• Genel

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türk bilim adamları Türkiye'ye dönecek

Dünyanın tanınmış üniversitelerinde çalışan Türk bilim adamlarıyla bağlantı kurduklarını belirten Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, bu bilim adamlarının üniversite bünyesinde kurdukları yeni bilim merkezlerinde çalışmaya hazır olduklarını söyledi.
Dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türk bilim adamları Türkiye'ye dönecek
Ozan Koltuk - Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi bilimsel araştırmalar için projeler geliştiriyor. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, bu alanda yapılan çalışmalara ürüne dönüşüm sürecine kadar destek olduklarını söyledi. Prof. Dr. Tüzgen, üniversite için ilk adımda 25 milyon TL yatırım yaptıklarını, Kalkınma ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlık’larından da alacakları destekler neticesinde, sağlık alanında çığır açacak bilim üretmeye hız vereceklerini kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kurulan Bezmialem Vakıf Üniversitesi, sahip olduğu enstitülerle sağlık bilimleri alanında yapılan araştırmalara öncülük ediyor. Bilimsel araştırmalara, proje aşamasından, ürüne dönüşüm sürecine kadar destek olduklarını ifade eden Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, tarihi bir mekânda 170 yılı aşkın süredir sağlık hizmeti verdiklerini ve aynı amaç ile hizmetlerine devam edeceklerini söyledi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin gerçek bir vakıf üniversitesi olduğunu belirten Prof. Dr. Tüzgen, “Ülkemizde, özel üniversiteler kanunu olmadığı için, devlet üniversiteleri dışındaki tüm kurumlar, vakıf üniversitesi olduklarını söylüyor ancak kar getirmeyen bir faaliyet olan bilimsel araştırmalarda aktif değiller. Biz Bezmialem Vakıf Üniversitesi olarak araştırmacılarımızın ihtiyacı olan fiziksel altyapıyı üniversitemizde oluşturduk ve Türkiye’deki tüm araştırmacılar için kurslar düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ARAŞTIRMACILARA DESTEK VERİYORUZ”
Kurumsal olarak yurtdışı ile bağlantıları olduğunu ve araştırmacılara destek verdiklerini belirten Prof. Dr. Saffet Tüzgen, “Projesi olan, kabul gören, yayına dönüşen ve ürün haline gelen her araştırmacımıza, bu dört aşama için ayrı ayrı ödül veriyoruz. Ayrıca araştırmacılarımız Türkiye’de yeteri kadar kaynak bulamadıkları durumlarda yurtdışı desteği de alabiliyorlar. Yurtdışındaki üniversitelerle yaptığımız anlaşmalar, sadece kağıt üzerinde kalmıyor. Eğitimde işbirliği anlaşmaları ve konu bazlı işbirliklerimiz var. Yakın zamanda John Hopkins Üniversitesi ile öğrenci ve hoca değişimi konusunda anlaşma imzaladık. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere başta olmak üzere yurtdışından araştırmacılarla bağlantı kurduk. Oxford, Cambridge, Sheffield, John Hopkins ve Harvard üniversitelerinde çalışan Türk araştırmacılar, ülkemize geri dönecekler. Bu kapsamda, Farklı dallarda araştırmalar yapan 6 bilim insanımız, üniversitemiz bünyesinde fiili olarak çalışmaya başladı. Çünkü biz, bilim insanı yetiştirmek istiyoruz ve bu amaç doğrultusunda çeşitli alanlarda enstitüler kurduk” ifadelerini kullandı.

“25 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK”
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi olarak 25 milyon TL yatırım yaptıklarını ve Kalkınma ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlık’larından da destek almak istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Tüzgen, “Kanser, enfeksiyon, her geçen gün artan obezite araştırmaları ve daha bir çok hastalık için erken teşhisi ve tedavi yöntemi geliştirdiğimiz 8 ayrı laboratuvarlarımız var. Bezmiâlem Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü için Beykoz’daki Yuşa Tepesi’nde 4 bin 500 metrekare kapalı alanı olan 19 bin metrekarelik yerimizde, faaliyetlerimize devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞBİRLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ”
Yıllardır ülkemizde ihmal edilen üniversite sanayi işbirliği konusuna da katkı sağlayacaklarını ifade eden Tüzgen, “Bezmialem Üniversitesinde kurulan Biyoteknoloji Enstitüsünde, hâlihazırda ülkemizde üretilemeyen insülin, hormonlar ve milyonlarca dolar döviz kaybına neden olan aşılar gibi, endüstriyel ürünler üretilecek. Hekimlerimiz teknolojinin gelişmesiyle beraber yüzlerce alet kullanıyor. Bu aleti en iyi kullanan bilir. Sanayicilerimizde bunu üretebilecek güçte. Özellikle bu amaçla kurduğumuz Gastroenteroloji Enstitüsü’nde yeni aletlere patent alarak üretmeye başlayacağız” dedi. Adli Tıp Enstitüsü ile de özellikle zehirlenmeler konusunda hizmet vereceklerini ifade eden Prof. Dr. Tüzgen, adli tıp alanında uzman bilim insanları yetiştirmek istediklerini vurguladı.

Bir yılda 15 ayrı bilim dalında yüksek lisans ve doktora programları açtıklarını ve öğretim üyesi yetiştirme konusuna önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Tüzgen, gelecek yıl 8 ayrı bilim dalında daha doktora programı açmayı planladıklarını ve Eyüp’te açılacak yeni kampüste çalışmalarına hız vereceklerini söyledi.

“İHTİYAÇ SAHİBİ HASTALARI GERİ ÇEVİRMİYORUZ”
Bezmialem Vakıf Üniversitesi tarafından 2013 yılında kurulan ve Türkiye’nin uluslararası arenadaki sağlık vizyonunu geliştirmeyi amaçlayan Uluslararası Klinik (International Clinic), birçok ülkeden hasta kabulüne başladığını belirten Prof. Dr. Tüzgen, “Bu klinikte yabancı dil bilen hekim ve personellerimizle hizmet veriyoruz. Ayrıca bu klinikte tamamı Doçent ve Profesör olan hekimlerimizle sağlık hizmeti sunuluyor. Ücretlerimiz ise sabit ve şeffaf. Özel üniversitelerin bu konuda bizimle yarışması mümkün değil, çünkü biz gerçek bir vakıf üniversitesiyiz. Vakıfçılık geleneğinden geliyoruz ve bu nedenle ihtiyaç sahibi bir hastaya bakmak için Yeşil Kart bile aramıyoruz. Vatandaşlık numarasıyla yapılan araştırmada, üzerinde bir mal varlığı olmadığı sonucuna ulaşılırsa hiçbir hastamızı geri çevirmiyoruz” dedi.
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat