TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Seyyah

Turizmin Türkiye’ye katkısı artıyor

Turizm sektörünü bir önceki yıla göre artış gösterdi.
Turizmin Türkiye’ye katkısı artıyor
SEYYAH DERGİSİ NİSAN 2019 - Şu günlerde çok keyifli bir bahar yaşıyoruz. Tazelik dağıtarak insanın içini açan havalara yakışır şekilde turizmimizden güzel haberler vermek isterim sizlere. Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin “Turizm Sektörü Değerlendirmesi” raporuna göre turizmimizdeki büyüme artarak devam ediyor. Turizm sektörünün Türkiye’nin gayrisafi millî hasılasına doğrudan katkısı, 2018’de 40 milyar dolara yaklaştı. Turizm gelirlerimiz ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15 yükseliş gösterdi.

Türkiye’nin, turistler için sunduğu uygun fiyatlar ve seçenek çeşitliliği ile son yıllarda en çok tercih edilen ülkeler arasında yer aldığının belirtildiği raporda, özellikle kültür ve sağlık turizminin uzun vadede kayda değer bir büyüme potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor. Bununla birlikte İstanbul, Antalya ve İzmir gibi büyük şehirlere yapılan yatırımların Türkiye’nin turizm sektörünü geliştirme hedefini desteklediği ifade ediliyor. Rapora göre bu yıl ve önümüzdeki sene yerli ve yabancı turist sayısına ilişkin beklentiler, yukarı yönlü olarak revize ediliyor. Konaklama, yolcu transferi, restoran ve eğlence tesisleri gibi turizm varlıklarına sahip diğer sektörler tarafından gerçekleştirilen harcamaların dâhil olduğu sermaye yatırımlarının ise bir önceki yıla göre yüzde 10 yükselerek, 25 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Türkiye’nin dünyanın en önemli 10 turizm destinasyonundan biri olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye’ye gelen turist sayısının 2019 yılında 40 milyonu, 2022 yılında ise 55 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. İstatistikler, turizm sektörü açısından 2018’in önceki iki yıla göre çok daha olumlu geçtiğini gösteriyor. Peki son iki yıldan bu yana Türkiye’de neler değişti? Rusya ve Avrupa ile ilişkilerin normalleşmesi hem dünyada hem de Türkiye’de güvenliğin artması ve Orta Doğu ülkelerinden turistlerin gün geçtikçe ülkemize daha çok ilgi göstermesi zaten güçlü bir turizm destinasyonu olan ülkemizin yeniden gerçek kimliğine kavuşmasına olanak sağladı. Ayrıca yaz aylarında kurlarda yaşanan hareketlilik, yerli turistlerin de tatillerinde Türkiye’de kalmasına sebep olup, turizm sektöründe olumlu etki yarattı.

Sektörden gelen sinyaller son derece olumlu. Ancak yetmez! Çünkü turizm gelirleri açısından da dünyada ilk 10’a girmeliyiz. Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün rakamlarına göre ülkemiz, 38 milyon turist ile dünyada en çok ziyaret edilen sekizinci ülke. Ancak turizm gelirleri açısından ne yazık ki henüz ilk 10’a giremiyoruz. Lakin 2018’in ilk yarısında ülkemize gelen turistlerin yaptığı harcama kişi başı ortalama 629 dolar seviyesindeydi. 2017’de bu rakam 597 dolardı. Aynı dönemde İtalya’da kişi başı turist harcaması 759 dolar, İspanya’da ise 830 dolar olarak gerçekleşti. Almanya 37,5 milyon turist ile 40 milyar dolara yakın gelir elde ederken, kişi başı harcama ise bin doları geçti. Bizim de bu rakamları yakalayabilmemiz için deniz - kum - güneş tatilinin ötesine geçmemiz gerekiyor. Bu da ancak alternatif turizm alanlarını daha aktif kullanmamız ile olabilir. Bu nedenle doğamızı, kültürümüzü ve mutfağımızı daha iyi tanıtmamız, turistleri bu alanlara yönlendirmemiz gerekiyor.

“Seyyah” kalın.
Yorum Yazın