TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Koronavirüs

Virüs günlüğü - 355. gün

Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.
Virüs günlüğü - 355. gün
Ozan Koltuk - Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Almanya kontrollü açılışa karar verdi
Almanya yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını engellemek ve salgını kontrol altına alabilmek için 16 Aralık’ta uygulamaya koyduğu kısmi kapatma önlemlerini kontrollü bir şekilde gevşetme kararı aldı. Devam eden kısıtlamalar 28 Mart’a kadar devam edecek.

Latin Amerika ülkelerinde Kovid-19'a bağlı can kayıpları artıyor
Latin Amerika ülkelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve virüse bağlı can kayıpları artmaya devam ediyor.

Almanya'da son 24 saatte koronavirüsten 359 ölüm
Almanya’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında son 24 saatte 359 kişinin hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı sayısı 71 bin 240’a ulaştı.

Yunanistan'da Kovid-19 vakalarının artması üzerine tedbirler sıkılaştırıldı
Yunanistan'da, son 24 saatte 2 bin 702 kişide yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiği ve 40 kişinin virüse bağlı olarak yaşamını yitirdiği bildirildi.

Prof. Dr. Şener: 'Sarı ve turuncu renkli illere dikkat'
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, dikkat edilmesi gereken yerlerin sarı ve turuncu renkli iller olduğunu vurguladı.

Prof. Müftüoğlu normalleşme adımlarını yorumladı: Yeni strateji bu haliyle pek de inandırıcı görünmüyor
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, normalleşme adımlarını değerlendirdi. Yürekten bir şekilde 'Evet, doğrusu yapıldı' demesinin güç olduğunu, kendisi gibi düşünen uzmanların sayısının da oldukça fazla olduğunu belirten Müftüoğlu, 'Bu yeni uygulama, bu yeni strateji bu haliyle pek de inandırıcı görünmüyor, güven vermiyor' dedi.

Sağlık Bakanı Koca: Pandemi sürecinin hayatımızın her alanında derin izler bırakması kaçınılmaz
Fahrettin Koca 'Sağlık Bakanı olarak bütün çabamı ve zamanımı vatandaşlarımızın sağlıklı nefes aldığı günlere ulaşması için yoğunlaştırdım. Pandeminin hayatın her alanında izler bırakması kaçınılmaz, bu izlerin kadınlarımızda daha derin olması muhtemel' dedi.

Kırmızı kategorideki Aksaray'da karantinaya alınan beldede güvenlik en üst düzeyde
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan ’çok yüksek riskli’ kırmızı kategoride yer alan Aksaray’da vaka sayısının yüksek olması sebebiyle dün karantinaya alınan Yenikent beldesinde jandarma ekipleri cadde cadde, sokak sokak gezerek kontrolleri sürdürüyor.

İngiltere'de Covid ölümleri nedeniyle emeklilik ödemeleri azalacak, miras vergisi gelirleri artacak
İngiltere'de koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığından ölenlerin çok büyük bölümünün 65 yaş üstü kişiler olmasının da etkisiyle 2022'ye kadar kadar emeklilik ödemelerinin 1,5 milyar sterlin (yaklaşık 2,1 milyar dolar) azalacağı, devletin miras vergisi gelirlerinin de 900 milyon sterlin 1,2 milyar dolar) artacağı tahmin ediliyor.

Başkentte geniş kapsamlı Kovid-19 ile mücadele denetimi yapıldı
İçişleri Bakanlığının yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede hayata geçirdiği 'Dinamik Denetim Süreci' uygulaması kapsamında, Başkentte yoğunlaştırılmış dinamik denetim faaliyetleri başlatıldı.

Avrupa İlaç Ajansı, Rusya'nın Sputnik V aşısını incelemeye aldı
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Rusya'nın koronavirüse karşı geliştirdiği 'Sputnik V' aşısının Avrupa Birliği (AB) topraklarında kullanımı için ön incelemeye başlandığını duyurdu.

DSÖ: 'Avrupa'da korona vaka sayıları artıyor'
Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da 6 haftalık düşüşün ardından koronavirüs vakalarında artış olduğunu açıkladı.

Almanya'da Covid-19 vakalarının yüzde 46.1'i mutasyonlu
Robert Koch Enstitüsü (RKI), Almanya'da tespit edilen koronavirüs vakalarının yüzde 46.1’inin mutasyonlu virüs olduğunu açıkladı.

Almanya, AstraZeneca aşısının 65 yaş üstüne de yapılmasını tavsiye etti
Almanya Sağlık Bakanlığı, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının 65 yaş üstü kişilere yapılmasını tavsiye ettiğini duyurdu.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Diyarbakır'da Kovid-19 denetimlerine katıldı
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, kontrollü normalleşme sürecinde iş yerlerini açan esnafı denetledi.

İtalya'da Covid-19'u atlatanlara tek doz aşı yapılacak
İtalya Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) atlatan kişilere tek doz aşı yapılabileceğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkede yaklaşık 4 milyon kişinin Kovid-19'a karşı aşılandığını açıkladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede yaklaşık 4 milyon kişinin Kovid-19 'a karşı aşılandığını belirterek, '2 milyondan fazla kişi, iki doz aşı yaptırdı. Bir o kadar da yani biraz daha az ama yaklaşık 2 milyon kişi de ilk dozu yaptırdı' dedi.

Dünya genelinde en az 840 gazeteci Kovid-19'dan hayatını kaybetti
Kovid-19, 1 Mart 2020'den bugüne kadar en az 840 gazetecinin yaşamına mal oldu. Salgında en çok gazeteci ölümü 458 ile Latin Amerika ülkelerinde kaydedildi.

Ukrayna'da Kovid-19 salgınının üçüncü dalgası başladı
Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının üçüncü dalgasının başladığını duyurdu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil İzmir'de Kovid-19'a karşı dinamik denetimlere katıldı
İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı kontrollü normalleşme sürecini, denetim ve ikaz kültürünü yaygınlaştırarak, vatandaşın topyekun katılımıyla başarmak istediklerini belirtti.

Prof. Dr. İlhan: Aşı kartı, aşı pasaportu olarak gösterilebilir
AB ülkeleri, Kovid-19 aşısı olanların seyahat edebilmesi için 'aşı pasaportu' üzerinde çalışma başlatırken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, e-Nabız uygulamasına eklenen yeni modül ile 'koronavirüs aşı kartı' oluşturulabildiğini söyledi. İlhan, bu aşı kartının aşı pasaportu olarak gösterilebileceğini belirtti.

Slovakya Başbakanı Matoviç'in aşı gafı Ukrayna ile diplomatik krize yol açtı
Slovakya Başbakanı Igor Matoviç, Sputnik V aşıları için Rusya'ya Ukrayna'nın batısındaki Zakarpatya bölgesini vadettiğini açıkladı. Ukrayna, Slovakya Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırırken, Matoviç gelen tepkiler üzerine özür diledi.

Kan grubu A olanların Kovid-19'a yakalanma riski daha yüksek olabilir
'Blood Advances' dergisinde yayımlanan çalışmada, Kovid-19 ile kan grupları arasındaki ilişki incelendi.

İstanbul'da denizde Covid-19 denetimi
İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği Covid-19 tedbirlerine yönelik 'Dinamik Denetim Süreci' genelgesi kapsamında İstanbul’da emniyet güçleri denizde denetim yaptı.

Afrika'daki koronavirüs vaka sayısı 3 milyonu aştı
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), Afrika'daki koronavirüs vaka sayısının 3 milyonu aştığını duyurdu.

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 518 bin 459'a yükseldi
Kaliforniya eyaleti 3 milyon 582 bini aşkın vakayla ülkede ilk sırada yer alırken, burayı 2 milyon 675 bini aşkın vakayla Teksas ve 1 milyon 924 binden fazla vakayla Florida izliyor.

Kovid-19'dan ölüm oranları yetişkinlerin yarısından fazlasının aşırı kilolu olduğu ülkelerde 10 kat daha yüksek
Aşırı kiloluların taşıdıkları riske dikkat çekilirken, obez kişilerin test ve aşılama için öncelik gruplarına dahil edilmesi gerektiği ifade edildi.

İtalya, 250 bin doz AstraZeneca aşısının Avustralya'ya ihracatını engelledi
İtalya hükümeti, Oxford-AstraZeneca tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen aşının Avustralya'ya yapılacak olan 250 bin dozluk ihracatını engelleme kararı aldı.

İtalya'da son 24 saatte 22 bin 865 yeni vaka
İtalya'da koronavirüs salgınında son 24 saatte 22 bin 865 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 2 milyon 999 bin 119'a ulaştı.

İngiltere'de son 24 saatte Covid-19'a bağlı 242 can kaybı
İngiltere'de son 24 saatte Covid-19'a bağlı 242 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 124 bin 25'e yükseldi.

Vali Yerlikaya'dan Bakırköy'de koronavirüs denetimi
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Bakırköy’de iş yerlerini korona virüs önlemleri kapsamında denetledi. Mega kentin risk haritasındaki rengiyle ilgili konuşan Vali Yerlikaya, 'Turuncu bize yakışmıyor. Boğazımızın rengi mavi gibi hedef kategori maviye bir an önce İstanbul olarak ulaşmak istiyoruz' dedi.

Günlük koronavirüs verileri
Türkiye'de son 24 saatte 137 bin 885 Kovid-19 testi yapıldı, 11 bin 322 kişinin testi pozitif çıktı, 68 kişi hayatını kaybetti.



Rusya'da Haziran ayına kadar 40 milyon kişi aşılanacak
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriyev Rusya'da Haziran ayına kadar 40 milyon kişiye Sputnik V aşısı uygulanacağını ifade ederek, 'Yaptığımız değerlendirmeye göre Haziran ayına kadar Rusya’da 40 milyon kişiye aşı uygulanacağını düşünüyoruz' dedi.
Yorum Yazın