TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
  • Seyyah

İşletmeniz ve markanız için basın bülteninin yararları

Basın bültenlerinin gücü, markanızın yelkenlerini şişirmek için çok önemli bir aracı olabilir. Nasıl mı? İşe bu yazıyı okuyarak başlayabilirsiniz.
İşletmeniz ve markanız için basın bülteninin yararları
ÖMER YOLUK - SEYYAH DERGİSİ EKİM 2019 - Tonlarca muhteşem yaratıcı fikirleriniz var ve gerçekten, sonunda yeni işinizi kuruyorsunuz. Yeni kitabınızı çıkartıyorsunuz ya da mevcut şirketinizde yeni bir hizmet sunmaya başlayacaksınız. Ardından gereken şeylerin listesine başlayınca medyada yer alma kısmının en büyük mücadele olarak karşınıza çıktığını göreceksiniz. Sonrasını hayal etmek zor değil. Yeni işinizi ya da projenizi oluştururken neredeyse tüm paranız bitti ve bloggerlar ya da gazeteciler arasında tanıdığınız hiç kimse yok. Peki şimdi ne olacak? Kendinize sorun: Nasıl medyada yer alabilirim? Pazarlama bütçemi sıfıra indirmeden haberlerimi tüm dünya ile nasıl paylaşabilirim? En iyi cevapların hepsi tek bir yönü gösteriyor: Basın bülteni (PR) kendi tanıtımınızı yapmak için etkili ve makul fiyatta yardım sağlayacaktır. Basın bültenleri neredeyse her işletme için olağanüstü sonuçlar sunar, sihirli bir dokunuş sağlar. İşletmeler basın bültenlerini doğru kullanarak kriz ortamında bile büyüme gerçekleştirebilir.

Yüzde Doksan daha etkili

“Guerilla PR” adlı kitabın yazarı Michael Levine, reklama karşı makalenin inandırıcılığı fikrini ileri sürüyor. Levine, “Makale reklamdan 10 ile 100 kat arasında daha değerlidir.” diyor. 2014 yılında inPowered tarafından Nielsen’a yaptırılan, tüketicinin karar alma sürecinde içeriğin rolü hakkındaki araştırmaya göre, PR reklama kıyasla yaklaşık yüzde 90 daha etkili. Editoryal yorum, reklamdan daha çok iş görmektedir. İki yöntem arasındaki bir başka büyük fark da fiyattır. Basın bülteni sayesinde etkili yerlerde haberiniz yayınlandığı takdirde hem medyada yeni mecralara çıkma şansınız artar hem de müşterilerinizin gözünde güvenilirliğiniz artar. Reklamda ise herkes reklamın yüksek maliyetini karşılayamaz. Ve çoğu reklamın tüketici üzerinde bir etki yaratması için birçok kez tekrarlanması gerekmektedir. Basın bültenleri, reklama göre olağanüstü ve inanılmaz derecede uygun fiyatlı bir ilave pazarlama imkanını temsil eder. Basın bültenleri faaliyet alanınızda güven ve inanılırlık sağlamak bakımından muhteşem bir yoldur. Sosyal medyanın ortaya çıkışıyla birlikte bir dergideki, TV’deki veya gazetedeki harika bir haber, e-postalar, WhatsApp mesajları, Facebook, Instagram paylaşımları ve tweetlerle uzun süre etkisini sürdürür.

Web sitenize ziyaret artar

Dünya çapında milyonlarca insan her gün çevrimiçi oluyor ve benzersiz bir bakış açısı ve seçkin hikâyeler arıyor. Basın bültenlerini kullanarak, okuyucuları, ürünlerinizin tanıtılıp satıldığı diğer platformlara yönlendirmek üzere bloğunuza veya web sitenize, bir iki bağlantı da ekleyebilirsiniz. Anahtar kelimeler, başlıklar, videolar, fotoğraflar, etiketler ve açıklamalar dâhil olmak üzere, ana öğeleri optimize ederek, basın bültenleri aracılığıyla web sitenizin trafiğini artırabilirsiniz. Çünkü medya siteleri tarafından yayınlanan basın bültenleri web sitenize değerli geri dönüşler, hedef kitleye erişmek için yeni bir fırsat sağlayacaktır. Aşırı kalabalık bir pazarda isim yapmak için çabalarken, kendinizi ifade etmek, hedef kitle ile bağlantı kurmak ve sürdürmek, yaklaşmakta olan projeniz için finansal destek almak ve müşterilerinizi cezbetmek için mevcut tüm araçları araştırmak çok önemlidir. Basın bültenleri medyada yer almanızı sağlar. Medya kanalları pazarlama çalışmalarınızı destekleyerek sizi sektörünüzde daha güçlü bir oyuncu haline getirebilir. Diğer yandan reklam vermek dolgun bir bütçe gerektirir ve şirketi reklam alanı için gerekli görülen miktarı ödemeye zorlar. Amaca ulaşmak için banka hesabınızı boşaltmadan medyada en yaygın şekilde yer almak istiyorsanız, basın bültenleri halkın dikkatini yeni başarınıza çekmek için bedava tanıtım olanağı verir. Reklam, para ödediğiniz sürece göz önünde durur. Basın bülteni ise yayınlanma maliyeti olmayan son derece farklı bir araçtır. Dijital medyada ömür boyunca durur ve arama motorları yardımıyla sürekli hedef kitlenin karşısına çıkar.

Bilgilendirir ve akılda yer eder

İyi yazılmış bir basın bülteni yeni bir etkinlik, hizmet, ürün, organizasyon ya da marka hakkında dikkate değer miktarda bilgi verir ve belli bir şirket hakkında konuşulurluğu artırmak ve ön plana çıkarmak isteyen içerik yazarları tarafından oluşturulurlar. Başka bir deyişle basın bültenleri bilgi verir. Fakat insanların yeni hizmeti denemek, yeni çıkan ürünü satın almak ya da yeni bir haber bültenine abone olmak gibi şeyleri konuşması için bir amacı yoktur. Diğer yandan bir reklamı okuyan kişiler şirketin onlara satış yapmak istediği için harcama yapmış olduğu olgunun tamamen farkındadırlar. Basın bültenleri ve paralı reklamlar, şirketlerin etkilerini ve kâr marjlarını artırmak için tüm dünyada şirketler tarafından kullanılan iki farklı ve son derece güçlü araçlarıdır. Şirketinizin hızlı ve düşük maliyetli online görünürlüğünü artırmak istiyorsanız, yüksek kaliteli basın bülteni yazım hizmetleri sizin için en iyi seçim olacaktır.

Reklamdan farkı

Basın bültenleri bedava tanıtım potansiyeli için oluşturulurken, reklamlar doğrudan tüketiciyi hedef alan mali yatırımlardır. Basın bültenleri sizinle, işletme sahibi ya da işin kendisi ile ilgili duyuruları içine alır. Basın bülteni konularından bazıları bir ödül alma ya da başarı, yeni bir ürün ya da hizmetin tanıtımı, düzenlenecek ya da iştirak edilecek bir etkinlik ya da seminer ve üst düzey bir yeni teknoloji olacaktır. Basın bültenleri işletme duyurularını medya yoluyla bedelsiz olarak halkın dikkatini çekmek için fırsat yaratarak halka iletir. Her ne kadar basın bülteninin görünürlüğü her zaman garanti değilse de basın bülteni, en azından Google aramalarında işletmenin adının yer almasını ve potansiyel müşterilere web sitenizi ya da sosyal medya sayfanızı ziyaret etmeden önce markanızın geçmişi hakkında bir parça bilgi edinmesini sağlayacaktır. Reklamlarda ise küçük işletmeniz çevrimiçi olarak veya yazılı olarak reklam yayınlanacak alan için doğrudan ödeme yapar. Medyada ücretsiz yer almak yerine, reklamlar para karşılığı medyada yer alır.

Neden hala ihtiyaç var?

Çoğu haberin internetten alındığı bu dijital medya çağında şirket haberlerinin sadece sosyal medya yoluyla dağıtılmasının yeterli olacağı düşünülebilir. Fakat sadece sosyal medya yoluyla dağıtılan haberler, hak ettiği dikkati çekmeyebilir. Bu, sosyal medyanın gücünü aşağı görmek değildir, ancak çoğu şirket için sosyal medya kanalları önemli mesajları doğru kitleye iletmek için yeterli olmayabilir. Bir basın bülteni sadece çevrimiçi içeriği doğrulamakla kalmaz, kısa sosyal medya gönderilerinin yapamayacağı bazı amaçlara da hizmet eder. Doğru bir şekilde yapıldığında bir basın bülteni şu faydaları getirecektir: Arama motorlarını şirkete ve duyurularına dair güvenilir ve odaklanmış mesajlarla doldurur.
Şirket ve müşterileri arasında iletişimi kolaylaştırabilecek şekilde kurum etkinlikleri ve haberleri için stratejik bağlamlar sunar. Şirket ve ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak için ziyaretçileri web sitesine çekecek uygun içerik sağlar.
Yorum Yazın