İlaç ve tıbbı cihazlara ilişkin yasa için gerekli ek ve değişikliklerin yapılması, yasa taslağının Bakanlar Kurulu’na sunulması için gerekli hazırlıkları yapma konusunda Sağlık ve Spor Bakanı G.Shiilegdamba’ya görevlendirildi.
En son 2010 yılında onaylanan İlaç ve tıbbı cihazlara ilişkin yasa gerekli düzenlemeleri bugüna kadar yapmış olsa da, hızlı genişleyen ilaç sektörü için sözkonusu yasada gerekli v eek ve değişikliklerin yapılması konusunda zaruriyet meydana gelmiştir.
2013 yılında yapılan araştırmaya göre piyasadaki ilaçların %19’u kaçak /kayıtsız/, %14,6’sı standart dışı olduğu tespit edilmiştir.
Son 4 yılda ilaç ithalatı 3 kat artmış olup, hastaneler kendileri için gerekli ilaçlarını uluslararasında pazarlanan fiyatından 2.4 kat pahalıya ihale yoluyla satın almaktadır. Tıbbı cihazlar ve ilaçların ithalat yoluyla elde edilmesi nedeniyle gittikçe artın döviz kurundan meydana gelen baskı hastanelere yansımaktadır. Buna bağlı olarak tedavi ve teşhislerin kalitesi de gittikçe düşmektedir. Yeni yasa tasarası ile yetkili kurumlar tarafından ilaç ve tıbbı cihazların maliyeti ve fiyatına ilişkin bağımsız, somut bilgiler kamuoyuna verilecek ve zaruri olarak gerekmekte olan tıbbı cihazların tavan fiyat ve standart fiyatlarını belirlemeye ilişkin yasal ortam oluşturulacaktır.
Hastane yardımı ve hizmetlerine ilişkin yasa tasarısı konsepti onaylandı
Hastane yardımı ve hizmetlerine ilişkin yasa tasarısının son hali ile hazırlanması ve bakanlar Kurulu’na sunulması hususunda Sağlık ve Spor Bakanı G.Shiilegdamba görevlendirildi. Bugün Moğolistan’da devlete ait 660, özel sektöre ait yaklaşık 2000 hastane halka hizmet vermektedir. Bu veriye baktığımız zaman kişi başına düşen yataklı hastane sayısı ile dünyada ön sıralarda yer almaktayız.
Sağlık kanunu, halkın sağlığını koruma ve desteklemeye ilişkin temel ilişkileri düzenleyen temel taş konumunu halen korumaktadır. Buna karşılık hastane yardımı ve hizmetlerine ilişkin yasa ise sağlık yardımı ve hizmetlerinin derecelendirilmesi, türleri, organizes, finansmanı, stratejik ve idari yönetimi, insan kaynaklarının uygun kullanımı ile ilgili ilişkiler düzenleyecektir.
Hindistan-Moğolistan dostluk ortaokulu kurulacak
Moğolistan Hükümeti ve Hindistan Cumhuriyeti Hükümetleri arasında Hindistan-Moğolistan dostluk ortaokulunu kurmaya ilişkin Mutabakat Zaptını imzalama konusunda Eğitim ve Bilim Bakanı L.Gantumur’a yetki verildi. Sözkonusu okul aleni, verimli ve esnek bir müfredatı uygulayacak vetüm öğrencilerin yetenek ve becerilerine dayalı kişisel ve mesleki alanda geliştirme imkanlarını hazırlayacaktır.
Hindistan hükümetinin finansmanları ile uluslararası standarta uygun okul binası ve altyapı sistemleri inşaa edilecektir. Moğolistan hükümeti okul için uygun arsayı verecektir.
Sanayiyi desteklemeye yönelik kanun taslağı Meclise sunulacaktır
Tarım ve maden alanında elde edilen hammaddeleri ekonomiye kazandırma, dünya çapında rekabet gücünü arttırma, katma değerli, doğaya zararsız ürünlerin üretimini destekleme ve geliştirme ile ilgili ilişkileri düenleyerek ekonomik olarak istikrarı sağlama yönündeki temel konsepte uygun olarak sanayileşmeyi destekleyen kanun taslağı hazırlanmıştır.
2015 yılında vatandaşa verilecek /mülk edindirecek/ arsaların miktarı, yerleşim planları ve veriliş amaçları belirlendi.
Moğolistan arsa edindirme kanunu uygulanmaya başladıktan sonra ülke genelinde 44659,73 hektar arsa 418 671 vatandaşın mülklerine verilmiştir. 2014 yılında 46693 vatandaşa arsa verilmesi önceki yıllara göre yükseldiğini göstermektedir. Vilayet ve başkent Belediye meclisi toplantıları sonucunda 2015 yılında ülke genelinde 6357,39 hektar arsa aile kullanımı için, 520,88 hektar alan şirketlere verilmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre vatnadaşa verilecek arsanın miktarı, yerleşim planları ve veriliş amaçlarını belirleme konusunda İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Tsogtbaatar’a görev verildi.
Bütçeden finanse edilen kamu kurumları için şehir içinde çok yakıt yakan araç kullanımı yasaklandı
Toplam 823 kamu kurumları adına 5259 araç kayıtlıdır. Bunun 921’i büyük jeep, 162’si orta ölçekli jeep. 2014 yılında kamu için alınan araçlara 59 milyar MNT harcandığı gözönüne alınarak binek araçlar ilgili giderlerin azaltılması hususu dikkat çekmektedir.
Moğolistan – Kore ortak deniz taşımacılığı şirketi kurulacak
Moğolistan denize çıkışı olmayan bir üşkenin sahip olduğu haklarını kullanma ve denize çıkış sağlamak, başka bir ülke bayraklarını kullanan gemilerle deniz yoluyla uluslararası ticaret ve taşımacılık faaliyetlerine katılma, deniz rezervlerini kullanmayı amaç edinerek son yıllarda belli sonuçlara varmıştır. Uluslararası deniz hukukunu konu alan 20’den fazla anlaşma, konvansiyonlara Moğolistan taraf olarak Deniz kullanımına ilişkin kanun, “Gemi kayıt prosedürü”-nü onaylayarak büyük denizlerin zenginliklerinden faydalanma ve denizde taşımacılık yapma konusunda hukuki temellerini oluşturuştur.
Yol ve Ulaştırma Bakanlığından gelen teklife göre bu Bakanlığa bağlı Denizcilik İdaresi ve Güney Kore Deniz taşımacılığı işleten şirketin yatırımları ile Güney Kore’de ortak şirket kurma konusunda Yol ve Ulaştırma bakanı N.Tumurkhuu ve Devlet Mülkiyet Ofisine gerekli yetkiler verilmiştir.
12 Mayıs 2015 Moğolistan Bakanalar Kurulu
MOĞOLİSTAN - Standarta uygun olmayan ilaç ve tıbbı cihazları pazardan geri toplamak için gerekli yasal ortamı oluşturulacak.
Yorum Yazın