Bür süredir Ceyhan Nehrindeki kirlilik ve balık ölümlerinin nedeninin AOSB olduğu yönünde haberler yapıldı. Bu nedenle AOSB yönetimi yaptığı açıklamada, "Ceyhan Nehri, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesindeki Söğütlü ve Hurman çaylarının birleşmesiyle doğmakta, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden geçerek Adana’dan Akdeniz’e dökülmektedir. Yaklaşık 509 kilometre uzunluğa sahip olan nehir, çok geniş bir havzadan beslenmekte ve çok sayıda yerleşim, tarım, sanayi ve doğal ortamdan geçmektedir. Dolayısıyla, bu kadar geniş bir coğrafyada yer alan Ceyhan Nehri’ndeki herhangi bir kirliliğin yalnızca Adana’daki tek bir noktaya indirgenerek kurumun zan altında bırakılması, bilimsel gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Herhangi bir çevresel durumun nedeni, ancak yetkili kamu kurumlarının yapacağı kapsamlı analizler ve teknik incelemeler sonucunda ortaya konabilir. AOSB; çevreye duyarlı üretim, sürdürülebilir kalkınma ve kaynak verimliliği konularında öncü uygulamalarıyla yalnızca Adana’nın değil, Türkiye’nin örnek gösterilen organize sanayi bölgelerindendir. AOSB Atık Su Arıtma Tesisi; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma üniteleriyle donatılmış olup, 72.000 m/gün kapasitesiyle faaliyet göstermektedir. Günlük debi, bu kapasitenin oldukça altındadır. Tesisimizden çıkan atık sular, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Tablo-19 standartlarına uygun şekilde arıtılmakta ve kontrollü biçimde Ceyhan Nehri’ne deşarj edilmektedir. 24 Saat Denetlenen Bir Sistem
Bu süreç, Sürekli Atık Su İzleme Sistemi (SAİS) aracılığıyla 365 gün 24 saat boyunca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak denetlenmektedir. AOSB olarak tüm faaliyetlerimiz, şeffaflık ve mevzuata tam uyum anlayışıyla sürdürülmektedir" denildi.
Yönetim açıklamasına geleceğe yönelik yeni çevreci yatırımların devam ettiğini söylelerek şöyle sürdürdü:
"AOSB, yalnızca mevcut sistemle yetinmeyip geleceğin ihtiyaçlarını da gözetmektedir. Bu kapsamda, iİkinci arıtma tesisinin inşaatı planlanmış, arıtma çamurlarının sürdürülebilir biçimde bertarafı için 120 ton/gün kapasiteli çamur kurutma tesisi projesi başlatılmıştır. Bu yatırım, İsviçre menşeili bir firma iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir. Rakamlarla AOSB’nin Çevresel Başarıları ise 21.169 tonun üzerinde atık geri kazanıma kazandırılmıştır.
GES yatırımları 267 MW’a ulaşmıştır. AOSB, güneş enerjisi kullanımı alanında Türkiye’nin ön sıralarında yer almaktadır. Tüm bu çalışmalar yalnızca sanayicilerimiz için değil, bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın sağlığı ve doğamızın korunması için yürütülmektedir. Bazı sanayi proseslerinde arıtılmış sular, yasal standartlara uygun olduğu halde boyar madde veya metal iyonları nedeniyle renkli olabilir. Bu nedenle suyun kimyasal ve biyolojik analizleri yapılmadan, yalnızca görüntüsüne bakılarak temiz ya da kirli olduğuna karar verilemez. Her renkli su kirli, her berrak su temiz değildir. Berrak bir görünüm, suyun içinde ağır metal, toksin ya da mikroorganizma olmadığı anlamına gelmez. Ceyhan Nehri’nde gözlemlenen kirliliğin AOSB ile ilişkilendirilmesi, bilimsel temelden yoksun, yanıltıcı ve haksız bir ithamdır. Bilgi ve belgeye dayanmayan bu tür iddialar;
bölgemizin yatırım güvenliğini, çevreye yönelik emeğimizi, binlerce çalışanın alın terini hedef almakta, mamuoyunu yanıltmaktadır. AOSB olarak çevrenin korunması adına gereken tüm sorumluluğu üstlenmeye devam ettiğimizi, ilgili tüm kurumlarla iş birliği içerisinde çalışmaya her zaman hazır olduğumuzu ve hiçbir çevresel yatırımdan kaçınılmadığını bir kez daha kamuoyuna saygıyla bildiririz. Gerçeğe dayanmayan ithamlar karşısında yasal haklarımızı saklı tuttuğumuzu da önemle vurgularız."
Ceyhan Nehri Kirliliğinin Sorumlusu AOSB değil
Son günlerde bazı sosyal medya platformlarında Ceyhan Nehri’nde gözlemlenen kirliliğin, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nden (AOSB) kaynaklanabileceği yönünde iddialar üzerine Adana Organize Sanayi Bölgesi yönetimi tarafından yapılan açıklamada kirlilğin nedeninin AOSB olmadığı belirtildi.