• Medya

Sosyal Medya Yasası TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi, sıra 'Dijital Basın' Yasasında

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, 'Sosyal Medya Yasası'nın kabul edilmesinin ardından, Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) ve Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Okan Geçgel, konuya ilişkin bir açıklama yaparak Dijital Basın yasasının da bir an önce çıkması gerektiğinin altını çizdi.
Sosyal Medya Yasası TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi, sıra 'Dijital Basın' Yasasında
Twitter, Facebook gibi şirketlere Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getirilen, Temsilcilik açmayanlara kademeli olarak yaptırım öngörülen yasaya dair açıklamada bulunan Okan Geçgel, “ Acil zorunluluk kesp eden yasa memleketimize hayırlı olsun, aynı zamanda Dijital Basın yasası ve bu mecrada bulunan binlerce basın çalışanının da haklarının korunması, daha sağlıklı bir iletişim ve habercilik için önem arz eden yasanın bir an önce aynı sorumluluk bilinci ile çıkartılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Geçgel, özellikle basın yasası çıkartma yolunda iken, dijital basın çalışanlarının sosyal medya yasası hakkında detayları ile bilgi sahibi olmaya davet ederken, hak gaspına uğrayan Dijital Basın mensuplarının haklarını koruyacak yasa için sürekli çalıştıklarını ve kanun yapıcılarla iletişim halinde kalarak bu yasayı bir an önce çıkartacaklarını belirtti.

Yeni çıkan sosyal medya yasası hakkında bilgi veren Tigad Genel Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Okan Geçgel, Dijital Medya için vazgeçilmezler arasında giren sosyal medya yasasının detaylarını şu şekilde paylaştı;

- Yasaya göre, günde 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook gibi şirketler Türkiye'de temsilcilik açacak.

- Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak.

- 48 saat içinde cevap zorunluluğu

- Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.

- Temsilci, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermek zorunda.

- Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.

- Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

- Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

- 'Unutulma hakkı' geliyor

- Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor.

- Kişilerin isminin geçtiği ve "kişilik haklarına saldırı" olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.

- Telefonda 'PORT' kaydı tutulacak

- Cep telefonunda internet kullanımına ilişkin bir düzenleme de yapıldı.

- Cep telefonlarında artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak. Böylelikle, olası mağduriyetlerin önüne geçilecek.
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat