ANKARA / İHA - BDDK’nın oranları açıklamamasından kaynaklanan yasal boşluktan yararlanan bankaların 60 kalemde kesinti yaptığına değinen TESK Genel Başkanı Palandöken, yasal boşluk acilen giderilmesi gerektiğini ve bunun içinde BDDK’nin yeni Tüketici Kanunu kapsamında belirlemesi gereken bankaların alacağı komisyon, aidat ve masraflara yönelik gerekli çalışmalar yapılarak kamuoyuna açıklanmalı ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Hesap işletim ücreti, kart yenileme, sanal kart, hesap özeti ve dekont gibi 60 kalemde kesintiye artık son verilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, “Bu kural tanımamazlık biran önce son bulmalı. Çünkü 2013 yılı itibariyle bankaların fırsat gelirleri milyarları aştı” diye konuştu.
“AİDATSIZ KART ÇIKARTILMALI”
Yeni çıkarılan Tüketici Kanunu’nun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kart veren kuruluşların aidatsız kart çıkarması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Yeni yasa ile birlikte kart çıkaran kuruluşlar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorundadırlar. Ayrıca değişik özellikleri olan kartlarında tüketici tercihine sunulması gerekmektedir. Tüketici ister ücretsiz kartı isterse farklı özellikler ve avantajlar sağlayan ücretli kartı tercih etmekte serbest olacaktır. Tüketicinin bilinçli olarak kendi isteği doğrultusunda hareket ederek çıkarını korumasına olanak sağlanıyor. Bir an önce kart çeşitliliği hayata geçirilmelidir” dedi.
Palandöken BDDK'yı göreve çağırdı
Bankaların değişik isimler adı altında aldıkları yaklaşık 60 çeşit kesintinin mutlaka sona ermesi için BDDK’yı göreve çağıran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankalar vatandaşlardan değişik isimler adı altında 60 kalemde kesinti yapıyor. Yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ve bankaların tüketicilerden aldıkları ücretlere sınırlama getirilmesine rağmen hala bazı bankaların bu tahsilâtlara devam etmeleri oldukça yanlıştır. Bu yanlışın düzeltilmesi ve vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi için acilen BDDK harekete geçmelidir dedi.
Yorum Yazın