Cansu Türkmenlio -
İHA - İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantılarında dünyanın farklı yerlerindeki sorunlar masaya yatırıldı. Bu yıl 46’ncısı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ikinci gününde WEF Başkanı Klaus Schwab moderatörlüğünde “Kıbrıs’ı Birleştirmek” başlıklı özel oturumda Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile ilk kez uluslararası bir platformda bir araya gelerek Ada’nın geleceğini konuşan ve el sıkışan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos temaslarını İHA muhabirine değerlendirdi. İlk kez Kıbrıslı Türk lider olarak Davos’ta bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Akıncı, yoğun temaslarda dünyanın farklı yerlerinden gelen devlet başkanları ve hükümet başkanları ile temaslarda bulunma, ikili görüşmeler gerçekleştirme fırsatı bulduğunu belirterek, “İlk kez Kıbrıs’tan iki lider ortak bir platformu paylaştık Davos gibi bir yerde. Arada farklılıklar olsa da olumlu mesaj verdik. Çünkü Kıbrıslı Rumlar ve Türkler hep uluslararası platformlarda birbirinin boğazına sarıldı bu kadar yıldır. İlk kez Kıbrıs’ta çözüm doğrultusunda iki tarafın da istekliliği, buna giden yolda mesafe alındığı ve uluslararası toplumunda bu sürece desteğinin gerekli olduğu mesajı ortaklaşa verildi. Sanıyorum bu Davos açısında yeni bir şey. Hem bizim burada bulunuşumuz ve eşit statüde bir panelde konuşmacı olarak davet almamız hem önemli bir ilki oluşturuyordu hem de bu ortak platformdan ortak mesajın dünyaya yansımış olması da sanıyorum önemliydi” dedi.
BM Genel Sekreteri’nin de burada olması nedeniyle üçlü bir zirvenin gerçekleştirildiği bildiren Akıncı, “Bu da benim yine bir ilki oluşturuyor. Çünkü Ban Ki Moon ile iki kez ile görüştüm ancak üçlü zirve olarak sayın Anastasiadis’in de bulunduğu ilk zirve oldu. Orada da süreci değerlendirdik. Müzakere sürecinde hangi adımları atmamız gerek bunların genel değerlendirmesini yaptık” ifadelerini kullandı. Akıncı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptıkları görüşemeye değinen Akıncı, ekonomik, sosyal, siyasal konuların değerlendirildiği yemekte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Norveç Başbakanı, NATO Genel Sekreteri ile kısa süreli de olsa sohbet gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
“UMARIM 2016 BARIŞ YILI OLUR”
Görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade eden Akıncı konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Buradan bir mesaj önemli. Kıbrıslı Türkler çözüm için kararlılıklarını devam ettiriyorlar. Eşitliğimizin, güvenliğimizin, özgürlüğümüzün içerileceği bir çözüm, iki kesimli, iki toplumlu federatif bir çözüm, siyasal eşitliğe dayalı bir çözüm bizim tıpkı 12 yıl önce desteklediğimiz Annan Planı gibi yine hedefimizdir. Bu hedefi gerçekleştirmek için iyi niyetler çalışmaya devam edeceğiz. Uluslararası toplumun da buna desteğinin olması son derece önemli. Kolektif çabaya ihtiyaç var ve biz çözümün daha başka yararlarını gözetiyoruz. O da nedir. Kıbrıs’ta bir çözüm demek Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yataklarının Kıbrıs üzerinden Türkiye vasıtası ile Avrupa’ya açılabilmesi demek. Enerji koridorunun güvenli bir şekilde Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşabilmesi demek. Çözüm demek ne demek Türkiye’den Kıbrıs’a akamaya başlayan suyun Kıbrıs’ın tüm insanların yararına sunulabilmesi demek. Ayrıca Kıbrıs örneğinden büyük trajedilerin yaşanmakta olduğu Ortadoğu halklarına da olumlu bir mesajın gitmesi demek. Bütün bunları sonuçları sonuçlandırmak için var gücümüzle çalışacağız. umarım 2016 yılı Kıbrıs için barış yılı olur”.
İlk kez Kıbrıs'tan
İlk kez Dünya Ekonomik Forum toplantılarına davet edilen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk defa Kıbrıs'tan iki liderin ortak bir platformu paylaştıklarını kaydederek, 'Arada farklılıklar olsa da olumlu mesaj verdik. Çünkü Kıbrıslı Rumlar ve Türkler hep uluslararası platformlarda birbirinin boğazına sarıldı bu kadar yıldır' dedi.
Yorum Yazın