• Genel

Hayvan ticareti son buldu, barınaktaki canlılar kurtuldu

Türkiye'de yıllardır hemen hemen toplumun her kesmi Hayvanları Koruma Kanunu'nun güncellenmesini istiyordu. Bu çabalar sonucunda 9 Temmuz 2021 tarihi itibariyle TBMM tarafından petshoplarda kedi-köpek satışı yasağı kabul edilip 14 Temmuz 2022 tarihinden itibaren bu uygulama başladı.
Hayvan ticareti son buldu, barınaktaki canlılar kurtuldu
Meriç Demirci - 14 Temmuz 2022 tarihinde başlayan bu uygulama ile birlikte artık petshoplarda kedi köpek satışı yapılamayacak. Bu işyerlerinde bu tarihten sonra kedi ve köpek türlerinin bulundurulması yasak olacak. Bu değişikliğin evcil hayvan sahiplenilmesini artırması, vatandaşların barınaklara yönelmesini sağlaması bekleniyor.

Ülkemizde yürürlüğe giren 'Hayvanları Koruma Kanunu' genelgenin kısaca içeriği
Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliğin kabul edilmesiyle 14 Temmuz 2022 tarihinde Türkiye'de petshoplarda kedi köpek satışı yapılması yasaklandı.

2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan başlıca düzenlemelerden biri petshop vitrinlerindeki hayvan satışının yasaklanıp petshoplardaki kataloglardan ve internetteki belli ilan sitelerinde satışa devam etmesi. Ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpek bulundurulmasına rağmen Bakanlıkça izin verilen ev hayvanı üretim yerlerindeki kedi ve köpeklerin satışı yapılabilecek. Bu düzenleme 9 Temmuz 2021 tarihinde TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Ayrıca 23 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen genelgeyle de petshoplar artık Kasaplar Odasına bağlandı. Petshop dükkanı açmak isteyen girişimciler artık Kasaplar Odasına başvuru yapması gerekiyor.

Peki dünyadaki durum ne, diğer ülkelerde evcil hayvan edinme bizim ülkemiz kadar kolay mı ?
Dünya genelinde hayvan satışı, evcil hayvan edinme Türkiye'ye göre daha zor. Belli koşullar, sınırlamalar, testler, anlaşmalar; besleyecek kişinin eğitim düzeyine bakılıyor. Hatta içlerinde evcil hayvan besleyenlere vergi ödettiren ülkeler var.

İngiltere'de hayvan satışı sadece sınırlı sayıdaki petshoplarda yapılıyor. Petshop açmak ise ülkemizdeki kadar kolay değil. Hayvan satışı yapmak isteyenler, hayvanların bakımını düzenli olarak yapması gerekir. Her hayvanın tüm hayatı boyunca ve bir yıl içinde kaç kez doğum yapabileceği yasayla belirlenmiş. Hayvan satışı yapan kişiler şehirlerindeki yerel komisyondan lisans almak zorunda olup, en ufak şikayette bu komisyon tarafından lisanslarına son veriliyor.

Avusturya'da 2004 yılında kabul edilen kanuna göre, hayvanlar insanların bakma sorumluluğunda olduğu insana eş varlıklar olarak kabul ediliyor.

Hollanda'da sadece hükümetin belirlediği listede yer alan hayvanlar evcilleştirilebilirken, liste dışındakiler hastalık, güvenlik ve sağlık gerekçeleriyle evcilleştirilemiyor. Satın aldıkları veya sahiplendikleri köpekleri sokağa bırakanlar yüklü para cezalarıyla karşı karşıya kalıyor. Ülkede köpek sahiplerinin 14 gün (yeni doğan köpekler için 7 hafta) içinde köpeklerini bağlı oldukları belediyeye kaydetmeleri zorunlu. Ayrıca yıllık yaklaşık 120 avro köpek vergisi ödemeleri gerekiyor.

Fransa'da Yaklaşık 800 barınaktan, evcil hayvan sahiplenmek isteyenler çoğu zaman tüm aile bireylerini kapsayan belirli bir prosedürden geçiyor. Aralık 2021'den itibaren de evcil hayvan sahiplenen veya satın alanların, "taahhüt ve bilgi sertifikası” imzalaması gerekiyor. Sertifikayla yeni evcil hayvan sahiplenecekler, hayvanları hakkında gerekli bakım, aşılama ve finansal maliyet gibi konularda bilinçlendiriliyor.

Almanya'da evcil köpek besleyenler 72 ila 186 avro arasında köpek vergisi ödemek zorunda. Eğer köpek "tehlikeli" köpek türü arasında yer alıyorsa bu vergi daha da yükselebiliyor.

İsveç'te ise hayvan doğum yaparsa 90 güne kadar doğum iznini alınabiliyor.

Peki dünyadaki bu uygulamalar mantıklı mıdır?
Yeni sistem dünyasında artık insanların tüketimi ağırdır. Tüketim sadece ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleşirken, 21. yüzyılda ihtiyaçlar sıradan şeylere dönüşüp insanlar daha fazlasını elde etmek ister. Hayvanların bu tüketim sistemi içerisinde mağdur olmaması adına yapılan uygulamalar, modern dünyada gerek evcil hayvan edinme gerek koşulları olsun mantıklı bir sistem içerisindedir. Neredeyse her modern ülke, hayvanları insanla eş değer tutmakta. Tıpkı bir kadın doğum yaptığı zaman ona doğum izni verildiği gibi İsveç'te hayvana doğum izni verilmesidir. Onların canı insan bedenimizinki kadar kıymetli olduğunu gösteren sistemin kanıtı belki de sokaklarda kedi-köpek sayısının çok az olup sokağa da atmaya çalışanlara çok ağır yaptırımların olmasıdır. Köpekler üzerinden vergi alma durumu da çok tartışılmaktadır ama sonuç olarak bu uygulama da bir nevi haklı olarak yapılmaktadır. Çünkü bir hayvanı parayla ödediğimiz zaman ona ait sorumluluğumuz olur, onlarla daha çok ilgilenir hatta onun gerekli sağlık kontrollerini yapıp en uzun ne kadar yaşatabiliriz gözüyle bakmaktadırlar.

Dünya ile ülkemizdeki kıyaslama
Saydığımız ülkelerle Türkiye'yi kıyasladığımız zaman diğer ülkelerden farkı çoktur. Örneğin sokakta başıboş köpeklerin çoğu insanlara saldırmaktadır. Modern ülkelerde ise sokaklarda neredeyse köpek bulamayız. Onların saldıracakları bilincinde olup onları barınaklara yerleştirirler. Ülkemizde kolayca petshop dükkanların açılabileceği gibi devlet, petshopları 'Kasaplar Odasına' bağladı. Bu olay sosyal medyada tepkiler alırken bu durum insanların aceba Kasaplar Odasının petshoplarla ne iş yapacağı düşüncesine de uyandırdı. Hemen hemen çoğu modern ülkede petshop dükkanı açmak kolay değil. Belli ülkelerde sınırlı sayıda olmakla birlikte petshopların lisans, sertifika alma koşulları vardır. Diğer ülkelere baktığımızda ise evcil hayvan doğum yaparsa onu belediyeye kayıt etmesi gerekmektedir. Onun sağlık bilgisi, yaşı vb. durumlarını görmek biz insanlar için en iyisi olur. 

Hayvanseverlerin ve vatandaşların genel yorumları
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, "Belki eskisi gibi satışlar olmayacak ama aynı kişiler size katalogdan sunum yapacak. İnternetten hayvan seçim olanağı olacak" dedi.

Hayvansever denilince ilk akla gelenlerden biri olan Ömür Gedik, Hürriyet gazetesinde yazısında, 'Keşke olmasa dedik ama ancak petshop satışını yasaklatabildik. Petshop’larda, devam eden kuş satışlarının da bir an önce son bulması en büyük dileğim.'' dedi.

Yıllardır evinde kedi besleyen Gülay Alpagut, Ogün Haber editörlerine verdiği demeçte; ''Petshoplarda düzenlenen vitrin hayvanı satışı yasaklanması kanunu maalesef kısır bir döngüdür internet sitelerinde ve ayrıca ev hayvanı üretim yerlerinde kedi ve köpek satışına devam edilebiliyorsa bu kanunun sadece göstermelik olduğunu düşünüyorum.'' dedi.

Üniversite öğrencisi Elif Kurtuluş ise ''hayvanat bahçelerinin de olursa yasağa dahil edilmesi gerekir. hayvanların yaşadığı zulümden dolayın maalesef petshopların önünden geçemiyorum.'' dedi.

KAYNAKLAR :
14 Temmuz 2021 günü yayınlanan Resmi Gazete
www.turktarim.gov.tr
www.dogrulukpayi.com
Yorum Yazın
  • Recep Özmen
    güzel bir bilgilendirme emeği geçenlere teşekkür ederim