TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.092
  • Altın 2281.987
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

(Özel) Uludağ’da kar sularının eridiği mağarada ölümüne macera

Bursalı dağcılar Aras Şelalesinin gözelerinde ilk kez 4 yıl önce keşfedilen 100 metrelik mağaraya ikinci kez girdi. Mağaradan gelen gürültüye doğru ilerleyen dağcılar eriyen kar suları ile beslenen şelaleyi geçmeye çalışırken adrenalin dolu anlar yaşadı.
Bursa’da Uludağ’ın zirvesinin güneyinde yer alan Aras Şelalesi gözelerinde 4 sene önce 100 metrelik mağara keşfedildi. Uzmanların zor şartlarda yaptığı keşif kamera ile görüntülenip ölçümlenerek mağaracılık litaratürüne kazandırıldı.
Dik bir yamacın kenarında yaklaşık 15 metre yüksekte bulunan mağaranın içi uzun yıllardır merak konusuydu. Ancak iyi bir kaya tırmanışçısının tırmanabileceği kadar yüksekte bulunan mağaraya 4 yıl sonra yine aynı ekipten Bursalı usta dağcı İsmet Şentürk girip görüntüledi.
Bu sefer eriyen kar yüzünden suyun çok olduğu mağaranın üzerine ipler yardımıyla istasyon kurup tırmanan usta dağcılar azgın akan kar sularına rağmen mağaranın içerisine girmeyi başardı. Dar tünelden uzun süre mağaranın odalarına doğru ilerleyen dağcılar içeriden gelen uğultu sesine doğru ilerlediklerinde bir süre sonra eriyen kar suları sebebiyle mağara içerisinde oluşan azgın akan şelale ile karşılaştı. 4 sene önce şelalenin olduğu alanda geniş odaların olduğunu aktaran dağcılar; suyun debisi ve yüksekliği sebebiyle mağara içerisinde daha fazla ilerleyemedi. Mağara içerisinde yaşanan adrenalin dolu o anlarda usta dağcı Şentürk’ün kamerasına anbean yansıdı.
Mağaranın ağzına tepeden hat döşeyerek inen ve içerideki soğuk suyun etkisiyle biraz zorlandıklarını ifade eden İsmet Şentürk, "Oldukça soğuk suda göğüs hizasına kadar suya girilerek gezilen mağara, dar ve suyun aşındırmasıyla oldukça keskin kayalar içeriyor. Suyun çok olduğu zamanlarda girilmesi mümkün olmayan mağara amatörler için tehlikeli olabilir" dedi.
4 sene önceye göre su seviyesinin şelalede bir hayli arttığını gözlemlediklerini belirten Şentürk, "Kurak geçen bir dönemin ardından su seviyesinin bu denli yüksek olması çok sevindirici burası Bursa’nın aynı zamanda içme suyunu karşılayan önemli bir kaynak diye konuştu.