Avrupa'nın en büyük ilaç şirketi olan Sanofi, koronavirüs aşısının bulunması durumunda ilk olarak Amerikalılara ulaştırılacağını duyurdu. Fransız şirket, şubat ortasında ABD ile anlaşma yapmıştı.
Sanofi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Paul Hudson, 24 Nisan'da gazetecilerle yaptığı bir telekonferansta, koronavirüs aşısının önce Amerikalılara verilmesinin muhtemel olduğunu dile getirmişti.
Şirket, bu açıklamayı bir adım daha ileri taşıyarak ABD ile bir ön anlaşmaya imza attı. Paul Hudson, Bloomberg kanalına şirket adına verdiği demeçte, “ABD hükümeti riskleri paylaşma konusunda yatırım yaptığı için ön siparişte de en büyük hakka sahip” dedi.
Böylece Avrupa’nın en büyük ilaç üreticisi olan Sanofi şirketinin, koronavirüs aşını ilk olarak ABD’lilere ulaştıracağı kesinlik kazandı.
ABD İLAÇ ŞİRKETLERİNE YATIRIM YAPIYOR
DW Türkçe’nin Frankfurter Allgemeine Zeitung'dan aktardığı habere göre, Sanofi'nin önceliği ABD'ye vermesinin nedeni, ABD'nin Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu'nun (BARDA) ilaç şirketlerine yaptığı yatırımlar. Bu şirketlere mali kaynak sağlayan kurum, buna karşılık üretimin bir bölümünün ABD'ye satılmasını istiyor.
Sanofi yetkilisi Hudson birçok kez Avrupa'dan da, ABD'nin stratejisini izleyerek, BARDA gibi yatırımlar yapmasını talep etmişti.
FRANSIZLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Sanofi’nin tutumuna Fransa’dan tepki geldi. Fransa'da eski milletvekili Bernard Carayon durumu “ihanet” olarak niteledi. Sosyalist Parti'den Olivier Faure ise “Fransa'nın bu duruma göz yummaması gerektiğini” söyledi.
Tepkilerin büyümesi üzerine gazetecilerin sorularını cevaplayan Sanofi’nin Fransız yetkilisi Olivier Bogillot, “Sanofi ilaç devi Covid-19 aşısını öncelikli olarak ABD'ye ulaştırmaması için finansman konusunda Avrupa Birliği de o düzeyde etkili olmalı” dedi.
Fransız şirket, koronavirüs aşısını ilk olarak ABD'ye vereceğini duyurdu
ABD ile bir anlaşma yapan Avrupa'nın en büyük ilaç şirketi olan Sanofi, koronavirüs aşısını ilk olarak ABD'ye ulaştıracağını açıkladı. Fransız şirkete ülkeden tepki yağdı: İhanet
Yorum Yazın