• Otomobil

Küçükler ligi

Peugeot 208 ve Volkswagen Polo’da otomatik şanzımana giriş seviyesinde ulaşılabilen motor seçeneklerini bir araya getirdik. Modernliğe açık olanları tavlamak isteyen 208 ile gelenekselcilere turbo destekli motoruyla yenilik tattıran Polo’nun mücadelesi nasıl sonuçlanacak bakalım?
Küçükler ligi
Küçük sınıf otomobiller arasında en çok merak edilen modellerden ikisini karşı karşıya getirdik. 208 ve Polo'nun birbirine çok yakın özellikleri olmasına rağmen, keskin bir şekilde ayrılan yönleri de var. Otomobillerin tasarımlarına baktığımızda her ikisinin de modern görünmek adına çevre görüşüne engel olacak tasarım öğeleri kullanmadığını fark ediyoruz. Boyutlarıyla pratik manevra avantajına sahip iki rakip de en alt MTV dilimine giren 1,2 lt silindir hacimli motorlarla otomatik şanzıman sunuyor.

Peugeot 208, kuşkusuz Polo'ya göre çok daha modern ve sportif görünüyor. Peugeot tasarımcılarının başarısı ise sadece sportif görünen bir tasarım ortaya çıkartması değil. Bunu yaparken, otomobilin sunduğu yaşam alanından ödün vermemek bir yana, görüş açılarının da sorunsuz olmasına özen gösterilmiş. Otomobilin içerisine girdiğinizde dışarıdaki modern yapı sizi kokpitte de sarıyor. Özellikle, baz donanım seviyesinde olmayan, dokunmatik panelli merkezi kontrol sistemi minimalizm akımının başarılı örneklerinden olmaya aday. Bu sistem kabin içerisindeki birçok düğmenin ortadan kaldırılmasını sağlamış. Bu düğmelerin fonksiyonları bir ekran üzerinde bulunuyor. İyi bir alışma sürecinden sonra ve araç hareketsizken bu fonksiyonları yönetmek sorun değil. Aksi durumda bu "küçülme" felsefesi bir eziyete dönüşebilir. Neyse ki, az önce dediğimiz gibi bu ekranın olmadığı bir donanım da var. Bu sayede herkes memnun olabilir.

Gelelim Polo cephesine. Polo kullanıcısı otomobilin içerisine geçtiğinde aradığı her düğmeyi, nerdeyse elinin altında bulacaktır. Her yeni nesilde konsolun daha ergonomik olması için uğraşan tasarımcılar mükemmeliyeti arıyorlar. Ergonomi konusunda 208'den daha fazla puan alan Polo'da alışmanız gereken zorlu bir multimedya sistemi yok. Üstelik 208'in yenilikçi direksiyon simidinin tasarımı sebebiyle takip etmek için alışkanlık isteyen gösterge grubu karşısında Polo'nun geleneksel göstergesi daha rahat izleniyor. 208'de küçük direksiyon simidi tasarımı gösterge takibi için ergonomiyi azaltsa da sürücü için daha geniş bir alan sağlıyor. Polo'nun da görüş açısı ve yaşam alanı sorunu yok. 208'in ön koltuklarında sunduğu diz mesafesi daha cömert. Hacimlerden bahsetmişken yükleme bölümlerine baktığımızda 208'in 6 litre daha fazla bagaj hacmi sunduğunu görüyoruz.

Sürüş özelliklerini incelemeye başladığımızda, süspansiyon konforuyla Polo bir puan öne geçiyor. İç gürültü ölçümlerinde ise 208 süspansiyon konforundan kaybettiği puanın fazlasını kazanıyor. Motor gürültüsü ve titreşimi konusunda üç silindirli 208'e göre, dört silindirli Polo, 1 puan fazlasını alıyor. Bu sayede konforda eşitlik sağlanıyor. Yol tutuş konusunda 208 daha sert, Polo da daha yumuşak bir süspansiyon sistemine sahip olsa da ikisi de güvenli ve keyifli olmayı başarıyor. Direksiyon tepkileri de her iki otomobilde sürücüyü tatmin edecek düzeyde. 208'in küçük direksiyon simidiyle manevralar çok daha pratik gerçekleşiyor. Polo'da ise gelenekselden vazgeçilmemesi, sürücülere alıştıklarını sunuyor.

Her ikisinin de motor kaputları altında 1,2 lt silindir hacimli güç üniteleri var. 208'in üç silindirli atmosferik ünitesi, Polo'nun 90 HP'lik motoruna göre 8 HP daha güçsüz. Güç farkı büyük görünmese de maksimum torkları incelediğimizde fark büyüyor. 208'in motoru 2750 d/d'de 118 Nm maksimum torka ulaşıyor. Turbo destekli Polo'nun 1.2 TSI'ı ise 1400 d/d ile 4000d/d arasında 160 Nm maksimum torka ulaşabiliyor. 208'e göre daha güçlü, daha yüksek torku olan Polo, alt devirlerden itibaren canlı bir sürüş karakterine sahip. Daha zayıf olan 208'in hızlanma konusunda da hantal olmasında ETG5 isimli otomatikleştirilmiş manuel şanzımanın da payı var. Vites geçişleri çok hızlı olmayan şanzımanın önceliği sürücüyü vites değiştirme zahmetinden kurtarmak. Polo'da ise durum farklı. Hızlı ve sarsıntısız vites geçişleriyle türünün en iyi örneklerinden olan DSG, konfor ile birlikte hızlanma ve tüketim dengelerini de gözetiyor. Bu durum, karşılaştırma tablosunda da hızlanma ve esneklik satırlarında net farklar ortaya çıkartıyor. Sonuç olarak, yenilkçi bir otomobil istenildiğinde Peugeot 208 beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Polo ise daha dinamik motor ve şanzıman kombinasyonu sunan geleneksel tasarımlı bir otomobil isteyenlere hitap ediyor.
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat