Türkiye’de ISAGO tescili almaya hak kazanan ilk ve tek yer hizmetleri kuruluşu olarak bu alanda da dünya ikinciliğine ulaştı.
ÇHS istasyonları ayrıca, 311 maddelik ISAGO denetlemelerinden ‘sıfır’ bulgu ile geçerek, ulaşılması güç bir rekora da imza attılar.
1958 yılında Türkiye’nin sivil havacılık yer hizmetleri alanındaki ilk özel şirketi olarak kurulan Çelebi Hava Servisi A.Ş. (ÇHS), 53 yıllık tecrübesi ve yüksek standartlardaki hizmet kalitesi ile sektörüne öncülük etmeye ve uluslararası alandaki başarılarına devam ediyor. ÇHS, uluslararası havacılık sektörünün en önemli kuruluşları arasında yer alan IATA bünyesinde verilen ISAGO tescilini alan ilk ve tek Türk şirketi unvanının yanı sıra bu alanda dünya sıralamasında da 2’nci olarak yer alıyor.
Göksel; “Dünya 2’nciliğinin haklı gururunu yaşıyoruz”
Çelebi Hava Servisi A.Ş. Genel Müdürü Talha Göksel, “Çelebi, kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği birçok ilklerle sektörüne öncülük yapmış, güvenli ve yüksek standartlardaki hizmetini uluslararası pazarlara taşımıştır. ÇHS, bu özelliklerinden ötürü; gerek ulusal gerekse uluslararası pazarda, önemli markaların, hatta ülke liderlerinin tercih ve takdirlerini kazanmıştır. ÇHS olarak, sivil havacılık yer hizmetleri sektörü açısından önemli bir ilki daha gerçekleştirerek, ISAGO tescilini Türkiye’de almaya hak kazanan ilk ve halen tek şirket olmanın yanı sıra; bu alanda 96 şirket arasında elimizde bulundurduğumuz dünya ikinciliğinin de haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
Dünya çapında başarı: denetimlerde ‘sıfır’ hata
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili 28 Eylül 2010 tarihli genelgesine karşın ÇHS, ISAGO çalışmalarını Mart 2010 tarihinde başlattı. 2007 yılından itibaren uygulamakta olduğu Entegre Yönetim Sistemlerini (ISO 9001, OHSAS 18001, ISO 14001) ISAGO beklentileri doğrultusunda geliştiren ÇHS, Türkiye’de ISAGO belgelendirmesini hak eden ilk Türk Yer Hizmetleri kuruluşu oldu. ÇHS’nin ISAGO denetimleri ise şöyle gerçekleşti; Çelebi Hava Servisi Genel Müdürlüğü (Ağustos 2010), Atatürk Havalimanı – ÇHS İstanbul İstasyonu (Ekim 2010), Antalya Havalimanı – ÇHS Antalya İstasyonu (Aralık 2011), Bodrum Milas Havalimanı – ÇHS Bodrum İstasyonu (Aralık 2011), Dalaman Havalimanı – ÇHS Dalaman İstasyonu (Aralık 2011), Adnan Menderes Havalimanı – ÇHS İzmir İstasyonu (Aralık 2011), Adana Havalimanı – ÇHS Adana İstasyonu (Nisan 2012), Trabzon Havalimanı – ÇHS Trabzon İstasyonu (Nisan 2012).
Rekor başarı: 311 madde - ‘sıfır’ bulgu
ÇHS İstasyonları, denetimler sırasında yüksek standartları ve hizmet kalitesini ile rekorlar kırarak, uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekledi. ÇHS, tüm istasyonlarının denetimi, 311 maddeden oluşan ISAGO Manueli üzerinden “0 – sıfır” hata ile tamamlanması ve aynı yıl ISAGO tesciline hak kazanan 5 istasyonu ile ulaşılması güç bir başarıya daha imza atmış oldu.
ISAGO’lu istasyon sayısını 9’a çıkaracak
ÇHS, halen ISAGO tesciline sahip Türkiye’deki 5 istasyonu ve Macaristan’daki Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı’ndaki istasyonu (Celebi Ground Handling BUD) ile birlikte 96 kuruluşun yer aldığı ISAGO dünya sıralamasında, kısa süre öncesine kadar 3’üncü olarak yer alıyordu. ÇHS, Nisan 2012’de denetime giren Trabzon ve Adana istasyonlarının da denetimi “0” bulgu ile tamamlayarak ISAGO tesciline hak kazanması sonucu dünya sıralamasında 2’nciliğe yükseldi. ÇHS, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ÇHS Sabiha Gökçen İstasyonu’nda Eylül 2012’de gerçekleştirilecek denetlemenin ardından, ISAGO tescili almaya hak kazanmış istasyon sayısını 9’a çıkaracak.
SHGM, ISAGO’yu zorunlu kıldı
Türk sivil havacılığının kaydettiği hızlı gelişim ile birlikte, hizmet verilen hava taşıyıcısı ve havaalanlarında gerçekleştirilen operasyon sayılarında büyük artışlar yaşanmaktadır. Sivil Havacılığın ayrılmaz bir parçası olan yer hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda; emniyetin sağlanması, yer kazalarının yaşanmaması ve çok sayıda hava taşıyıcısın aynı yer hizmeti kuruluşuna denetim yapmasının önüne geçebilmek amacıyla, ISAGO programının uygulanması da büyük önem arz etmektedir.
Bu doğrultuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), 28 Eylül 2010 tarihli genelgesi (SHY 22, İkinci Bölüm Uygulanacak Esas ve Usuller, Madde 19, (p) bendi) ile; “Yıllık yolcu trafiği bir milyondan fazla olan havaalanlarında, hava taşıyıcılarına yönelik yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme ile ramp hizmetleri için çalışma ruhsatı olan yer hizmetleri kuruluşlarının, iki yıl içerisinde IATA Yer Hizmetleri Emniyet Denetim Programı (ISAGO) ile ilgili gerekli işlemleri tamamlaması ve belgelendirmesi” zorunlu kılınmıştı. ÇHS ise ISAGO çalışmalarını, SHGM’nin genelgesinden önce Mart 2010 tarihinde başlatmıştı.
ISAGO (IATA Safety Audit for Ground Operations - IATA Yer Hizmetleri Emniyet Denetim Programı)
Dünyada apron kazaları sonucunda meydana gelen toplam yıllık kayıp; IATA tarafından ortalama 4 milyar dolar olarak hesaplamıştır. ISAGO (IATA Safety Audit for Ground Operations - IATA Yer Hizmetleri Emniyet Denetim Programı); IATA’nın yer kazalarını azaltmak hedefiyle 2005 yılında başlattığı Apron Kazalarını Önleme Programı sonucu ortaya çıkmıştır. IATA, yer kazalarının ve emniyet ihlallerinin yaşanmaması ve evrensel emniyet denetim programının geliştirilmesi amacıyla; hava taşıyıcıları, yer hizmetleri kuruluşları, sivil havacılık otoriteleri, havaalanı işletmecileri ve diğer havacılık sektörü kuruluşları ile birlikte, yer hizmeti sağlayıcılarına yönelik IATA Yer Hizmetleri Emniyet Denetim Programı’nı (ISAGO) geliştirmiştir.
ISAGO; yer hizmetleri kuruluşları için standardize edilmiş, havayolları tarafından IATA adına yapılan ve uluslararası kabul görmüş operasyonel standartlar üzerine kurgulanan bir denetim programıdır. Bu program; bir denetim sistemi, standart ve tutarlı bir şekilde yürütülen uluslararası kalite denetim ilkelerinin kullanıldığı, operasyonel risk ve güvenlik yönetim modelidir. IATA tarafından sertifikalandırılan ISAGO; havayolları tarafından, yer hizmetleri kuruluşlarına yapılan çok sayıdaki denetimlerin ortaklaştırılması ve dolayısıyla azaltılmasını sağlamaktadır. Gereksiz denetim tekrarını azaltmasının yanı sıra ISAGO’da; havacılık faaliyetlerindeki operasyonel güvenliği arttırmakla birlikte, apronda personel ve uçak kazalarını da en aza indirmek amaçlanmaktadır.
IATA (International Air Transport Association - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği)
1945 yılında kurulan ve ÇHS dahil 126 ülkeden 230 havacılık şirketinin üye olduğu IATA (International Air Transport Association - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) faaliyetleri, dünya hava kargo ve yolcu trafiğinin yaklaşık %93’ünü kapsamaktadır.