ING Bank’ın çeşitli paydaşlara kaynak olması amacıyla yürüttüğü “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması” verilerine göre;
• 2013 2. Çeyreğinde;
Tasarruf etme oranı önceki çeyreğe kıyasla bir puanın üzerinde artarak %10,9’a çıktı.
Çocuğu küçük yaşta olanların tasarruf etme olasılığının daha yüksek olduğu görülüyor. Ancak, çocuklar okula gitmeye başladıkça tasarruf etme olasılığı azalıyor.
Geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu çeyrekte de gelir yetersizliği en önemli tasarruf kısıtlayıcı faktör olmaya devam ediyor.
Önceki üç çeyrekte olduğu gibi son çeyrekte de tasarrufu olmayanların yaklaşık 3’te 1’i gelecekte tasarruf yapmayı planladığını söylüyor.
En önemli tasarruf nedeni “ilerideki özel harcamalar” olarak dikkati çekiyor.
En fazla tercih edilen tasarruf aracıolarak vadeli hesap öne çıkıyor.
Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren ING Bank,yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nın 2013 yılı ikinci çeyrek verilerini açıkladı. ING Bank’ın yürüttüğü çalışma, Sabancı Üniversitesi’nin gözetiminde, IPSOS KMG tarafından 26 ilde her ay tesadüfi olarak seçilen 800 kişi ile yapılan görüşmeler şeklinde gerçekleştirildi. Araştırmanın son verileri; ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun,ING Bank BaşEkonomisti Sengül Dağdeviren ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Filiztekin'in katılımıyla düzenlenen bir toplantıyla açıklandı.
“Tasarruf oranlarını artırmayı amaçlıyoruz”
Toplantıda yaptığı konuşmada, ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, “Türkiye’ninLider Tasarruf Bankası” olma hedefi doğrultusunda bankacılık ürünlerimizle müşterilerimizi tasarruf etmeye teşvik ederken; kendi alanında öncü olan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırmamızla Türkiye’nin düşük tasarruf etme sorununa derinlemesine inip alandaki veri açığını kapamayı amaçladık. Araştırma sonuçları ve sektördeki paydaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde, finansal okuryazarlığın üzerine hassasiyetle eğilmesi gereken bir alan olduğunu gördük. Tasarruf bayrağımızı bir adım ileri taşımak ve topluma yönelik sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi bu alana yoğunlaştırmak adına ‘Turuncu Damla’ projemizle tasarruf bilincini aşılamak üzere 2.000 çocuğumuza tasarruf eğitimleri verdik” dedi.
Türkiye’nin lider tasarruf bankası’ olma hedefleriçerçevesinde bireylerin tasarruf eğilimlerini çok iyi anlamaları gerektiğinin altını çizen Uygun; “Sadece müşterilerimizin değil, toplumumuzun genel tasarruf ve birikim alışkanlıklarını bilimsel bir çerçevede incelemek, bu doğrultuda, konuyla ilgilenen kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum kuruluşlarına Türkiye’de bir ilki temsil eden veriseti sunmak istedik. Projemizi sürdürülebilir bir iletişim platformu haline getirmeye ve tasarrufla ilgili kamu kuruluşları, üniversiteler, medya ve STK’lar gibi sosyal paydaşların çalışma gündemlerinde yer almaya gayret ediyoruz.
Ekim 2011’den beri düzenli olarak her çeyrek açıkladığımız sonuçlarımızı ww.tasarrufegilimleri.com adresimizde tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz. Sitede yer alan “Tasarrufunuzu Öğrenin” başlığımız altındaki modülde ayrıca bireyler, kendi sosyo-demografik özelliklerine göre tasarruf yapma olasılığını bulabilirler. Sektör için önemli bir veri kaynağı olan ve Türkiye’nin tasarruf profiline ışık tutan araştırmamız uluslararası otoriteler tarafından da beğeni topluyor ve ödüllendiriliyor. Bu alanda bir ilk olan araştırmamız, iletişim dünyasınınönemli çatı örgütlerinden olan Uluslararası Halka İlişkiler Derneği’nin (IPRA) bu yıl 23’üncüsünü gerçekleştirdiği IPRA Altın Küre Ödülleri’nde ‘En iyi İletişim Araştırması’ ödülüne layık görüldü” dedi.
Çocuğu küçük yaşta olanların tasarruf etme olasılığının daha yüksek
Çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği oranının daha düşük görüldüğünü belirten Barbaros Uygun, aslında bunun altında çocuğun yaşının ve okullu olup olmadığının belirleyici olduğunu vurguladı. Özellikle0-5 yaş grubu çocuğu olanların daha çok tasarruf etme eğiliminde olduğunu söyleyen Uygun; “Tasarruf sahibi olmayan çocuklu bireylere baktığımızda ise çocuklarının en çok 11-18 yaş grubunda kümelendiğini görüyoruz. Bu kümelenme bize çocukların “okullaşması”yla tasarruf etme olasılığının azaldığına işaret ediyor” dedi.
Turuncu Hesap tasarruf alışkanlığını destekliyor
Araştırma sonuçları; geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu çeyrekte de tasarruf yapmanın bir alışkanlık olduğunu gösteriyor. Bir kere tasarruf yapan kişinin sürekli yapma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu noktada tasarruf yapmayı kolaylaştırıcı esnek bir yapıya hakim ve tabana yayılmış ürünümüz Turuncu’nun düzenli tasarruf yapmak için iyi bir araç olduğunu düşünüyoruz.
Bu noktada, tasarruf konusundaki iddiamızın altını çizmek isterim. Müşterilerimize sunduğumuz avantajları başka yerde arama çünkü yok diyoruz.Öncü tasarruf ürünlerimizden ING Turuncu Hesap ve Günlük Paketin sunduğu avantajlarla en çok gündemde olan komisyon ve ücretlerden müşterilerimizi muaf tutarken, diğer yandan onlara tasarruf ettiriyoruz. Örnek vermek gerekirse, Şubat 2011’den bugüne kadar;
Telefon ve internet bankacılığından EFT/Havale yapan Turuncu hesap müşterilerimiz toplam 60 milyon TL tasarruf etti.
Hesap işletim ücreti üzerinden Turuncu hesap müşterilerimiz 58 milyon TL tasarruf etti.
2011 sonundan itibaren ING Günlük ile;
Bugüne kadar müşterilerimize fatura tutarları üzerinden verdiğimiz bonus yaklaşık: 6 milyon TL
Müşterilerin bankacılık işlemlerinden kazancı toplam 75 milyon TL’ye ulaştı. (bonuslar hariç)” dedi.
Araştırmanın tasarruf araçlarına ilişkin tercihleriyle ilgili sonuçlarına da değinen Barbaros Uygun, küresel gelişmelere bağlı olarak faizlerin hızlı arttığı ve belirsizliklerin devam ettiğiikinci çeyrekte, en çok tercih edilen tasarruf aracının %46 pay ile TL vadeli hesap olduğunu söyledi. Uygun, “İlk defa TL vadeli bu kadar yüksek çıkıyor. İkinci sırada tercih edilen tasarruf aracı ise %14 seviyelerinde yastık altı nakit. Araştırma sonuçlarında özellikle TL vadeli mevduat tercihindeki artış dış oynaklıklara karşı Türkiye’de bankacılık sisteminin istikrarın korunması açısından oynadığı önemli rolün bir göstergesi sayılabilir” diyekonuştu.
Tasarrufu kısıtlayan en önemli faktör “gelir yetersizliği”
Doğrudan ve sadece tasarruflarla ilgili bireysel eğilimlerin incelendiği araştırmada, kentli 18 yaş üstü nüfus içinde tasarruf sahiplerinin oranının geçen çeyreğe göre artış göstererek %9,7’den %11 civarına yükseldiğine işaret eden Uygun, 2013 yılının ikinci çeyrek verilerine göre gelir yetersizliğinin en önemli tasarruf kısıtlayıcı faktör olarak önde kalmaya devam ettiğinin altını çizdi.
En önemli tasarruf nedeni ileride ortaya çıkabilecek özel harcamalar
Tasarrufu olmayanların yaklaşık 3’te 1’inin gelecekte tasarruf yapmayı planladığını belirten Uygun sözlerine şöyle devam etti: “Ancak bunlar arasında ilk 3 ay içinde tasarruf yapmayı planlayanlar sadece %13.Tasarrufun en önemli gerekçesi “ilerideki özel harcama (araba, elektronik, tatil, evlilik gibi)” ve “çocukların geleceği için”. İkinci çeyrekte, ilk çeyreğe göre kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı ile tüketici güveni arasındaki ters ilişkinin kısmen bozulduğunu gözlemliyoruz.Bu veri iç talebe dair büyümede ivme kaybına işaret ederken, tasarrufu olmayan ve gelecekte yapmayı planlamayanların oranının %58 ile yüksek düzeyini koruması dikkat çekti.”
Gençlerin tasarruf sahipleri içindeki payı yüksek
ING Bank Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren,bu dönemde kısa vadeli tasarruf etme nedeninin öne çıkmasında gençlerin tasarruf sahipleri içindeki payının yüksek olmasının etkili olduğunu belirtti.Dağdeviren: “Bu dönemde TL vadeli hesap ve yastık altı nakit en çok tercih edilen tasarruf araçları. İkinci çeyrekte yurtiçi ve yurtdışı finans piyasalarında uzun zamandan beri görülen en olumlu ortamdan oynaklığın ciddi anlamda arttığı bir döneme geçilmesi, verinin hassasiyetini biraz azaltmış olabilir.” diye konuştu.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Filiztekin:“Araştırma sonuçları tasarruf etme olasılığının orta gelir gruplarında daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu olgu, Türkiye’de orta sınıfın güçlenmesiyle birlikte olumlu değerlendirilebilir. Bir diğer bulgu olarak, okullu çocuğu olan bireylerin tasarruf etme olasılığı düşük görünse de aslında çocuğun eğitiminin de bir tasarruf ya da geleceğe yatırım olarak yorumlanmalı” dedi.