TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
Nahit Duru kimdir?

Nahit Duru kimdir?

Nahit Duru kimdir?

Türk basının duayen ismi Nahit Duru kimdir?
Türk basınının duayen ismi Nahit Duru, 1945’te Samsun’da doğdu. İlkokulu Samsun’da, ortaokul öğrenimini ise Sivas’ta tamamladı. Liseye İstanbul’da başlayan Nahit Duru,1964’te Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun oldu.

İlk olarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başlayıp, ardından bir yıl sonra iktisat fakültesine geçti. İktisat fakültesinde bir yıl öğrenim gördükten sonra ayrılıp dil, tarih ve coğrafya fakültesinde tiyatro bölümüne geçti. Burada da, bir yıl okuduktan sonra ayrılarak özel gazetecilik ve halkla ilişkiler yüksek okulundan mezun oldu.



Nahit Duru, Gazeteciliğe 1966 Ulus Gazetesi’nde başladı. Barış, Ankara Telgraf ve Hürriyet gazetelerinde muhabirlik yaptı. Toplum ve Yedi Gün dergileri ile Politika, Flaş ve Dünya gazetelerinde görev aldı ve ayrıca Parlamento muhabirliği yaptı.

1980 sonrası Nahit Duru, Arayış Dergisi’nin yazı işleri müdürlüğünü yapıp ardından Türk Haberler Ajansı’na girdi. 1994’te ise Best FM’de genel koordinatörlük görevini yürüttü.

Nahit Duru, aynı zamanda 1980 dönemini anlatan “Arayış” isimli bir de kitap yazdı. Nahit Duru'nun kitabın da, Ecevit’in özel notlarıyla, 12 Eylül darbesinin henüz birinci yılında, çok zor koşullar altında verilen demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesi anlatılıyor.

Usta gazeteci son olarak ABC Gazetesi’nde yazılarının yayımlanmasının yanı sıra, Tele 1 Yayın Kurulu Üyeliği ve ABC Gazetesi Ankara temsilciliği görevini de yerine getirdi. Duru, geçirdiği rahatsızlığına rağmen 12 Eylül darbesinin konuşulduğu “Kulis” programına katılmış ve darbe dönemine dair tanıklıklarını anlatmıştı. Programdan sonra geçirdiği kalp krizinin ardından hastaneye kaldırılan duayen gazeteci, 13 Eylül akşamı yaşamını yitirdi.