TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Koronavirüs

Portekiz'de Covid-19'u etkisiz hale getiren ilk maske

Portekiz'de Nisan ayından bu yana satışta olan bir maskenin yeni tip koronavirüsü (Covid-19) yüzde 99 oranında etkisiz hale getirdiği ortaya çıktı.
Portekiz'de Covid-19'u etkisiz hale getiren ilk maske
AJANSLAR - Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı birçok ülkede aşı ve ilaç çalışmaları sürdürülüyor. Portekiz'de ise yürütülen çalışmalarda koronavirüsü etkisiz hale getirdiği ifade edilen ilk maskenin üretildiği duyuruldu.

Başkent Lizbon'da bulunan Joao Lobo Antunes Moleküler Tıp Enstitüsü'nde yürütülen çalışmalar sonucunda "MOxATech" adlı maskede kullanılan tekstil malzemesinin virüsü yüzde 99 oranında etkisiz hale getirdiği ortaya çıktı. Söz konusu maskenin Nisan ayından bu yana satışta olduğu, ancak maskeye yönelik yapılan testlerin yeni açıklandığı ifade edildi. Akademisyenler, bilim camiası ve şirketlerin ortak iş birliği çerçevesinde yürütülen çalışmalarda, maskenin Covid-19'u yüzde 99 oranında etkisiz hale getirdiği kanıtlandı.

Enstitüde virolog olan görev yapan Pedro Simas maskeye yönelik yaptığı açıklamada, "Uluslararası standartta belirtilen test parametrelerine göre virüsle bir saatlik temastan sonra yüzde 99 azalma gözlendi" ifadelerini kullandı. Simas, "Basitçe söylemek gerekirse bu testler, belirli miktarda virüs içeren bir çözelti ile temas ettikten sonra kumaşı analiz etmekten ibaret" şeklinde konuştu.

Maskenin şimdi diğer Avrupa Birliği ülkelerinde satışa sunulması bekleniyor.
Yorum Yazın