Sultan Gedik -
Dora’nın hava kırlılığını önleyip elektrik tasarrufu sağlayan çalışması, 1000’den fazla proje arasından ilk 2’ye girdi. 10 yaşındaki Mucit, TUBİTAK, KOSGEB gibi kurumların maddi manevi desteklerini bekliyor.
360 TV’de yayınlanan “Bir Fikrin Mi Var?” isimli programa katılan Dora Aldemir, fabrika bacalarında açığa çıkan atıl ısıyı, peltier sayesinde elektriğe dönüştürebilen projesiyle yarıştı. Hava kirliliğini önlemenin yanı sıra elektrik tasarrufu sağlayan bu yaratıcı düşünce, binin üzerinde fikir arasından jüri değerlendirmesiyle ilk 2 proje arasına girmeyi başardı. ERA Kolejleri Kağıthane Kampüsü’nde eğitim gören Dora Aldemir, fikirlerini projelendirmek için titiz bir çalışma gerçekleştirdiğini söylüyor:
“Önce fikirlerle alakalı bir literatür taraması yaparım. Ardından okuldaki ilgili bölüm hocalarımla ön görüşmeler gerçekleştirip bilgisayardan konuya ait arama çalışmalarımı tamamlarım. İhtiyaç hissedersem laboratuar için okul hocalarımdan destek alırım. Ürün ortaya çıktıktan sonra da deneyler yaparak sonuçları üzerinde öğretmenlerimle tartışırım. Böylece fikrimin reel hayata geçirilmesi için gerekli tüm hazırlıkları yapmış olurum.”
Küçük mucit, icatları için belgesellerden, haber ve teknolojiyle ilgili televizyon programlarından ilham aldığını belirtiyor. Fabrikalardaki atık ısıyla elektrik elde etme projesine de bir belgesel izlerken karar vermiş. Fabrikalardaki 1000 derecelik ısının 600 derecesinin havaya bırakıldığını öğrenmek Dora’ya ilham vermiş. Fikrini, projesinin koordinatörlüğünü de üstlenen ve fizik öğretmeni olan babası Gökhan Aldemir ve fen bilgisi öğretmeni olan annesi Derya Aldemir’e açıp, ERA Kolejleri’ndeki branş öğretmenlerinin desteğini de alarak oluşturmuş.
ATIK ISIDAN ELEKTRİK…
Dora Aldemir’in atık ısıyı elektriğe dönüştüren projesi için kullandığı malzemeler, 1 adet 140 Wattlık termoelektrik dönüştürücü, multimetre iletken kablolar, ısı kaynağı ve bir buz kalıbı. Aldemir projesini, “İletken kablolar ile peltieri multimetreye bağladım. Peltieri buz kalıbının üstüne koydum. Ve peltier sıcaklık farkından dolayı elektrik üretti” sözleriyle açıklıyor. Projenin sağlayacağı ekonomik faydayı da açıklayan başarılı öğrenci, “Projemi yapmak için 100 TL gibi bir bütçe ayırdım. Fabrikalarda baca başına 2000 TL’lik tasarruf sağladığım düşünülürse kısa zamanda çok kar sağladığını düşünüyorum. Peltier teknolojisi, ürün satan firmalarca elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmek adına kullanılıyor. Benim kurduğum sistemde ise fabrikalardaki atık haldeki ısı, elektrik enerjisine dönüştürülerek tasarruf sağlanıyor” diyor.
ERA Kolejleri Kağıthane Kampüsü’nde eğitimini sürdüren Aldemir, Okul Müdürü Ümit Çelik ve öğretmenlerinin desteğinden oldukça mutlu. Büyüdüğünde kadın doğum uzmanı olmak isteyen başarılı öğrenci, fikirlerini ürüne dönüştürmek için kendisine üniversitelerde araştırma yapma imkânı sunulmasını istiyor. Ayrıca geliştirmekte olduğu yeni projeleri için de TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumların maddi manevi desteklerini bekliyor.
Dora’nın günlük hayatta en fazla eksikliğini hissettiği teknolojik cihaz ise, giysilerini seçmesine yardımcı olacak holografik bir giysi dolabı Pırıl pırıl, başarılı ve yaratıcı bir kız çocuğu olan 10 yaşındaki Dora’nın bu beklentisi, inovasyon için büyük çaba sarf eden teknoloji şirketlerine ilham verebilir.
Dora'dan hava kirliliğini önleyip elektrik üreten icat
Era Kolejleri öğrencisi Dora Aldemir, geçen yıl izleyici olarak katıldığı bir fikrin mi var? İsimli televizyon programında bu yıl kendi projesini sundu.
Yorum Yazın