Diyarbakır Büyükşehir Öğretmen Evi’nde düzenlenen seminerde konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya, Dünya nüfusunun giderek yaşlandığını ve Türkiye’de de yaşlı nüfusun giderek arttığını belirtti.
Özkaya insanların yaş ortalaması beklentilerinin de giderek arttığını sözlerine ekledi.
Diyarbakır Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Halit Açar, İl Müdürlüğü'nün temel hizmetleri hakkında bilgilendirmede bulunarak “Hayatın her alanında sürekli bir değişim ve gelişim gerçekliği karşısında hizmet ve sorumluluklarımızda da yenilikler kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız da birey, aile ve topluma yönelik hizmetlerini sürekli olarak yenilemekte ve geliştirmektedir. Bu doğrultuda arayışlarını da sürdürmektedir. Bugünkü çalışma da bunun bir gereği olarak yapılmaktadır.” diye konuştu.
Yaşlılarımıza sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır
Medeniyet ve kültür değerlerimizin nesillerden nesillere aktarılması konusunda büyüklerimizin rolünün, okuldan, öğretmenden, kitaptan daha fazla olduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğunun altını çizen İl Müdürü Açar, yaşlılarımıza sahip çıkmanın, aynı zamanda geleceğimize sahip çıkmak olduğunu belirtti.
Yaşlı hizmetleri maddi imkanlarla sınırlı kalmamalı
Herkesin uzun yaşamak istediği ama yaşlanmak istemediği bir dünyanın içinde olduğumuzu aktaran İl Müdürü Açar, “Bizim gibi ülkeler için nüfus güçtür, Yaşlı hizmetlerini sadece maddi imkânlarla sınırlı görmek, onlara yapılacak en büyük haksızlıktır, Aile büyüklerimizin bize kattığı zenginlikten, çocuklarımızı mahrum etmemeliyiz, Köklerimizin en güçlü göstergesi yaşlılarımızla kurduğumuz ilişki biçimidir. Yaşlılıkta, yaşam biçimi, yapılan iş, beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıklar ve bireyin kişilik yapısı toplumun bireyi, bireyin de kendini algılayışı gibi etmenler nedeniyle bireysel farklılıklar da içerir. Asıl olan, yaşlılarımızın aile bütünlüğü içinde etkinliklerini ve üretkenliklerini koruyarak sosyal çevreleriyle birlikte bu dönemlerini geçirebilmelerini temin etmektir. O nedenle Yaşlıların Yaşam Kalitesinin Geliştirilmesi ve Yaşlı Refahının sağlanması konularında Bölgesel düzeyde bilinç ve farkındalığın artırılması, yaşlanma ile ortaya çıkan fizyolojik değişimlerin etkilerinin en aza indirilmesi ve yaşlıların bağımsız günlük yaşam aktivitelerinin geliştirilebilmesi konularının kapsamlı bir biçimde ele alınarak yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde farkındalık ve personel motivasyonunu geliştirmesi hedeflenen bu seminerle farklı uygulamalar ile güncel gelişmeler hakkında görüş ve öneriler ortaya konulacaktır. Umarım İlimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı sonuç elde etmemize vesile olur.” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılara, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanları tarafından Yaşlılık, Yaşam Kalitesi ve Yaşlı Hakları, Yoksulluk ve Sosyal Yardım Hizmetleri, Gündüz Hizmet Modeli, Yaşlılıkta Ailenin Rolü konularında sunum gerçekleştirildi.
Seminere; Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya, Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Halit Açar, İl Müdür Yardımcıları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Uzmanlar, Sağlık İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Diyarbakır’daki ve 7 çevre ilden gelen kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Bölgesel Yaşlı Refahı Seminerleri'nin beşincisi Diyarbakır’da düzenlendi
Cumhurbaşkanlığı 180 günlük icraat programı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılını Yaşlı Yılı İlan etmesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce yaşlıların yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve yaşlı refahının sağlanması konularında bölgesel düzeyde bilinç ve farkındalığın artırılması amacıyla düzenlenen “Yaşlı Refahı Semineri”nin beşincisi Diyarbakır’da düzenlendi.
Yorum Yazın