Abate Zanetti Murano Cam Okulu’nun düzenlediği yarışmaya Meral Değer, Murano ve Beykoz’u bir araya getirerek oluşturduğu Cam Simurg isimli tasarımıyla katıldı.
Değer 30 tasarım arasına giren Simurg’u “Bizde, Beykoz tekniği olarak bilinen; Çeşmi bülbül (bülbülün gözü), 18. yy sonunda III. Selim’in Mevlevi dervişi, Mehmet Dede’yi cam tekniklerini öğrenmesi için Venedik-Murano’ya göndermesi sonucunda İstanbul’a getirilmiş bir cam işleme sanatıdır. Çeşmi bülbül tekniği İstanbul’da çok sevilmiş ve Beykoz tekniklerinden biri olarak kabul görmüştür.
Bu tekniği kullanarak tasarladığım Simurg, doğuda pek çok semboller içeren mistik ve mitolojik bir kuş. Bir hikayeye göre de tüm kuşlar Kaf dağının arkasında, kurtarıcıları olduğunu düşündükleri; mükemmel Simurg kuşuna ulaşmaya çalışırlar. Bu uzun ve zorlu yolculuktaki deneyimlerinin ardından, yolun sonunda anladıkları; aslında, kendilerinin birer SİMURG olduklarıdır.
Kuşları, Camı ve tekniklerini böylelikle bir araya getirmiş oldum. Mitolojiden esinlenerek, çağdaş bir yorumla geçmişten mükemmel Murano Camına bir uçuş..” diyerek açıkladı.
•Çalışmalarında mutlaka seçtiği bir tema ile tarihsel ve güncel olanı bir araya getiren sanatçı, Türk Kültür Vakfının desteği ile, cam ve takı tasarımlarını kasım 2011 de Chicago –Sofa fuarında sergiledi.
Meral Değer, çok sevdiği ve esin kaynağı ‘İstanbul’ ile ilgili çalışmalarına da devam ediyor. Cam obje olarak tasarladığı, ‘Solmayan İstanbul Laleleri’ ve ‘ İstanbul Kumruları’ Koleksiyonundan sonra; ‘İstanbul Hilali’ konulu cam obje ve takı tasarımını da koleksiyonuna dahil etti. Sanatçı, cam çalışmalarını Camocağı Vakfı’nda sürdürüyor.
Ayrıntılar için;