(KURUMSALHABERLER) - Bebek sahibi olmak, tüm kadınların hayali. Ama annelerimiz başta olmak üzere büyüklerden dinlenen doğum hikâyeleri pek çok kadını olumsuz etkiliyor. Bu 'zor ve acılı' anılar, anne adaylarını doğum fobisini yenmek için arayışa itiyor. Son yıllarda artan sezaryen trendi de bunun en açık örneği. Kimilerince 'prenses doğum' olarak nitelendirilen yöntem, gerekmedikçe uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Aslında en sağlıklısı normal doğum. Özel Sema Hastanesi Hamile Eğitmeni Fatma Coşar, son günlerin gözdesi 'lamaze metodu' ile doğum fobisini yenmenin mümkün olduğunu söylüyor.
Bu yöntem aslında 'Pavlov'un şartlı refleksi'ne dayanıyor. Yani zihin neye şartlanırsa beden ona göre cevap veriyor. Dolayısıyla doğumun acılı ve sancılı bir süreç değil, bebeğe kavuşmak için geçirilen 'normal' bir zaman dilimi olduğuna inanmak korku ve paniği azaltıyor. Bunun için annelere 4 haftalık bir eğitim veriliyor. Eğitimlerde vücudu tanıma dersleri, nefes egzersizleri ile kasları rahatlatma ve masaj ile ağrıyı azaltma teknikleri öğretiliyor. Bakmayın ağrı dediğimize, hamile eğitmeni Fatma Coşar ağrı yerine 'doğum dalgası' demekten yana.
Bu yöntemde hamileler hem bedensel hem de psikolojik açıdan normal doğuma hazır hale geliyor. Doğumda anne adaylarının yanında kim olacaksa kurslara katılması isteniyor. Kimi eşini, kimi anne veya kayınvalidesini, bazıları ise doğum koçunu istiyor.
Mum ışığı, klasik müzik, sıcak duş, fotoğraflar ve plates topu
Lamaze metodu sadece hazırlık kurslarından ibaret değil. Hamilelerin doğum esnasında pasif ve ürkek değil, aktif ve cesur olmalarını sağlıyor. Bunun için her şey düşünülmüş. Mum ışığında loş bir oda. Sevdiklerinin fotoğrafına ya da bir resme bakılacak. Pilates topu bebeğin gelişini kolaylaştırmak için yanlarında hazır. Bundan sonrasında oturup ağrı beklemek yok. Yürümek, sallanmak ve müzik dinlemek gibi aktivitelerle vakit geçirmek en doğrusu. Klasik müzik, tasavvuf ve Türk sanat müziği rahatlatıcı tınılar. Ayrıca duş alma imkânı da hastanede mevcut. Su, bedeni rahatlatarak doğumu kolaylaştırıyor.
"Güle oynaya doğum yaptım"
Lamaze metodu ile anneler suni sancı, epidural anestezi veya sezaryen gibi yapay yöntemlere başvurmadan 'kendi doğumunun kahramanı' oluyor. Aslında bu yöntem, ninelerimizin tarlalarda, evlerde kendi kendine doğum yaptıkları geçmiş dönemleri çağrıştırıyor. Tabii, uzman kontrolünde ve en modern haliyle... Öyle ki doğumhaneye bağırmadan güle oynaya giren anne adayları, hasta bakıcıları bile şaşırtıyor. Lamaze yöntemiyle doğum yapan Sibel Arıkan, doğum sancısı çektiğini hatırlamıyor. Hatta doğumhanede hiç bağırmadığı için hemşirelerden tebrik almış. Diş hekimi Elif Çelikel doktor olmasına rağmen doğumhaneden ürkenlerden. Bebeğin gelişine hazırlanırken sıcak duş, masaj ve nefes egzersizlerinin çok faydasını görmüş. Doğumda pasif değil, aktif olmanın kendisini mutlu ettiğini anlatıyor.
Lamaze metodunun 6 prensibi
• Müdahale gerektiren bir durum olmadığı müddetçe doğum kendi kendine başlamalı.
• Doğum başladığında yatağa bağımlı kalınmamalı. Hareket, yürüyüş ve dans doğumu kolaylaştırır.
• Sırt üstü doğum yapılmamalı. Bebeğe giden oksijeni oldukça azaltır.
• Tıbben gerekmedikçe doğuma müdahale edilmemeli. Suni sancı, vakum, lavman gibi yapay yöntemlerden uzak durulmalı.
• Doğum sırasında anne adayının yanında sevdiği biri olmalı.
• Doğumdan hemen sonra anne ve bebek, bir arada tutulmalı. Göbek kordonu doğumdan 2-3 dakika sonra kesilmeli.