Etiketlerde hayvan görseli kullanımı yasaklandı
Yeni düzenlemeye göre, tereyağı ürünlerinin etiket, reklam ve tanıtım materyallerinde inek, koyun, keçi ya da manda gibi hayvan görselleri kullanılamayacak. Farklı süt türleri kullanılsa bile, yalnızca yazılı bilgi verilebilecek, görsel temsillerle tüketici yanıltılamayacak.
Tereyağı i̇çeriğine net sınırlar geldi
- Tuzsuz tereyağı: En az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 16 su, yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi
- Tuzlu ve çeşnili tereyağı: En az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 16 su, yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi
- Sadeyağ ve çeşnili tereyağlarda aroma verici madde kullanımı yasaklandı
- Çeşni maddeleri, etikette açıkça belirtilmek zorunda
- Ayrıca, bu ürünlerde kullanılan süt ve yoğurt da ilgili mevzuata uygun olacak. “Starter kültür” gibi üretim teknolojileri ise yalnızca tipik aroma sağlamak amacıyla kullanılabilecek.
Tereyağının tuz içerip içermediği, tuz oranı, çeşni maddesi ve miktarı, artık temel görüş alanında açıkça belirtilecek. “Tuz ilave edilmemiştir” veya “tuzlu” gibi ifadeler, hem içerik hem görsel anlamda zorunlu hale getirildi.
Taklit ve yanıltıcı ürünler piyasadan çekiliyor
Yeni düzenleme ile önceki mevzuatta yer alan "yarım yağlı tereyağı", "dörtte üç yağlı tereyağı" gibi ürün kategorileri yasaklandı. Bu ürünlerin üretimi ve satışı artık mümkün olmayacak. Böylece tüketicinin yağ oranı üzerinden yanıltılması da önlenecek.
Bakanlığa göre bu değişiklikler, sadece tüketiciyi korumayı değil, aynı zamanda sektördeki haksız rekabetin önüne geçmeyi ve ürün kalitesini artırmayı hedefliyor. Tebliğ ile ayrıca diğer ilgili yönetmeliklerdeki tarih ve isim atıfları da güncellendi.