• Moğolistan

İhracata yönelik üretimler desteklenecek

MOĞOLİSTAN - Sanayi Bakanı D.Erdenebat Japonya’ya iş ziyaretinde bulundu ve Japonya ile imzalanan ortaklık anlaşması çerçevesinde devlet ve özel sektörü kapsayan iki taraflı görüşmeler yaptı.
İhracata yönelik üretimler desteklenecek
Bu iş ziyaretinin sonuçları ile ilgili Sabayi Bakanı D.Erdenebat’ın açıklaması:

- Japonya’ya yaptığınız iş ziyaretinin temel amacı neydi ve planladığınız sonucu alabildiniz mi?

-Bizim temel amacımız iki ülke ilişkilerini karşılıklı menfaate dayalı olarak nasıl geliştirebiliriz konusunu görüşüp konuşmaktı. Ayrıca iki ülkenin özel sektör temsilcilerini görüştürmeyi amaçlamıştık. İş ziyareti kapsamında Moğolistan’dan 50’den fazla firmanın 80 temsilcisi Japonya’ya gitmesi ülkemiz için bir ilktir. Böylece japonya’nın özel sektör temsilcileri ile birlikte 300 civarı temsilci biraraya geldiler. Tüm yatırımların ekonomik açıdan verimli olacağını hesaplıyorsak dış ticaret ihracatında uygun ilişkileri kurmak, oluşturmak bizim amacımızdı. Ayrıca Moğolistan sanayileşme politikası olaral kiminle önelikli ortaklık kuracaği çok önemli idi. Biz de Japonya’yı seçtik.

-Japonlar Moğolistan’ın enerji, maden ve altyapı alanında yatırımlar yapma konusunda çok istekliler. Ben bunu saygıyla karşılıyorum. Diğer taraftan Moğolistan’ın menfaatının da ne olacağı irdelendi. Bu konuda Moğolistan’da üretilen malların Japon pazarına aktif olarak ihracatı gerekmektedir. Onlar da bunu kabul ediyorlar. Ve Moğolistan’da sanayi parkı ve katma değerli fabrikalar kurmak için teknik ve teknoloji konusunda somut destekleri verelim demesi bizim için büyük bir adım oldu.

-Siz “Mitsubishi” şirketi ile görüştünüz. Nasıl bir görüşme yaptınız?

-Mitsubishi şirketi ile görüşürken onlar bize bir teklifte bulundular. Bu da Höşigt vadisinde inşaa edilen yeni havaalanı hizmet yönetiminin uygulaması. Ancak bu imtiyaz sözleşmesi ile olur. Bence yeni havaalanı hizmet sistemini doğru bir işletme sistemi ile başlatmak önemli. Ancak bu konuda özel sektör tek başına olur mu, yoksa devletle ortak mı olmalı konusunda çok görüşler var. Bu konu Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak ve kararlaştırılacak. Süre konusunda 2017 yılında havaalanı kullanıma girecektir.

Japon ve moğol özel sektör temsilcileri arasındaki görüşmeler esnasında nasıl bir sözleşme imzalandı?

-2 Moğol şirketi Japon tarafı ile ortak çalışma konusunda 25 milyon dolarlık sözleşme imzaladılar. Bu iyi bir başlandıçtır. Bu ileride 250 milyon dolar ve 2 milyar dolara kadar büyüyecektir.

Moğolistan’dan Japonya’ya ihraç edilen sanayi ürün değeri ancak 300 milyon dolar civarındadır. Bunu bizler 1 milyar dolara ulaştırmak için çalışıyoruz. Bu nedenle bu şekilde bir organizasyon daha düzenlemek yerinde olacaktır. Örneğin Moğolistan’da Japonya’nın 6 büyük şirketi faaliyet göstermektedir. Bu şirketler Japonya’ya ihraç edilebilecek ürünleri kapsayan bir fuar organize edebilirler.
 
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat