• Genel

Karbon ayak izini hesaplatan ilk “Ticaret Odası”

Avrupa Yeşil Mutabakat Uyum Süreci ile ilgili üyelerine örnek olmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Ticaret Odası, Türkiye’de kurumsal karbon ayak izini hesaplayıp doğrulatan ilk Ticaret Odası oldu. “Öncü ve Örnek Oda” olma vizyonundan hareketle çalıştıklarını ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, ilerleyen dönemde kurumsal karbon ayak izini düşürmeye yönelik aksiyonlar alacaklarını vurguladı.
İzmir Ticaret Odası, küresel ısınmaya sebep olan emisyonların karşılaştırılabilir bir şekilde hesaplanmasını sağlayan karbon ayak izini tespit etmek için önemli bir çalışmaya imza attı. Yaklaşık olarak 4 ay süren hesaplama ve doğrulama süreci, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Görkem Üçtuğ danışmanlığında, İzmir Ticaret Odasının ilgili birimlerinin yoğun çalışmaları ile 2023 yılı verileri kullanılarak ilerledi. Hesaplama, Kapsam 1,2,3 olmak üzere, tüm kategorilerde veri setleri kullanılarak gerçekleştirildi. Doğrulama süreci ise, TÜRKAK tarafından yetkilendirilmiş kurum olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) denetçilerinin yoğun ve titiz çalışmaları sonucunda tamamlandı.

Özgener: "Karbon ayak izimizi düşüreceğiz"
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir Ticaret Odası olarak öncü Oda olmanın gururunu bir kez daha yaşadık. Odamız; üyelerine, faaliyetlerini daha ileriye taşıyabilmeleri için geniş bir yelpazede hizmet sağlıyor. Önceliğimiz; üyelerimize, kentimize ve ülkemize fayda sağlayacak projelerle en çok katma değer oluşturan, hizmet üreten ve tüm bunları yaparken her geçen yıl emisyonu azaltmayı da başarabilen Oda olabilmek. Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Doğrulama süreçlerine ilişkin üyelerimize ve diğer Odalara örnek olma amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışma, ilerleyen dönemde kurumsal karbon ayak izimizi düşürmeye yönelik aksiyonlarla devam edecek” dedi.

Prof. Dr. Üçtuğ: "İlham veren bir çalışma"
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Görkem Üçtuğ, Kurumsal karbon ayak izi projelerinin teknik açıdan karmaşık çalışmalar olduğuna dikkat çekti. Proje kapsamında enerji tüketimleri, her türlü malzeme satın alımı, atık oluşumu, seyahat bilgileri, kurum bünyesindeki soğutucu ve yangın söndürücü gaz envanteri gibi farklı konularda bilgi derlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Üçtuğ, “İzmir Ticaret Odası, farklı departmanlardan gelmesi gereken bu bilgilerin temin sürecini mükemmel bir uyum ve koordinasyonla gerçekleştirdi. Veriler elde edildikten sonra, son teknoloji ürünü bir yazılım kullanarak hesaplamaları tamamladık. İzmir Ticaret Odası gibi büyük bir yapının gerçekleştirdiği bu projenin, diğer kurumlara ilham verici bir örnek teşkil etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Karbon ayak izi nedir
Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Atıkların azaltılması, ambalajsız tüketilebilecek ürünlerin ambalaj kullanmadan tüketilmesi, karbon ayak izini küçültür. Kaloriferlerin petek ısıları en alt düzeyde tutulmalı, binalar yeteri kadar havalandırılmalıdır. Buralarda yapılacak iyi bir ısı yalıtımı doğal gaz faturaları meblağını ve karbon ayak izini küçültmede önemli bir rol oynar. Elektrik için yenilenebilir enerji kullanmak, tasarruflu ampuller, buzdolapları, klima cihazlarını tercih etmek de karbon ayak izini etkileyen faktörler arasında yer alır.
Cem Sultan
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat