetli şüphe şartının somut delile dayalı kuvvetli şüpheye dönüştürülerek, ana kriterleri değiştiren başkaca bir tarihi adım atıldığını, böylelikle kişi hürriyeti ve güvenliği bakımından daha güvenceli bir sistem kurulduğunu söyledi.
"Yargıya güven hukuk devletinin olmazsa olmazıdır"
Yargı içerisinde değişik yapılanmaların her zaman gündeme geldiğini ifade eden Bozdağ, "Biz yargının milletimizin güvendiği bir yargı olması için büyük gayretin içerisine girdik. Çünkü yargıya güven hukuk devletinin olmazsa olmazıdır. Eğer hukuk güvenliği varsa hukuk devleti de orada daha güçlü demektir. Hukuk güvenliğinin olması için yargıya güvenin varlığı esastır. Bu çerçevede de çok ciddi adımlar atıldı. Önümüzdeki dönemde atılmaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Yargı içerisinde kutuplaşmalara son veren önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Bozdağ, yargıda birbirine farklı gözle bakanların bugün kucaklaştığını, birlik ve dayanışma havası oluştuğunu kaydetti.
Bozdağ, "Yargıya güven için yargının içindeki farklılıkların azaltılması, mümkünse bir iklimin hukuk güvenliği açısından oluşması son derece önemliydi. Böylesi bir iklim de bu dönemde oluşmuş oldu. Yargıda Birlik Platformuna teşekkür ediyorum ve bu büyük birliğe katkı veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Çünkü Türkiye'nin geleceği bakımından tarihi bir birliğe hepsi omuz vermişlerdir" dedi.
Bakanlığın yargı reformu strateji belgesinin hazırlandığını, 2015-2019 arasındaki yol haritasının belirlendiğini ve Bakanlar Kuruluna sunulduktan sonra açıklanacağını bildiren Bozdağ, yargı strateji planı üzerinde de çalışıldığını belirtti.
Bozdağ, "Görevimi, yaptığım, yapamadığım bütün hususların kendi içimde de muhasebesini yapmak suretiyle gönül huzuru içerisinde çok değerli dostum, kardeşim, mesai arkadaşım Kenan İpek Bey'e şerefle ve gururla devrediyorum. Arkama bakmadan gideceğim, çünkü emaneti ehil ellere teslim ettiğimi biliyorum" dedi.
"Yüzde 20'nin yargıya güvendiği bir ortamı kabul edemeyiz"
İpek de Bozdağ ile yaklaşık 14 ay birlikte görev yapma mutluluğuna erdiğini belirterek, "Bu süreç sorunlu bir süreçti. Sizin bakanlığınızda, önderliğinizde, liderliğinizde Türk milletinin şahitliğinde bu süreci bana göre başarılı şekilde geçirdik ve bugünlere geldik" dedi.
Kenan İpek, Bozdağ'ın gerek Adalet Bakanı gerek HSYK başkanı olarak yaklaşımı, tavrı, bakışıyla, tüm yargı mensupları ve çalışanlarının gönlünde taht kurduğunu ifade etti.
Gelecek dönemde yapılacak çalışmalara değinen İpek, şunları söyledi:
"Bundan sora yapacağımız çalışmaları yargı reformu strateji belgesinde birlikte hazırladık. İnşallah çok yakın tarihte Bakanlar Kuruluna geçtikten sonra yol haritasında aynı zamanda takvimlendirerek bundan sonra 4 yıl içerisinde Türk yargısında ve adalet sisteminde yapılması gerekenleri hep beraber yapacağız. Ben inanıyorum ki bu çalışmalardan sonra yargıya olan güveni artırmış olacağız. Bunu yargı mensubu olarak kabul etmemiz mümkün değil. Türk milletinin yüzde 20'sinin yargıya güvendiği bir ortamı biz kabul edemeyiz. İnşallah hep beraber bu oranı yükseltmiş olacağız."
İpek, Bozdağ'a bundan sonraki yaşamında mutluluk diledi.
Kenan İpek'in, "Sayın Bakanım 50'li yaşlardasınız, bu yaşta emeklilik olmaz bunu biliyoruz. Daha Türk siyaset kurumuna ve yargı teşkilatına büyük hizmetleriniz olacak, bunu biliyorum" sözlerine Bozdağ'ın, "Bize artık yaşlı muamelesi yapıyorlar" espirisiyle karşılık vermesi gülüşmelere neden oldu.
Dünya Kadınlar Günü'nü de kutlayan İpek, "İnşallah şiddetten, tehditten uzak günler geçirirler yargı olarak her zaman takipçisi olduk, olacağız" dedi.
Konuşmaların ardından Bozdağ ve İpek birbirlerine çiçek verdi. İpek ve HSYK üyeleri, Bozdağ'ı aracına kadar uğurladı.
Adalet Bakanlığında devir teslim
Milletvekili genel seçimleri nedeniyle istifa eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, görevini Bakanlık Müsteşarı Kenan İpek'e devretti.
Yorum Yazın