BURSA / İHA - Gençlerin ve çocukların, dünyadaki fen sistemleri ve yeni buluşlar için ufkunu açan bilim merkezleri dünyada hızla yayılıyor. Alışılmış eğitimin aksine, her konunun eğlenceli bir şekilde sunulmasını sağlayan bilim merkezleri, Amerika ve Avrupa’nın ardından Ortadoğu ve Afrikada’da her geçen gün çoğalıyor.
Türkiye’deki en kapsamlı bilim merkezini Bursa’da açan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de büyük bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Bursa Bilim Teknoloji Merkezi (BTM) Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, merkezlerin gençlerin yenilikçilik ve tasarımcı ruhunu geliştirmek için ilk kapı olduğuna dikkat çekerek, "Biz Türkiye olarak üretimdeki başarımızı, tasarım ve yeni teknolojiler geliştirerek sağlayabileceğiz. Bunun için yeni gelen neslin, bakış açısını daha küçük yaşlardan geliştirmemiz gerekiyor. Bunun ilk basamağını, çocukların hiçbir şeyden çekinmeden, oynayarak dokunarak gördükleri bilim merkezleri oluşturuyor. Bu merkezler Amerika’da 50 yıldır gençlerin ilham kaynağı oluyor. Avrupa’da geçmişi son 20 yılda oluştu. Türkiye’de ise son 5 yıldır bu konuda Bursa başta olmak üzere Anadolu’nun üretken illerinde bu merkezler ön plana çıkmaya başladı. Türkiye’de AR-Ge çalışmalarının bir parçası olarak TUBİTAK tarafından desteklenen çalışmalar haline geldi. TUBİTAK Türkiye’de bilim merkezlerinin kurulması ve çoğaltılması için ana çatı olarak görevlendirildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 7 yıl önce planlayıp 2 yıl önce hizmete aldığı Bilim Teknoloji Merkezi’de Türkiye’deki çalışmalara öncülük ediyor.
Bu çerçevede dünyadaki bilim merkezlerinin yöneticileri Bursa’da bir araya geliyor. Amerika’dan Hindistan’a kadar 14 farklı ülkeden 4 farklı kıtadan 60 yabancı uzman Bursa’da tecrübelerini paylaşacaklar. Türkiye’den de TÜBİTAK’ın yetkilileri, bilim merkezlerinin sorumluları ve eğitim camiası Bursa’da sempozyumda son gelişmeleri dinleyecekler. Bu sempozyumu ana teması, inavasyonu yeniden keşfetmek olarak belirlendi. Sempozyumun alt başlıkları eğitimde yenilik, inavasyona ulaşmanın yolları, yenilik ve bilim, inavasyon ile toplumsal değişim olacak. Açılış konuşmasını ise NASA’dan önemli bir uzman olan Dr. Essam Heggy yapacak. 7 Kasım Cuma sabahı Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda 09:00’da başlayacak olan sempozyum 3 gün sürecek. 5 farklı salonda eş zamanlı oturumlar gerçekleştirilecek. Bu sempozyum sırasında, Türkiye bilim merkezleri politikası da ele alınacak. Türkiye’nin bilim merkezleri politikasına yön verecek fikirler oluşacak. Sempozyum sırasında fuaye alanında, bilim merkezlerinin tasarımından materyal üretimine kadar bu sektöre hizmet eden firmaların da standları yer alacak. Sempozyumda ilk defa çocukların direk olarak üretim ve tasarım yapacağı 2 ayrı bölüm kurulacak" dedi.
Avrupa Bilim Merkezleri Birliği (ECSITE) Başkanı Rosalia Vargas ise, Portekiz’den Bursa’daki sempozyuma katılarak bir oturumu yönetecek. Avrupa’dan Bilim Etkinlikleri Birliği Başkanı Leonardo Alfonsi’de Eğitimde inavosyon oturumunda konuşmacı olacak. Bursa’daki organizasyonda ev sahipleri arasında yer alan Ortadoğu ve Afrika Bilim Merkezleri Birliği Başkanı Mijbil Almutawa da açılış konuşmasını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte yapacak. Organizasyon ile alakalı detayli bilgi www.namesnetwork.org/names2014 ve www.bursabtm.org sitelerinden öğrenilebilir.
Dünya Bilim Merkezleri Zirvesi Bursa'da yapılıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl açılan Bilim Teknoloji Merkezi, dünyadaki en önemli uzmanları Bursa’da topluyor.
Yorum Yazın