TİC Holding Header
  • USD 32.354
  • EUR 35.154
  • Altın 2307.984
  • BIST 100 8880.09
  • Seyyah

Latin Amerika’da bir hafta

Tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği karnaval coşkusunu geride bırakan muhteşem plajlarıyla ünlü Rio de Janeiro’dan tangonun başkenti Buenos Aires’e Latin Amerika’nın kalbine yolculuk.
Latin Amerika’da bir hafta
BAŞAK S. VANROY - SEYYAH DERGİSİ MART 2017 - Kış soğuklarından bir hafta çalıp yazın en güzel günlerini yaşayan Latin Amerika’yı keşfetmek gerçekten ayrıcalık bir deneyim. Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Sao Paulo’ya direkt seferler düzenliyor. Buradan karayoluyla Rio de Janeiro’ya rahatça geçebilirsiniz. Rio’da yerel saat Türkiye’den altı saat geride. 2014 yılında futboldaki en büyük organizasyon olan Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan şehrin dinamizmi hiçbir zaman kesilmiyor.



Karnaval ve Futbol

200 bin kişilik ünlü Maracana Stadı baştan aşağı yenilenmiş. Şehirde altyapıdan çevre düzenlemeye dek ciddi bir değişim yaşanıyor. İki milyonu “favela” denilen gecekondu mahallelerinde yaşayan altı milyon nüfuslu şehir, gelir adaletsizliğini azaltmakta çok kararlı. Hükümetin en büyük güvencesi ise petrol rezervlerinin zenginliği... Rio açıklarında bulunan yeni yataklar sayesinde tabiri caizse ülkeye para akıyor. Otomotiv, tekstil, futbol ve şov business gibi lokomotif sektörler ekonomiye çok ciddi katkılar sağlıyor. Karnaval döneminde kente iki milyondan fazla turist gelmiş. Bu dönemde karnavalın kalbinin attığı Sambadrom’da bilet fiyatları günlük 80 ile 5 bin ABD doları arasında değişmiş. Karaborsada ise sezonluk kombine bilet fiyatlarının 150 bin dolara kadar yükseldiği konuşuluyor.



Brezilya Büyüyor

Brezilya, 200 milyona ulaşan nüfusuyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden. Ülkenin turizm vitrini Rio de Janeiro’da ilk bakışta palmiyeli bembeyaz kumsallar ve girintili çıkıntılı yeşil tepeler göze çarpıyor. Peş peşe sıralanan Copacabana, Ipanema ve Leblon Plajları nisan ayı sonuna kadar canlılığını koruyor. Kumsalların paralelinde uzanan caddeler, pazar günü trafiğe kapatılarak bir spor ve eğlence alanına dönüşüyor. Rio’da şehrin muhteşem kıyılarını izleyebileceğiniz iki yer var: Corcovado ve “Sugar Loaf” denilen Şeker Tepesi. Trenle çıkılan Corcovado Tepesi’nin zirvesinde dünyanın en büyük art deco heykeli yükseliyor. Kollarını Kudüs yönünde açan Hz. İsa Heykeli’nin hemen arkasında küçük bir şapel mevcut. St. Sebastian Katedrali, Zafer Anıtı ve Belediye Tiyatrosu’nu gördükten sonra şehrin bohem semti Lapa’ya uğrayabilirsiniz.



Tropikal Lezzetler

Brezilya’da yemek konusunda sıkıntı yaşamak neredeyse imkânsız.
Hemen her köşe başında rastlayabileceğiniz büfelerde tropikal meyve sularından yerel atıştırmalıklara kadar çeşitli seçenekler sunuluyor. Kentte çok sevilen “guarana” ise hem serinletici hem de enerji veren tatlı bir içecek. Akşam yemeğinde ise “churrascaria” denilen et servisini mutlaka denemelisiniz. Döneri andıran kılıç benzeri çubuklarla masaya servis edilen etler, doğrudan tabağınızda kesiliyor. Masanıza bırakılan yeşil kartın arkasındaki kırmızı yüzü çevirmediğiniz sürece et servisi devam ediyor. Üstelik servis açık büfe salata ve mezelerle zenginleştiriliyor.
“Palmetto” denilen palmiye kalbi sıra dışa bir lezzet. Peki, Brezilya pahalı bir ülke mi? Şubat ayındaki karnaval sezonunda Rio’da fiyatlar tavan yapıyor, fakat genel olarak Brezilya’yı Türkiye gibi düşünmek mümkün. Brezilya’nın para birimi realin aşağı yukarı Türk lirasına eşit.
Kentte çok sevilen “guarana” ise hem serinletici hem de enerji veren tatlı bir içecek. Akşam yemeğinde ise “churrascaria” denilen et servisini mutlaka denemelisiniz.



KAÇIRMAYIN

• Rio’da trenle Corcovado Tepesi’ne çıkın,
• Iguassu şelalelerinde safari yapın,
•Paraguay’ın sınır şehri Ciudad Del Este’de mate usulü yerba çayı için,
•Arjantin’in meşhur bifteklerinin tadına bakın,
•Buenos Aires’te bir tango gösterisi izleyin.

Jaguarlar Arasında

Dünyaca ünlü şelaleleriyle tanınan Iguassu, Rio’ya uçakla sadece iki saat uzaklıkta. Üstelik yağmur ormanlarının üzerinde uçmak eşsiz bir deneyim. Tam 275 şelalenin bulunduğu vadi, Brezilya, Arjantin ve Paraguay sınırında bulunuyor. Yaygın görüşe göre şelalelerin izlenebildiği en güzel teraslar Brezilya tarafında. Yerel rehberlerin söylediklerine bakılırsa puma ve jaguarların da yaşadığı Iguassu Milli Parkı’nda bolca “quati” göreceksiniz. Sincap, sansar ve karıncayiyen karışımını andıran bu hayvanlar gerçekten çok sevimli. Bölgede, macuco safari yaparak dev şelalelerin altına girebilir ya da ay ışığı turlarıyla doğanın güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Ayrıca, 800’den fazla türün yaşadığı Pargue das Aves denilen kuş parkında renkli gagalarıyla ünlü tukanlarla fotoğraf çektirebilirsiniz. Iguassu Foz’a karayoluyla sadece 20 dakika uzaklıkta Ciudad Del Este adında renkli bir Paraguay şehri var. Dev bir açık hava pazarını andıran kentte yerba çayından elektronik eşyalara kadar her şey Brezilya’nın üçte bir fiyatına satılıyor.



Güzel Havalar Şehrinde

Latin Amerika gezinizin son dört gününü Arjantin’e ayırmanızı öneriyoruz. Iguassu - Buenos Aires uçuşu yaklaşık iki saat sürüyor. Tangonun ve tutkunun başkenti Buenos Aires’in kelime anlamı “güzel havalar”. Sıcaklığın 24-25 derece civarında seyrettiği nisan ayında kent, konuklarını adının anlamını hak eden bir havayla karşılıyor. Parana Nehri’nin oluşturduğu Rio de la Plata denilen huni biçimindeki bir ağza kurulan şehir, Arjantin’in de idari ve ekonomik başkenti. Dört asır boyunca İspanya’nın arka bahçesi olarak kalan Arjantin, 19. yüzyılında bağımsızlığını kazanmış. Başkentin kalbi sayılan Mayıs Meydanı (Plaza de Mayo), bağımsızlığa vurgu yapan anıtlarla dolu. Casa Rosada denilen zarif Pembe Saray da burada. Buenos Aires, gerçekten de bir şehircilik harikası. Izgara planlı olarak inşa edilen şehrin geniş caddelerinde dilediğiniz yere ulaşmanız zor olmuyor. Kentte ulaşım rahat ve ucuz. 1913 yılında hizmete açılan metro ilk yapıldığında ahşapmış. Altı katlı metro, Latin Amerika’nın da en eskisi. Türkiye’nin neredeyse yarı fiyatına tarife uygulayan taksiler ise son derece güvenli. Turistler için panoramik seyir imkânı sunan çift katlı gezi otobüsleri de bir diğer seçenek. Şehir genelinde İngilizce bilme oranı oldukça düşük, fakat Arjantinliler çok sıcak ve yardımsever insanlar. Sizi anlamak ve sorunuzu çözmek için çırpınıyorlar. Özetle bir haftalık Latin Amerika seyahati yapmak için sebep çok. İster münferit, isterseniz bir seyahat acentesi kullanarak Latin Amerika turu yapabilirsiniz.

Yorum Yazın