• Seyyah

Göynük kadınları işbaşında

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini Osmanlı’dan günümüze dek koruyan ve geçtiğimiz günlerde Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı alan Göynük’te geleneksel el zanaatları aslına uygun olarak yaşatılıyor.
Göynük kadınları işbaşında
SEYYAH DERGİSİ NİSAN 2017 - Göynük Belediyesi bünyesinde hizmet veren El Sanatları Eğitim Merkezi, unutulmaya yüz tutan el zanaatlarının gelecek nesillere aktarılmasını ve kültürel değerlerin devam ettirilmesini sağlıyor. Göynüklü kadınlara hem maddi hem de manevi destek sağlamayı hedeflediklerini belirten Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği Başkanı Kemal Kazan, “Kadınlarımızın kendilerini geliştirmesine katkı sağlamak ve üreten kadın sayımızı arttırmak için çalışıyoruz.
Göynük Belediyesi tarafından açılan, bir usta öğretici ve 13 kursiyerle faaliyete gösteren El Sanatları Eğitim Merkezi’nde kadınlar hem sosyalleşiyor hem de aile ekonomilerine katkıda bulunuyor. Kadınlarımız ürettikleri eserlerle geçmişi geleceğe taşıyan kültür elçilerimiz olacak.” diyor.



Çanta, Fular, Peşkir..

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) desteğiyle Göynük Belediyesi tarafından açılan, bir usta öğretici ve 13 kursiyerle faaliyete gösteren El Sanatları Eğitim Merkezi’nde kadınlar hem sosyalleşiyor hem de aile ekonomilerine katkıda bulunuyor. Kursa katılan kadınlara Göynük’ün kendine has dokuması olan ve Türk Patent Enstitüsü tarafından da tescillenen “tokalı örtme” eğitimi veriliyor. Mekikcik, asker başı, kaynana gülü, elti çatlatan ve kaymakam başı gibi farklı desen ve renklerde tokalı örtme yapmayı öğrenen ve üreten kadınlar, yaratıcılık konusunda kendilerini geliştirme fırsatı buluyor. Geleneksel el zanaatlarının yaşatılması için önemli bir platform oluşturan merkezde tokalı örtmenin çanta, fular, şömen tabla, masa örtüsü, peşkir, bluz ve elbiseye uyarlandığı özgün zanaat ürünleri de üretiliyor.



Geçmişten geleceğe

El Sanatları Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olan Hacer Kaya, merkezin kendisine kazandırdıklarını şu sözlerle anlatıyor: “16 yaşımdan beri tokalı örtme başta olmak üzere birçok türde geleneksel el işi üretimi yapıyorum. Babaannemden bana kalan en değerli miras bu zanaatlar. Bu zanaat, benim altın bileziğim. Bu sayede siparişler alıyor ve ürettiğim dokumalardan gelir elde ederek aile bütçeme katkıda bulunuyorum. Şimdi de eğitim vererek hem bildiklerimi pekiştiriyor hem de başkalarına yardımcı oluyorum. Eğitime katkı sağlamak ve başkalarını da bilgilendiriyor olmak beni çok mutlu ediyor. Kursiyerlerimizin de kısa sürede eğitim verecek düzeye geleceğine inanıyorum. Böylece el zanaatlarımız kuşaktan kuşağa aktarılacak. Kadınlar bilgilendikçe eğitim düzeyimiz gelişecek ve daha bilinçli nesiller yetişecek.”

Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat