TİC Holding Header
  • USD 32.385
  • EUR 35.067
  • Altın 2324.965
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Üşenmeyip peşine düştüğü başvurularından 5 bin 406 liralık iade kazandı

İzmir'de haksızlığa uğradığını savunarak tüketici hakem heyetlerinden Yargıtay'a uzanan hak arama hikayelerine imza atan İbrahim Çetin, yaptığı başvurulardan 5 bin 406 lira iade kazandı.
AA -

İZMIR (AA) - Karabağlar ilçesi Yunus Emre Mahallesi'nde ikamet eden 40 yaşındaki elektrik tesisatçısı İbrahim Çetin, pek çok tüketicinin karşılaştığı ancak peşine düşmeye üşendiği haksızlıklara karşı verdiği mücadelesiyle tanınıyor.

Faturalarını en ince detayına kadar kontrol eden, gördüğü haksızlıkların giderilmesi için kurumlarla temasa geçen Çetin, sonuç alamaması halinde Tüketici Hakem Heyetinin yolunu tutuyor.

2018'den bu yana sonuçlanan 4 başvurusundan toplam 5 bin 406 lira iade kazanan Çetin, benzeri sorunlar yaşayan çevresindekilere de hak arama yollarını gösteriyor.

Çetin, AA muhabirine, haksızlığa tahammül edemeyen bir insan olduğunu, sadece kendisine değil başkalarına yapılan haksızlıklara da sessiz kalamadığını söyledi.

Hak arama yolculuğunun 2018 yılında bir mobilya firmasından aldığı klimayla başladığını, dış ünitenin çok ses yapması üzerine iade için firmaya başvurduğunu anlatan Çetin, olumsuz yanıt alması üzerine Karabağlar Tüketici Hakem Heyetine başvurduğunu ve klimaya ödediği 2 bin 418 lirayı geri aldığını belirtti.

Haklılığı en üst yargı kurumunca onaylandı

Aynı yıl başlayan diğer dosyasının ise haberlere konu olduğunu anımsatan Çetin, elektrik faturası düşük geldiği için dağıtıcı firmaya başvurduğunu, firmanın da kendisine kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle ceza kestiğini ve dava açtığını dile getirdi.

Davada haklı bulunduğunu, kararın Yargıtay 2. Ceza Dairesince de onaylandığını vurgulayan Çetin, mahkeme kararı sonrası yine tüketici hakem heyetinin yolunu tuttuğunu, bu süreçte ödediği 2771 lirayı da 2022 yılında geri aldığını kaydetti.

Çetin, 2021 ve 2022 yıllarında de interneti kesik olmasına rağmen firmanın gönderdiği faturalara itiraz ederek 168 lira ve 49 liralık iadeler almayı başardığını ifade etti.

Yasal haklarını ve haksızlık karşısında ne yapması gerektiğini iyi bildiğini aktaran Çetin, şöyle konuştu:

"Giderim başvurumu yaparım, tereddüt etmem. Bazı firmalar 'hakkını aramak senin en doğal hakkındır, istediğini yapabilirsin' diyor ama bu üstü kapalı tehdit gibi aslında. 'Nereye şikayet edersen et. Bir şey elde edemezsin' demektir. Karşı taraf bu politikayı yaptığı zaman ona aldırış etmeyin. O zaten sizi yıldırmak için yapıyor. Yıldırmak için mahkemeye götürüyor. 'Aman buğraşmayayım, boşver' deyip yılsın, vazgeçesin diye yapıyorlar. Ben 1 lira bile olsa gerekirse 100 lira veririm o 1 lirayı karşıdan alırım."

"Haksızlığın bir bedeli yoktur"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de tüketici hakem heyetine yapılan birçok başvuruda önemli olanın parasal iade değil tüketiciye yapılan saygısızlığa, haksızlığa itiraz olduğunu söyledi.

Ne kadar çok başvuru olursa firmaların o kadar tüketiciye saygılı olacağına inandığına işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

"Biz tenezzül etmeyerek belki haksızlıkların devamına katkı sağlıyoruz ve bunun farkında değiliz. Ne kadar çok hakkımızı ararsak bir sonrakinde haksızlığı yapamazlar. Çünkü ona bir bedel ödetiyoruz. Şimdiye kadar bedel ödemedikleri için devam ediyorlar. Ben çok fazla kişiyle, hukuk şirketiyle ve sağlayıcıyla görüştüm. Hepsi diyor ki 'Başkanım 100 kişiye gönderiyoruz sadece 5'i itiraz ediyor. Onu da geri veriyoruz ama 95'ini alıyoruz diyor.' Bu onları cesaretlendiriyor. Bize bir haksızlık yapılıyorsa bunun bir bedeli yoktur. Bedel biçtiğimiz için devam ediyor aslında bu iş. Bir sonrakinde yine aynısını yapıyorlar."


Muhabir: Mustafa Güngör