OGÜNHABER-ÖZEL -
MOĞOLİSTAN
- Moğolistan’ın ekonomik durumunda bir düzelme var mı? Ekonominin çeşitlendirilmesi konusunda nasıl bir çalışma yapılıyor?
-Uluslararası Para Fonu ile kredi programı konusunda ön anlaşma yaptık. Tabi ekonomik zora girdi diye Para Fonundan destek alarak gelişemeyiz. Bu nedenle ilk aşamada ekonomik yapımızı değiştirmemiz gerekiyor.
Ekonomiyi çeşitlendirmek için maden dışı ihracatı desteklemekten başka şansımız yoktur.İlk aşamada Dünya Bankasının 20 milyon dolarlık katkısı ile ihracatı destekleme projesini uygulamaya başladık.Bunun 9 milyon doları ile ihracat sigortası ürünleri oluşturulacaktır. Firmalardaki eksiklik araştırılacaktır.
Dış pazara açılış yeteneği desteklenecek ve ne ürün olursa olsun her türlü ihracat desteklenecektir.
- Dışarıdan alınan kredi yardımlarını ne şekilde kullanacaksınız?
- İlk aşamada 1 ay önce Kore’den yaklaşık 500 milyon dolarlık ihracatı destekleme Eximbank kredisi aldık. Daha çok tarım alanında ve KOBİ’ler için kullanılması öngörülüyor. Türkiye’den 300 milyon dolarlık koşullu kredi almak üzere anlaştık.
16 Nisan’da Türkiye’de yapılacak anayasal değişiklik ile ilgili referandum yapılacak. Ondan sonra kredi anlaşması imzalayacağız. Bu kredi yine tarım alanında kullanılacaktır. Tarım alanında yurtiçi iht,yaçlarının karşılama oranı yükselmenin yanısıra dış pazara yönelik kendi konumumuzu pekiştirme çalışmalarını başlatmak zorundayız.
- Bütçe değişiklik yasası neleri öngörüyor?
- Meclis tarafından geçtiğimiz Kasım ayında onaylanan “Ekonomiyi canlandırma programı”nın uygulamasını destekleme, bütçenin bütünlüğü ve dengesini sağlama,bütçe disiplinini sıkılaştırma, bütçe açığını aşamalı olarak azalrmak yoluyla sürdürülebilir borç stok oluşturmak amacıylaUluslararası Para Fonı “Genişletilmiş kredi kolaylığı” programını uygulama politikası kapsamında Moğolistan’ın 2017 yılı bütçe değişikliği yasa tasarısı hazırlanmıştır.
En önemli değişiklikler ise IMF ile mutabık kaldığımız ön koşullardır.7 çeşit vergi arttırılacak, bütçe ve harcama konusunda toplam 8 önlem alınacak, istihdamı arttırma amacıyla KOBİ’yi arttırma, tarım alanında et ve süt üretim kampanyaları başlatılacaktır.
-Bütçe değişiklik yasa tasarısında bütçe açığı 2.7 milyar MNT ile arttırılarak onaylandı. Sebebi nedir?
-Şimdi yürürlükte olan Bütçe yasasına göre bütçe %9.1 oranda açık vermektedir. IMF programından dolayı biz bütçe açığını biraz daha arttırmak zorunda kaldık. Bunun sebebi ise ipotek kredisi daha önce Merkez Bankası tarafından yürütülürken hükümete devredilerek bütçeye onun yükü geldi ve bütçe açığı oranı % 10.6’ya yükseldi.
-Sizce IMF’nin verdiği süre içinde bütçe değişikliğimizi yapabilecek miyiz ?
- Nisan ayının ilk yarısında bütçe değişikliği onaylanması bekleniyor.
Döviz kısıtlığından borç...
Döviz kısıtlığından borç yükünün yükselme riski yükseliyor
Yorum Yazın