Ozan Koltuk -
Bakır konsantresi eritme, rafinaj ve petrol rafinerisi ve boru hattı inşaat için hazırlık çalışması kapsamında Teknik Değerlendirme toplantısı Sanayi Bakanının başkanlığında düzenlendi.
“Teknik Değerlendirme toplantısı” sırasında Sanayi Bakanı D.Erdenebat fabrikaların inşaatı için uygun mekanları ziyaret etti ve yerel yönetim yetkililer petrol rafinerisi için 200 hektar, bakır konsantresi eritme ve rafinaj fabrikası için 120 hektar alanın ayırdıklarını bildirdi.
4 yılda toplam 1.6 milyar dolarlık yatırım yapılacak
1 Şubat tarihli Bakanlar Kurulunun 75 sayılı kararı ile Khentii vilayetine bağlı Bor-Undur ilçesinde 1 yılda 2.3 milyon ton kapasiteli petrol rafinerisi ve boru hattı fabrikasını kurmayı kararlaştırmıştır.Yapılanma çalışması 4 yıl sürecek ve rafinerinin kullanıma girmesiyle 2021 yılından itibaren petrol ürünleri ithalatının düşmesi, dolayısıyla dış ticaret kârının artması, istihdam sağlanması, petrol ürünlerine olan ithalat bağımlılığından kurtulma gibi birçok olumlu sonuçlar beklenmektedir. Projenin toplam maliyeti 1,6 milyar dolar olması bekleniyor.
Petrol rafinerisinin kullanıma girmesi ile:
GSYH sanayi sektöründe %15 oranda artacak.
Sanayi sektörü üretim kapasitesi %40 oranda, işleme sanayisi ise 2.5 kat artacaktır.
Yapılanma çalışması için 4 yıl içinde toplam 1.6 milyar dolarlık yatırım yapılacaktır.
Fabrikanın kullanıma girmesi ile ithalat miktarı 1.2 mikyar dolarla düşecektir.
Devlet ve yerel bölge bütçelerine her türlü vergi şeklinde her sene yaklaşık 350 milyon dolar gelir sağlanacaktır.
Yerel bölgede yaklaşık 600 kişiye iş imkanı doğacaktır.
Petrol ürünü bakımından ithalat bağımlılıktan kurtulacaktır.
Yılda 530.000 ton bakır eritme ve rafinaj kapasiteli fabrika inşaa edilecek
Bakır eritme ve rafinaj fabrikası yılda 530bin ton bakır yoğunlaşmasını eritme kapasitesine sahip olacaktır.
Sanayi Bakanı değerlendirme toplantısının kapanış konuşmasında : “Artık yatırımcılarımızı çağırma zamanı geldi. En önemlisi bu fabrika ulusal yatırımcılarımızın katkıları ile kurulacaktır. Tabi yabancı yatırımcılar için de kapımız açık. Özellikle yakıt ithalatçılar bu projeye el atmalılar. Bu projede devletin katkısı olmayacaktır. Moğolistan’ın sanayi politikasında da bu husus açık olarak belirtilmiştir. Moğolistan’ın uzun vadeli kalkınma politikası Meclis tarafından onaylandı. 2020 yılına kadar bu projeyi tamamlamak Moğollar bizim için çok önemlidir” diye konuştu.
Sanayi Bakanı D.Erdenebat Khentii vilayetinde çalıştı
Milletvekili ve Sanayi Bakanı D.Erdenebat Khentii vilayetine bağlı Bor-Undur ilçesinde çalıştı.
Yorum Yazın