Ozan Koltuk -
Ancak sözkonusu bor hatı Moğolistan üzerinden geçirmediler.
Oysa bundan sonraki dönemde de komşularımızı ekonomik ve ticari işbirliklerinde Moğolistan’ın pay alması açısından “Çay yolu”nu canlandırmak şu an için en isabetli yol olacağını yetkililer vurgulamaktadır. Bu yönde Moğolistan Çay yolunu canlandırmak yoluyla “Selenge nehri ekonomik bölgesi”-ni kurarak iki komşu ülke ile iyi işbirliği adımı atılabilir.
Çin’in Chibi Şehrinde 6-8 Kasım tarihlerinde düzenlenen “Uluslararası Çay Konferansı”nı düzenleyerek “İpek yolu ekonomi” politikasını uygulama, 3 devleti bağlayan “Nice mekan çay yolu”nu yeniden canlandırma amaçlanmıştır. Böylece moğolistan iki komşusu ile ekonomik alanda işbirliği yapabilirse çay yolu üzerindeki yerleşim bölgelerin kalkınması, kültür, turizm, ticareti geliştirme adına çok önem taşımaktadır.
Belki de iki komşularımız arasında imzalanan doğal gaz boru hattı anlaşmasında da işbirliği yapma fırsatları göründiğini yetkililer vurguladı.
Her durumda, Moğolistan iki komşusunun uyguladıkları politikaya uyum sağlayarak Zamiin-Uud, Altanbulag serbest bölgeleri, Taliin zam projelerini de kapsayan eski “Çay yolu”nu yeniden canlandırarak “Selenge nehri ekonomik bölgesi”ni kurarak işbirliği yapma teklifini Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jingjing’e yollamıştır.
Çay yolu canlanacak
MOĞOLİSTAN - İki komşumuz Çin Halk Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 400 milyar dolarlık doğal gaz boru hattı anlaşması imzalandı.
Yorum Yazın