TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Seyyah

Osmanlı paraları Kıbrıs’ta sergilenecek

Ünlü Nümismat Mehmet S. Tezçakın, 18,5 milyon Türk Lirası değerindeki Osmanlı Kağıt Paraları Koleksiyonu’nu KKTC’de sergileyecek.
Osmanlı paraları Kıbrıs’ta sergilenecek
SEYYAH DERGİSİ OCAK 2019 - 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin 3. nesil sahibi, ünlü nümismat Mehmet S. Tezçakın, değeri 18,5 milyon Türk Lirası (yaklaşık 3,5 milyon ABD doları) olan Osmanlı İmparatorluğu Kağıt Paraları Koleksiyonu’nu KKTC’de sergileyecek. Mehmet. S. Tezçakın, Sultanahmet Köftecisi olarak yüzlerce kişiye istihdam sağlayacak yatırımların yanı sıra, KKTC’de kültürel etkinliklere de imza atacaklarını söyledi. Dünyadaki en kapsamlı Osmanlı İmparatorluğu Kağıt Paraları Koleksiyonu’na sahip olduğunu, koleksiyonunda Kıbrıs’ın finans tarihi açısından önem taşıyan parçalar da bulunduğunu kaydeden Tezçakın, şunları söyledi: “Dünyada 12 bin civarında Osmanlı kağıt parası bulunmaktaydı. Bunların 7 bin 500’ünü topladım ve çok değerli koleksiyon oluşturdum. Koleksiyonumda, 1839 tarihli Osmanlı’nın ilk kağıt parası olan el yazması kaimeden, imparatorluğun yıkıldığı 1922 yılına kadar kullanılan kağıt paralar yer almakta. ‘Para pul oldu.’ deyiminin kaynağı pul paralar, Osmanlı’nın ilk sahte kâğıt parası, dört ayrı dilin (Osmanlıca, Fransızca, Rumca, Ermenice) birlikte kullanıldığı dünya tarihindeki tek para da koleksiyonun parçaları arasında bulunuyor.”



Kıbrıs’ta 1839-1878 yılları arasında Osmanlı kağıt paraları kullanıldı. 1878’de Osmanlı İmparatorluğu, Kıbrıs Adası’nı İngiltere’ye kiraladığında İngiliz yönetiminin iptal ettiği Osmanlı kaimeleri de koleksiyonda yer alıyor. Tezçakın konuyla ilgili, “Koleksiyonun parçası olmasa da Kıbrıs’ın İngiliz sömürgesi olduğu (1878-1960) dönem ile Kıbrıs Cumhuriyeti (1960-1974) yıllarında kullanılan kağıt para ve sikkeleri de sergileyeceğim.” dedi.



KKTC’ye Para Müzesi

KKTC’deki ilk Sultanahmet Köftecisi şubesini Gazi Mağusa’daki City Mall AVM’de açtıklarını, Mayıs 2019’da Girne ve Lefkoşa’da iki yeni şube daha açmayı hedeflediklerini kaydeden Tezçakın, “Sergi hazırlıklarına başladık. Mayıs’taki açılışlar sırasında koleksiyonumun en değerli parçalarından oluşan sergiyi de açaçacağız.” dedi. Gereken desteği alması halinde KKTC’de para müzesi kurmak istediğini söyleyen Mehmet S. Tezçakın, “Her bir parçası yüzyıla yakın süre üç kıtada onlarca ülkede kullanılan bu paralar, evrensel değere sahip. Koleksiyonlar, kasalarda, sandıklarda tozlanmamalı, araştırmalara konu olmalı. Kuzey Kıbrıs’ta müze kurup, araştırmalar için üniversitelerle işbirliği yapmak isterim.” diye konuştu.

Yorum Yazın