• Kurumsal

Dünyayı bulut teknolojisi kurtaracak

Tayfun Acarer ise, firmaların giderlerinin, gelirlerinde oranla hızla arttığına dikkat çekerek uyardı: Bulut Bilişimle maliyetleri düşürün.
Dünyayı bulut teknolojisi kurtaracak
İSTANBUL - Huawei tarafından İstanbul’da düzenlenen Bulut Bilişim ve İnovasyon konulu toplantıda firmaların bulut teknolojisine yatırım yapmaması halinde karbon emisyonunun yüzde 36 artacağı;  yatırım yapmaları halinde ise yüzde 50 azalacağı belirtildi. BTK Başkanı Tayfun Acarer ise, firmaların giderlerinin, gelirlerinde oranla hızla arttığına dikkat çekerek uyardı: “Bulut Bilişimle maliyetleri düşürün”
 
Sektöründe bir dünya lideri olarak, hayatı zenginleştiren iletişim ürünleri ve çözümleri sunan Huawei Türkiye Ofisi tarafından İstanbul’da düzenlenen “Bulut Bilişim ve İnovasyon Forumu”nda, iletişim ve bilişim teknolojisinde yaşanan dönüşüm ve Bulut Çağı masaya yatırıldı.
 
Huawei Türkiye Ofisi tarafından düzenlenen Bulut Bilişim ve İnovasyon Forumu, Huawei’den Stone (Shihonggiang) ve Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik’in açılış konuşmalarıyla başladı. Forumun ikinci günü açılışını ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer gerçekleştirdi.
 
Bilişim kaynaklarına network üzerinden pratik ve esnek bir şekilde erişim imkanı veren yeni bir iş ve bilişim modeli olan “Bulut Bilişim”  esneklik ve her yerden erişim gibi önemli faydalar sağlıyor. Bulut Bilişim teknolojisi ile kamu kurumları ve şirketler büyük maliyet avantajı sağlarken, kaynakların verimli kullanımına da imkan veriyor.
 
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, firmaların Bulut Bilişime geçmemesi halinde 2020’ye kadar karbon emisyonunun yüzde 36 artacağı öngörülürken; firmaların IT harcamalarının yüzde 70’ini bulut bilişime ayırırlarsa, karbon emisyonu bugüne göre yüzde 50 azalacağına vurgu yapılıyor.  
 
BTK Başkanı Tayfun Acarer, forumun ikinci gününde yaptığı konuşmada, bilişim ve iletişim teknolojisinde ve kullanımında yaşanan baş döndüren gelişmelere dikkat çekti. Son 20 yılda bilgisayarların ağırlığının 100 kat, fiyatının ise 10 kat azaldığını belirten Acarer, bilgisayarların güçlerinin de 100 kat arttığını söyledi. 2012 yılında mobil internet kullanıcılarının PC ve dizüstü bilgisayar kullanıcılarını geçeceğini vurgulayan Acarer; kullanım alışkanlıklarının değişmesinden dolayı internet altyapısının yetersizliği konusundaki endişelerini paylaştı ve şunları söyledi:
“Geleceğin internetini tasarlama zamanı gelmiştir. Bu yeni tasarım sadece teknoloji değil daha fazla kullanıcıyı, daha çeşitli ihtiyaçları, daha üst seviyeli hizmetleri, multimedya içerikleri kapsamalıdır. Ayrıca yüksek veri hacmini barındırabilmeli ve bilgi ve ağ güvenliğini sağlamalıdır. İnternette içerik ve kullanıcı sayısı altyapı ve kapasiteden çok daha hızlı artmaktadır. Bu şekilde giderse altyapılar yetersiz kalacak ve hizmet kalitesinde düşüşler olacaktır.”

Ulaştırma Bakanlığının, 2023 yılında her haneye en az 100 Mbit genişbant erişimi hedefine vurgu yapan Acarer, abone sayısının 30 milyon, kullanıcı sayısının da 72 milyona çıkmasını hedeflediklerini; AR-GE’ye ayrılan payın yüzde 2,5’a; ihracatta yazılımın payının da yüzde 2’ye yükseltilmesini istediklerini belirtti. “ICT Türkiye için bulunmaz bir fırsattır, her koşulda desteklememiz lazım” demştir.

İŞLETMELERE UYARI

Son yıllarda Türkiye’de şirketlerin giderlerinin gelirlerinden çok daha hızlı arttığına dikkat çeken Acarer bu noktada firmaları da uyardı. Maliyetleri artan ve zarar eden firmaların önce personel sonra da yatırımdan tasarruf edeceğini belirten Acarer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tehlikeli bir gidişat… Önlem alınmadığı takdirde bu olumsuzluktan sadece bu işletmelerimiz değil ekosistemdeki firmalar, sektör ve ülkemiz zarar görebilir. Bu konuya özellikle dikkat çekerek her kesimi daha sorumlu yaklaşıma davet ediyorum. Yüksek kiralar bu sektör için çok önemli bir maliyet unsurudur. Bulut bilişim ile ilgili gelişmelerin bu konudaki probleme kısmen de olsa olumlu katkı temin edeceğini düşünüyorum.”

Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik yaptığı konuşmada, Bulut Bilişim sayesinde e-devlet uygulamalarının çok daha etkili ve hızlı olacağını firmaların yeni çalışma biçimleri geliştireceğini söyledi. Bulut Bilişim sayesinde her nerede olursanız olun, hangi saatte olursa olsun ortak sisteminize bağlanarak işlerin yapılabileceğinin altını çizen Çelik, “Bankacılık, eğitim, ulaştırma, eğitim, iletişim gibi pek çok alanda Bulut Bilişim teknolojisinin getirdiği yeniliklerin kısa sürede yaşantımıza nasıl yansıdığına tanık olacağız” diye konuştu.  
 
Huawei’nin Bulut Bilişim Danışmanı Michael Dean Jenkins, bulut teknolojisini, uygulama alanlarını, yararlarını ve insanlığa katkılarını anlattı. Bulut Bilişim sayesinde kaynak kullanımında verimlilik ve karbon emisyonlarında çevreyi gözeten düşüşler sağlandığını belirten Jenkins, bu teknoloji sayesinde şirketlerin de ciddi maliyet avantajları sağlayacağını belirtti. Bulut Bilişim’in hizmet ve kurulum modellerini de anlatan Jenkins sistemin yararlarını şu sözlerle anlattı:  
 
“Maliyet avantajı, esneklik, her yerden ve her zaman erişim, kaynakların her zaman hazır olması, kullanılan kadar ödeme avantajı, teknolojinin her zaman güncel olması ve çevreci teknolojileri destekleyerek düşük karbon emisyonu avantajı sağlaması…”
 
İstanbul Hyatt Regency Otel’de iki gün süren oturumlara, Türkiye’nin önde gelen servis sağlayıcı şirketleri, GSM firmaları, Bulut Teknolojisi’ni kullanan şirketlerin temsilcilerinin yanı sıra Orta Asya ve Kafkasya bölgesinden  servis sağlayıcılar ve üst düzey bürokratlar da katıldı.




Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı