TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Seyyah

Tatlı Serinlik: Kavun

Hem içimizi ferahlatan hem de midemizi tok tutan mucize besin kavunun faydaları ve doğru tüketmenin yolları.
Tatlı Serinlik: Kavun
DYT. ASLIHAN ALTUNTAŞ - SEYYAH DERGİSİ EYLÜL 2019 - Kavun, lezzeti ve güzel kokusu sayesinde yaz ve sonbahar aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olarak gösteriliyor. Sağlığa faydalı özellikleri, kavunu sofraların vazgeçilmezlerinden biri yapıyor. Pek çok çeşidi bulunan kavun, aynı zamanda birbirinden farklı vücut sistemlerine olan yararları ile de öne çıkıyor. Kavunun göz sağlığının korunmasından kilo vermeye, doğurganlığın artırılmasından bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok işlevi bulunuyor.



Kavunu günde bir porsiyon, yani 150 gram olacak şekilde tüketmek gerekmektedir.

Bağırsak dostu

Kavun, düşük kalorili ve oldukça lifli bir besindir. 150 gram, yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunmaktadır. Lif içeriği yüksek olan bu meyve bağırsakların çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kavun rahatlıkla kahvaltıda tüketilebilmektedir. Lifli olduğu için uzun süre tokluk sağlamaktadır.

Beta karoten desteği

A, B ve C vitaminleri ile sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfe-beta karotenlerini zengin miktarda içeren kavun, folat deposu olarak
da dikkat çekmektedir. Bu da göz sağlığına olumlu etkiler sağlamaktadır. Beta karotenin katarakt oluşumunu engelleyebileceği, yapılan bazı araştırmalarda görülmüştür. Kavundaki beta karoten, kuvvetli bağışıklık ve genel sağlık bakımından çok faydalıdır. Ayrıca kavunun hormonları dengeleyici özellikleri de bulunmaktadır.

Sporcuların desteği

Her besinde olduğu gibi kavun tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Kavunu günde bir porsiyon, yani 150 gram olacak şekilde tüketmek gerekmektedir. Kavun özellikle spor yapanların, egzersiz öncesinde gönül rahatlığıyla yiyebileceği bir meyvedir. Spor yaparken proteinden zengin, karbonhidrattan fakir beslenmek gerektiği gibi bir algı bulunmaktadır. Bu algıdan dolayı spor yapanlar, vitamin ve mineral açısından eksik kalmaktadır. Halbuki kavundaki karbonhidrat, sağlıklı bir karbonhidrattır bu nedenle de spor yapanların yemesi gereken bir besindir. Ancak bu meyveyi de diyabet hastalarının hekimlerine sormadan tüketmemesi gerekmektedir.

Kavunlu içecek tarifi

Kavunla birlikte hazırlanacak içecekler hem ferahlatır hem iyi bir öğün olabilir.
Evde rahatlıkla hazılayabileceğiniz kavunlu içeceklerden birinin tarifi şöyle:
•200 gram çilek ya da üzüm
•3 dilim muz
•1 porsiyon kavun
•1 yemek kaşığı vanilyalı dondurma
•1 çay bardağı süt
Tüm malzemeleri blenderdan geçirip afiyetle tüketebilirsiniz.

Yorum Yazın