MANİSA / İHA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Askeri zaferin arkasından bir diplomatik başarı sağlanabilseydi, Kıbrıs sorunu çözülebilseydi bu gün bu sancıları biz yaşamayacaktık" dedi.
Akhisar Genç İşadamları Derneğinin (AKGİAD) davetlisi olarak konferans vermek üzere Akhisar’a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Akhisar Belediyesi Hüsnü Kahraman Kültür Parkı içindeki yaşam alanı Gölet Büyük Salonda “Tarih Perspektifinde Türkiye-Kıbrıs İlişkileri” başlıklı konferans verdi. Konferans saat 20.00’de saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Konferansın açılış konuşmasını AKGİAD Başkanı Özkan Kalın yaptı. Özkan Kalın; toplumların hayatlarında bazı günler olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İşte bu gün öyle bir günü yaşıyoruz. Tarih bu günü KKTC 2. Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali Talat’ın Akhisar’da konferans verdiği gün olarak kaydedecektir. KKTC 2. Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali Talat, “Tarih Perspektifinde Türkiye-Kıbrıs İlişkileri” konferansını sunacak. Cumhurbaşkanımızın değerli vizyonlarından çok şey kazanacağımızı biliyorum" dedi.
Talat da, “Tarih Perspektifinde Türkiye-Kıbrıs İlişkileri” konulu konferans vermek için kürsüye çıktı. Akhisar’ı kısa bir süre içerisinde çok iyi tanımaya çalıştığını belirten KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ”Akhisar’ın çok güzel bir ilçe olduğunu gördüm. Buradan AKGİAD Başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve eşlerine eşimle ben çok teşekkür ediyorum. Bu akşam benim için çok özel ve önemli bir gün. İki gün içerisinde Akhisar’ı çok hızlı bir şekilde tanımaya çalıştım. Burada olmasaydım önemli olan çatışmaların başladığı 21 Aralık 1963’ü anma etkinliğinde bulunacaktım” dedi.
Gazilerimize Teşekkür
Mehmet Ali Talat, burada Kıbrıs gazileriyle karşılaştıklarını belirterek şunları söyledi: "Onların 1974 Kıbrıs Barış Harekatında tüm varlıklarıyla yaptıkları katkı için içtenlikle teşekkür ediyorum. Gazilerimize uzun ömürler, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Akhisar’a gelmeden önce yaptığım araştırmada Soma’da ekmek parası kazanan işçilerin acı bir şekilde şehit olmalarını hatırladım onlara da rahmet geride kalanlara sabırlar dilerim. Burada Akhisar Belediyespor’a da Süper Lig’de oldukları için başarılar diliyorum.”
21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıslı Türklere saldırılar başlamıştır
Mehmet Ali Talat, konferansın konu başlığının “Türkiye-Kıbrıs İlişkileri olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kıbrıs sorunu nasıl başladı, nasıl bu noktaya geldi ve şimdi hangi noktadadır. Kıbrıs sorunu 1954 yılından beri yani 60 yıldır, Birleşmiş Milletlerin (BM) gündemindedir. O dönemde İngiliz sömürge idaresi Kıbrıs’ı elden kaçırmamak için Türkiye’yi Londra konferansına davet etmiş, böylece bir Türk-Yunan, Kıbrıslı Türk- Kıbrıslı Yunan sorunu haline gelmiştir. 21 Aralık 1963 de Kıbrıslı Türklere saldırılar başlamıştır. 6-7-8 Ağustos 1964 çok önemli bir tarihtir. Kıbrıslı Türklerin bu direnişi dünyaya duyuruldu. Türkiye o tarihten sonra Kıbrıslı Türkleri korumakta kararlı olduğunu gösterdi. Anlaşmayı Makaryos ret etti ve iyi ki ret etti, çok büyük olasılıkla Kıbrıs Cumhuriyeti tamamen Kıbrıslı Rumların kontrolünde bir devlet olarak bu gün hayatta olabilecekti. Türkiye kararlılıkla özellikle o fırsatı iyi kullanarak, doğru bir politika güderek Ada’ya müdahale etti.”
Mehmet Ali Talat; bu müdahalenin 1974 Barış Harekatını yani bu günkü duruma gelene kadar yeni süreci ortaya çıkardığını söyledi.
Kıbrıslı Türklerin akan kanını durdurduğunu ama Kıbrıslı Türklerin sorunlarının çözülemediğini belirten Talat, sözlerine şöyle devam etti: "Askeri zaferin arkasından bir diplomatik başarı sağlanabilseydi, Kıbrıs sorunu çözülebilseydi bu gün bu sancıları biz hiç yaşamayacaktık. 1983 yılında KKTC ilan edildi. Birçok BM kararı arka arkaya geldi ve Kıbrıs sorununu bu günkü noktaya kilitledi. 1983 yılında KKTC ilan edildi, BM güvenlik konseyi toplandı bu devleti yasa dışı ilan etti. Bu gün can güvenliğimiz var. BM güvenlik konseyi kabul etmediği sürece Kıbrıslı Türkler dünyada bir aktör olamaz. 1983-1984 yıllarında Güvenlik Konseyi de kararlarını aldı, Kıbrıslı Türklerin önünü tıkadı. 2004 yılına kadar biz bu vizyondan uzak durduk. 2002 yılında o meşhur Annan Planı BM tarafından taraflara sunuldu."
Mehmet Ali Talat, bu durumun dünyanın dikkatini çektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: ”Dünya bize sempati ile baktı. Türk Diplomasisi büyük destek verdi. İmkanları değerlendirmemiz gerekiyor, burada önemli olan vizyondur. Gerçekleri görüp ona göre mi hareket edeceğiz, yoksa duygularımızla mı hareket edeceğiz. Kıbrıs Rum kesimi müzakerelerden kaçarak masaya oturmuyor. Doğru politikayla KKTC ve Türkiye tarafı bu yeni şartları bizim lehimize ilerletebilir. Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum."
Yaklaşık 2,5 saat süren konferans sonunda AKGİAD Başkanı Özkan Kalın, KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a plaket, ikinci Başkan Bilal Özükırmızı, TUGİK’in plaketini verdi. Sonra protokol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Mehmet Ali Talat, Akhisarlılarla konferans verdi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Askeri zaferin arkasından bir diplomatik başarı sağlanabilseydi, Kıbrıs sorunu çözülebilseydi bu gün bu sancıları biz yaşamayacaktık dedi.
Yorum Yazın